Zamračené Leopard Fakty: Zvieratá z Ázie

Fyzický popis

Mraky leopardy sú druhy veľkých mačiek, ktoré sa nachádzajú hlavne v juhovýchodnej Ázii, ako aj v podhorí Himalájí. So súčasnou populáciou menej ako 10 000 zrelých jednotlivcov Medzinárodná únia pre ochranu prírody najnovšieho „Červeného zoznamu ohrozených druhov“ vyhlásila za „zraniteľnú“. Zakalený leopard je identifikovateľný svojou tmavosivou kožušinou, čiernymi ušami a zadnou strakatou hlavou. Pruhy sa nachádzajú v rohoch každého oka, tesne nad tvárou a v rohoch úst, ktoré sú obalené a bežia po krku. Ich oči sú typicky hnedasto žltej alebo sivasto-zelenej farby a ich nohy sú relatívne krátke, končiace v širokých labkách. Patrí medzi najmenšie z veľkých mačiek, pričom samičky tohto druhu sú o niečo menšie ako samce.

diéta

Zamračené leopardy sú mäsožravce, spoločná vlastnosť, ktorú zdieľajú všetky voľne žijúce mačky. Sú to odborní lovci, ktorí medzi svoje koristi uvádzajú menšie a väčšie zvieratá, napr. Diviakov a ošípaných, jeleňov, veveričiek, opíc a vtákov. Odborníci si kedysi mysleli, že tieto mačky lovili počas lezenia. Nedávne objavy však ukázali, že tak robia na zemi, pričom využívajú iba stromy ako miesta na oddych medzi výbuchmi počas lovu počas dňa.

Lokalita a oblasť

Zakalené leopardy sa nachádzajú v uzavretých a otvorených lesných a lesných biotopoch takých krajín južnej a východnej Ázie, ako je India, Malajzia, Bhután, Mjanmarsko, Himalájske predhorie Nepálu, Vietnam, južná Čína a Thajsko. Na Taiwane zanikli. Medzitým nie je jasné, či žijú aj v Bangladéši, napriek sporadickým správam o tom, že ich vidia miestni obyvatelia na juhovýchode krajiny. V roku 2008 vyhlásila Medzinárodná únia pre ochranu prírody strakaté leopardy za „zraniteľný“ druh. Ich počet sa zmenšil v dôsledku rozsiahleho zničenia ich prirodzených biotopov prostredníctvom odlesňovania, ako aj ľudí, ktorí ich siahali. Hlavnou hnacou silou tohto pytliactva je vyhliadka na predaj zubov, kostí, mäsa, kože a pazúrov na oblohe. Môžu priniesť veľké ceny pre veľmi chudobných miestnych obyvateľov, ktorí sa snažia kŕmiť svoje rodiny cez svoju diaspóru. Toto je obzvlášť zlá správa pre škvrnité leopardy, keďže ich súčasná populácia dnes predstavuje okolo 10 000 dospelých mačiek.

správanie

Predpokladá sa, že zakalení leopardi uprednostňujú osamotenú existenciu, ak nemajú kamaráta, v takom prípade s nimi niekedy budú žiť a ich mláďatá. Vedci sa domnievali, že sú nočné zvieratá. Nedávne objavy však ukázali, že počas denných hodín prejavovali intenzívne aktivity. Rovnako ako u väčšiny ostatných mačiek, aj zatemnení leopardi pozorne strážia svoje územia a sú to veľkolepí lovci, ktorí lovia na zvieratách menších aj väčších ako oni. Všetky informácie o týchto mačkách sú založené na pozorovaniach na zvieratách držaných v zajatí a len veľmi málo z nich bolo skutočne pozorované u tých, ktorí žijú vo voľnej prírode.

rozmnožovanie

Sexuálne dozrievanie leopardov zakalených začína o 26 mesiacoch, a to tak pre mužov, ako aj pre členov tohto druhu. Sezóna párenia trvá od decembra do marca. Muži boli známi tým, že prejavujú agresivitu počas párenia rituálov, niekedy silne hryzú samičky až do bodu, keď si oddelia stavce. Akonáhle nájdu kompatibilného partnera, párenie sa uskutoční niekoľkokrát počas niekoľkých dní. Počas párenia, samica bude znamenať jej súhlas a povzbudenie muža cez hlasové zvuky. Po odchovu samec opúšťa samicu hneď a je zvyčajne minimálne na nie všetkých, ktorí sa podieľajú na výchove svojich mláďat.

Odporúčaná

Aké sú hlavné prírodné zdroje Singapuru?
2019
Najväčší priemysel v Guatemale
2019
Zoznam štátov podľa dátumu prijatia
2019