Surikata Fakty: Zvieratá Afriky

Fyzický popis

Surikaty, tiež známe ako "suricates", sú skôr komické, ale aj keď vyzerajú ako kríženec medzi prérijným psom a malou mačkou, sú vlastne súčasťou rodiny Mongoose. Tieto drobné cicavce zvyčajne vážia asi dve libry a stoja približne 12 palcov vysoký, s chvostom tak dlhým ako medzi sedem a pol a deväť a pol palca dlhým. Tieto tvory sú dobre známe tým, že stoja na zadných nohách a sledujú okolie. Pritom využívajú svoje ostražité ostražité oči a ustavičný, bdelý pohľad. Surikaty majú výrazné tmavé škvrny okolo očí, čo im pomáha znížiť drsné oslnenie z afrického slnka. Zvieratá sú tiež vybavené dlhými, nezatiahnuteľnými pazúrmi, ktoré im umožňujú vrhnúť sa do zaprášenej zeme.

diéta

Ako omnivori môžu surikaty konzumovať všetok rastlinný aj živočíšny materiál na účely výživy. Ich typická strava sa skladá z rôznych druhov ovocia, kroviny, pavúky, hmyz, slimáky, jašterice, vtáky a hlodavce. Je zaujímavé poznamenať, že zrelé surikaty sú odolné voči zvyčajne smrtiacemu jedu, ktorý sa nachádza v škorpiónoch, takže majú jedinečnú schopnosť stolovať na týchto nebezpečných pavúkovcoch bez toho, aby trpeli nepriaznivými účinkami. Surikaty sú lstivé tvory, ktoré používajú svoj jemne vyladený čuch, aby vyhľadali a našli svoju korisť. Rovnako ako väčšina ich aktivít, surikaty lovia ako skupiny, pričom jeden člen preberá úlohu vyhliadky, aby sa zabezpečila bezpečnosť zvyšku skupiny, alebo "mob".

Lokalita a oblasť

Hoci surikaty sú populárnymi obyvateľmi v mnohých zoologických záhradách po celom svete, vo voľnej prírode sú tieto výrazné zvieratá0 len pôvodné v relatívne malej časti našej planéty. Tieto tvory pochádzajú z južnej časti afrického kontinentu. Konkrétne ich možno nájsť v divočine púšte Kalahari v Botswane, v častiach Namíbskej púšte v Namíbii, ako aj v krajinách Južnej Afriky a Angoly. Neexistuje veľké množstvo druhov, ktoré by dokázali prežiť suché podmienky týchto púštnych prostredí, ale v dôsledku ich zdatných zručností na hrabanie sú surikaty veľmi vhodné na to, aby žili v drsných vyprahnutých podmienkach, ktoré sú charakteristické pre takéto náročné krajiny.

správanie

Surikaty sú spoločenské zvieratá, ktoré žijú spolu v skupinách v podzemných tuneloch. Často sú viditeľné v ich charakteristických vzpriamených postojoch, ktoré slúžia na to, aby zvieratá mohli strážiť svojich rodinných príslušníkov a iných členov skupiny. Táto akcia je nevyhnutná pre prežitie týchto takzvaných davov, pretože surikaty sú často korisťou pre veľké vtáky, ktoré majú ohromnú fyzickú silu, aby ich mohli prekonať, odniesť a zjesť. Surikaty žijú v skupinách 20 až 50 členov, tiež označovaných ako gangy, a sú vedené dominantným párom známym ako „alfa pár“. Vo voľnej prírode žijú tieto africké zvieratá približne osem rokov. V zajatí sa však ich životnosť môže zvýšiť až na 13 rokov.

rozmnožovanie

Surikata porodia v priemere dve až štyri mláďatá ročne. Samice šelmy je však schopná mať naraz až osem detí. Ich obdobie tehotenstva trvá osem týždňov a skutočný pôrodný proces prebieha v rámci ich vlastných systémov drezov. Surikaty pri narodení nemôžu vidieť ani počuť a ​​môžu piť mlieko iba počas prvých troch týždňov života. Chov potomstva (známeho aj ako mláďatá) je kooperatívna činnosť s matkami a otcami, ako aj súrodencami, ktorí sa podieľajú na starostlivosti a výučbe novorodenca. Surikaty dosahujú vek dospelosti približne vo veku jeden a pol roka.

Odporúčaná

Aké sú hlavné prírodné zdroje Singapuru?
2019
Najväčší priemysel v Guatemale
2019
Zoznam štátov podľa dátumu prijatia
2019