Unikátny druh Austrálie: Austrálsky snubný delfín

popis

Do roku 2005 bol austrálsky delfín snubfin považovaný za izolovanú populáciu delfína Irrawaddy, ale neskôr bol uznaný za odlišný druh s jedinečnými vlastnosťami. Snubfinský delfín je rozpoznaný jeho robustným zaobleným čelom a malými vrčiacimi chrbtovými plutvami, ktoré ho odlišujú od iných druhov delfínov v rámci toho istého obytného rozsahu. Ich ústa majú 12-19 ostré špičaté zuby na každej strane oboch čeľustí. Snubné delfíny sú trojfarebné s bielou bielou, na bokoch svetlohnedé a na vrchole hnedasté. Majú vrubové chvostové plutvy s úzkymi hranami v tvare misky a veľké široké plutvy s hladkým zakriveným okrajom. Dospelí rastú až do dĺžky 9 stôp a môžu vážiť až 400 libier, pričom ženy sú väčšie ako samce.

Lokalita a oblasť

Delfín snubfin bol zaznamenaný v severnej Austrálii, kde obývajú ústí riek, riečnych a pobrežných vôd. Na juhu, oni sú zaznamenaní obývať plytké vody Port Alma a Keppel Bay, v blízkosti Rock Hampton v Queenslande. Očakáva sa, že rozsah tohto druhu sa rozšíri cez Tichý oceán v Austrálii až do Papuy Guiney. Doposiaľ bolo v Tichom oceáne zaznamenaných približne 200 delfínov.

správanie

Snubné delfíny sú vyhradené tvory, ktoré žijú v strukoch piatich členov, hoci boli pozorované väčšie struky s až 15 členmi. Keď sú neprerušované, zvyčajne robia krátke ponory a povrch ticho v intervaloch 30 až 60 sekúnd. Na rozdiel od iných druhov delfínov sa delfíni snubfinovia netknú, ale namiesto toho robia čiastočné skoky pri tlieskaní chvosta. Austrálski delfíni snubfin komunikujú tým, že robia jedinečné zvuky, vrátane špičkových kliknutí, širokopásmových snímok a píšťaliek. Spravidla komunikujú, aby sa navzájom varovali pred prítomnosťou predátorov, hľadali potenciálneho partnera, ohlásili prítomnosť potravy.

diéta

Austrálsky snubfinský delfín je mazaný predátor s prevažne mäsovou diétou. Živí sa najmä širokou škálou rýb, kôrovcov a hlavonožcov nachádzajúcich sa v blízkosti jeho biotopu. Delfíni hlavne krmivo pre potraviny v ústiach riek, mangrovových lesov a koralových útesov, a niekedy navigovať hlboké vody v noci, keď je dostatok koristi. Niekedy sa pozoruje, že z nich ústia voda, čo je správanie, ktoré je synonymom pre ich správanie pri hľadaní potravy.

ohrozenie

Snubfin je klasifikovaný ako takmer ohrozený druh po ich drastickom poklese v pobrežných vodách Austrálie, ktoré obývajú. Ich preferencia v pobrežných vodách ich robí náchylnými na zásahy človeka prostredníctvom degradácie biotopov, hluku a znečistenia vody a náhodného zachytávania v programe kontroly žralokov. V súčasnosti je najväčšou hrozbou snubfinu vedľajší úlovok, čo znamená, že sú uväznení v sieťach žralokov určených na ochranu plávajúcich plôch a rybárskych sietí určených na lov lososa. Znečistenie vo vyššom potravinovom reťazci spôsobuje, že delfíny sú náchylné na mnohé choroby, čím sa ďalej znižuje ich počet obyvateľov.

Medzinárodná únia pre ochranu prírody (IUCN) uvádza ako zraniteľné tvory delfíny snubfin, ktoré vyzývajú na ochranu druhov pred ich kritickým ohrozením. V Austrálii sa uskutočnili niektoré snahy o ochranu prostredníctvom programov rozvoja pobrežia a úpravy biotopov zameraných na vytvorenie morských parkov so zámerom chrániť tento druh.

Odporúčaná

Čo je mormonská cesta?
2019
Aký je najväčší časový rozdiel medzi dvoma miestami v USA?
2019
Krajiny s najvyšším zdrojom pre medzinárodných študentov vo Veľkej Británii
2019