Sivá Whale Fakty: Zvieratá Severnej Ameriky

Fyzický popis

Šedé veľryby sú považované za stredne veľké veľryby, a to až do 45 stôp (14 metrov). S hmotnosťou do 33 ton (30 000 kilogramov) sa často považujú za pokryté bielymi škvrnami, ktoré sa v skutočnosti skladajú z viac ako 400 libier (181 kilogramov) parazitických barelov a veľrýb. Samice tohto druhu sú typicky väčšie ako samce, aj keď majú podobný vzhľad. Šedé veľryby nemajú chrbtové plutvy. Namiesto toho majú malý hrb a za ním šesť až dvanásť hrbole. Dostávajú svoje meno z ich sfarbenia, ktoré sa pohybuje od svetlošedej po tmavé uhlie.

diéta

Ako veľryba baleen, Šedá veľryba je horná čeľusť má približne 300 filter-kŕmenie dosky známe ako "baleen" visí z nej. Šedé veľryby používajú ich baleen ako filter oddeliť svoje jedlo od iných nečistôt. Robia to otáčaním tak, že jedna strana ich úst stojí smerom k dnu oceánu. Šedá veľryba sa potom vtiahne do jazyka, vytvára vákuum a nasáva sediment a potravu do úst. Napriek ich veľkosti sa sivé veľryby živia najmenšími zvieratami, pričom každý deň konzumujú približne 1 425 kilogramov potravy. Ich strava pozostáva hlavne z malých, krevetovitých tvorov nazývaných amfipodov, ktoré žijú na bahnitých morských dnách. Ako oportúnne kŕmidlá budú tiež jesť trubicové červy, krevety, larvy krabov a iné malé ryby.

Lokalita a oblasť

Šedé veľryby sa dnes nachádzajú v severných oblastiach Tichého oceánu. Kedysi obývali aj Severný Atlantický oceán, ale v 17. storočí tu boli lovení na zánik. Vo voľnej prírode je stále viac ako 20 000 individuálnych sivých veľrýb a so stabilnou veľkosťou populácie sú sivé veľryby zaradené medzi druhy "najmenej obáv" o medzinárodnom zväze na ochranu červeného zoznamu ohrozených druhov prírody. Najväčšou hrozbou, ktorej čelia, zostáva, že sú to ľudské veľrybárky. S ich pomalou rýchlosťou a rozložením na pobreží, Gray veľryby sú pre ľahké ciele pre veľrybársky priemysel. Medzi ďalšie hrozby pre veľryby patrí znečistenie oceánov (ako napríklad komerčný rybársky výstroj a ropné škvrny), znečistenie hlukom z námorných plavidiel a kolízie s väčšími loďami a loďami.

správanie

Bežne, šedom veľryby budú cestovať v "luskoch", skupiny zvyčajne pozostávajú z najviac troch veľrýb. Počas migračnej sezóny však môžu cestovať v luskoch až do 16 osôb. V lete žijú na severe, kde sú oceánske podlahy bohaté na život, ale na jeseň a v zime, sivé veľryby budú migrovať späť na juh dole do Baja California, Mexiko, kde sú ich hniezdiská. Turisti, ktorí navštevujú svoje hniezdiská, sa môžu príležitostne stretnúť s niektorými veľrybami, ktoré sú „priateľské“, prinajmenšom v tom zmysle, že budú plávať na lodiach a dovolia im dotknúť sa ľudí. Šedé veľryby však získali aj povesť pre to, že sa stali agresívnymi, keď sa oddelili od svojich mladých, takže pri ich približovaní by sa mala vždy postupovať opatrne.

rozmnožovanie

Pářenie sa zvyčajne uskutočňuje v sezónnych šľachtiteľských chovoch šedých veľrýb a obdobie tehotenstva ženy môže trvať až 14 mesiacov, čo jej umožňuje opäť sa vrátiť do teplých lagún Mexika, kde porodí jedno teľa. Ako cicavec bude teľa dojčiť matkou približne 6 mesiacov, pretože zostane v plytkých vodách s ňou. Pretože existuje taký veľký čas, aby sa jedinec mohol stať sexuálne zrelým, bolo navrhnuté, že veľkosť je lepším indikátorom sexuálnej zrelosti u veľrýb ako veku. Zdá sa, že sivé veľryby sa stávajú sexuálne zrelými dospelými, keď majú dĺžku 11 až 12 metrov.

Odporúčaná

Kde sídli Medzinárodný olympijský výbor?
2019
Preah Vihear Temple, Kambodža
2019
Aké sú najväčšie odvetvia v Severnej Kórei?
2019