Zvieratá s najdlhšími chvostmi

Zvierací chvost sa nachádza na zadnej strane trupu zvieraťa a je flexibilným predĺžením jeho tela. Chvosty sa nachádzajú vo všetkých triedach zvierat, či už na stavovcoch alebo bezstavovcoch. Tieto prívesky slúžia viacerým účelom, vrátane: rovnováhy, mobilizácie, komunikácie a ochrany pred škodcami. Dĺžka chvosta sa môže merať niekoľkými spôsobmi, hoci najbežnejšie sú dve metódy: ako presná dĺžka a ako percento celej dĺžky zvieracieho tela. Tento článok sa bližšie pozrel na to, ktoré zvieratá majú najdlhší chvost na základe pomeru dĺžky chvosta k trupu.

Vtáky s najdlhšie chvosty

Na rozdiel od iných zvieracích chvostov nie sú vtáčie chvosty v skutočnosti predĺžením tela, ale skôr dlhým perím. Tieto chvostové perá sa používajú na letovú navigáciu. Ocenenie za najdlhší chvost v vtáčej ríši ide do mužského dlhožravého vdova, ktorý sa nachádza v celej Afrike. Tento druh má impozantnú dĺžku chvosta s 6 až 8 perami, ktoré meria 20 palcov na dĺžku, alebo štvornásobok dĺžky jeho tela. Okrem ľahko identifikovateľného zdĺhavého chvosta môže byť samec dlhozobý vdovec identifikovaný aj svojimi bielymi a červenými ramenami, ktoré vyčnievajú oproti jeho inak pevnej čiernej farbe. Jednou z funkcií tohto dlhého chvosta je prilákať samice počas párenia.

Ryby s najdlhšími chvostmi

Najdlhší chvost nachádzajúci sa v hlbinách oceánu patrí do rodiny bičíkovcov, ktoré žijú v tropických vodách po celom svete od Tichého oceánu po Stredozemné more. Tieto zvieratá majú veľké, ploché-ako telo, ktoré meria až v priemere 6, 6 stôp na šírku, aj keď niektoré druhy sú oveľa menšie. Jeho chvost môže merať až trojnásobok dĺžky svojho tela v celkovej dĺžke okolo 20 stôp. V prípade tohto zvieraťa slúži jeho chvost na obranné účely. Keď hrozí, whiptail stingray môže zaútočiť na svojho súpera jedovatými hrotmi umiestnenými v blízkosti spodnej časti chvosta. Jediná výnimka sa nachádza v porcupine ray, ktorý nemá jedovaté žihadlo.

Cicavce s najdlhším chvostom

Najdlhší chvost v kráľovstve cicavcov patrí prekvapivo malému hlodavcovi: dlho ušatému jerbou. Toto zviera môže rásť do dĺžky medzi 2, 8 a 3, 5 palca s dĺžkou chvosta medzi 5, 9 a 6, 4 palca, alebo okolo dvojnásobku jeho telesnej veľkosti. Obýva oblasti v severozápadných oblastiach Číny, ako aj najjužnejšie oblasti Mongolska. Cez jeho dlhý chvost, dlho-eared jerboa je primárne identifikovaný jeho veľké uši a zadné nohy. Je to nočný cicavec, ktorý využíva zvuk na lokalizáciu hmyzu, ktorý je jeho primárnym zdrojom potravy. Jeho silné zadné nohy mu umožňujú skočiť vysoko do vzduchu, aby chytil tento hmyz.

Plazy s najdlhšími chvostmi

Ázijská tráva jašterica má najdlhší chvost v oboch plazov a zvierat sveta. Jeho chvost meria približne 10 palcov, čo je trojnásobok dĺžky jeho tela. Táto jašterica, známa aj ako jašterica dlhosrstá, žije v niekoľkých krajinách juhovýchodnej Ázie, kde sa ako primárny zdroj potravy spolieha na hmyz. Ázijská tráva jašterica prichádza v rade farieb hornej časti tela, ako je hnedá, hnedá, zelená a dlhé, tmavé pruhy steká po jeho dĺžke.

Odporúčaná

Veľké mestá v Čile
2019
Slávne umelecké dielo: Nighthawks
2019
Čo je ľadovec?
2019