Zaujímavé fakty o Patagonian Mara

Čo je Patagonian Mara?

Patagonský mara, známy aj ako Patagonský zajac alebo cavy, je veľký druh hlodavcov, o ktorom sa často hovorí, že vyzerá ako kríženec medzi králikom a jeleňom alebo iným kopytníkom. Toto zviera rastie na dĺžku medzi 27 a 30 palcami s krátkym chvostom približne 2 palce v priemere. Jeho fyzický vzhľad je poznačený dlhými prednými nohami, veľkými ušami a svalnatými chrbtovými nohami, ktoré sú ideálne na hopping. Nohy majú tiež výrazný tvar, so zaobleným a kompaktným tvarom, ktorý ich na prvý pohľad vyzerá ako kopyto. Navyše, hlava tohto druhu je predĺžená s mierne zaobleným ňufákom, ktorý má podobný tvar ako hlava klokana. Patagónska mara je pokrytá ihlovo-šedou srsťou. Jej podbruška, ňufák a viečka sú však pokryté bielou kožušinou. V zajatí, tento druh bol zaznamenaný žiť až 14 rokov.

Kde sa Patagonian Mara Live?

Patagónska mara bola v Argentíne hlásená len niekedy. Tu tento druh obývajú veľké, otvorené trávne porasty a možno ich nájsť naprieč významnými plochami regiónu Patagonia. Patagonský mara cestuje vo dvojiciach (pretože si zachováva rovnaký vzťah k životu) a tí dvaja môžu v priemere pokryť územie okolo 242 akrov. Mužský patagonský mara je obzvlášť ochranný voči svojmu partnerovi a prejavuje jedinečné správanie, keď ju označí a oblasť okolo nej svojím močom. Táto prax vytvára územie okolo ženského patagónskeho mara, ktoré sa pohybuje s ňou, odvracia potenciálnych konkurentov alebo konkurentov. Okrem toho, obdobie pářenia tohto druhu sa vyskytuje medzi augustom a januárom, pričom vrhy sa narodili približne 100 dní po oplodnení. Keď sa narodia mláďatá, patagónska mara môže žiť v komunálnych nory až do 44 dospelých jedincov (alebo 22 párov). V rámci svojho biotopu, tento druh sa spolieha na trávu a trávu-ako rastliny ako jeho primárny zdroj potravy, aj keď to bolo tiež zaznamenané jesť ovocie, semená a kvety. Zaujímavé je, že patagónska mara môže konzumovať svoj odpad, aby sa zabezpečila optimálna spotreba výživy.

Hrozby Tvárou v tvár Patagonian Mara

Predtým by sa populácia patagonských mara mohla nachádzať v oveľa väčšej oblasti Južnej Ameriky, ktorá sa tiahne od argentínskej oblasti Patagónia po región Čile Tierra del Fuego. K jeho zníženému rozsahu biotopov prispelo množstvo faktorov; väčšina z týchto faktorov bola spôsobená predovšetkým ľudskou činnosťou. Jedným z príkladov škôd spôsobených ľudskou činnosťou je rastúci počet rozvojových projektov, ktoré viedli k významnému zničeniu biotopov v celom jeho pôvodnom rozsahu. Okrem toho, tento druh bol do značnej miery oceňujú ľudia pre jeho kožušiny, ktorá je vyhľadávaný pre domáce potreby, ako je posteľná bielizeň a koberce hádzať oblasti. Tento dopyt po kožušinách vyústil do prehrievania druhov, čo zase spôsobilo významný pokles populácie. Kvôli týmto faktorom a skutočnosti, že tento druh v súčasnosti zanikol v niektorých oblastiach svojho pôvodného rozsahu, IUCN zaradila Patagonskú maru ako takmer ohrozený druh.

Odporúčaná

Ktorá krajina má najdlhšiu národnú hymnu?
2019
Čo bol zákon o statku?
2019
Strokkur, Island - Unikátne miesta po celom svete
2019