Šesť druhov Quoll nájdený v Oceánii

Quolls sú stredne veľkí vačnatci prevažne obývajúci časti Austrálie a Papuy-Novej Guiney. Existuje šesť rôznych druhov quols, z ktorých štyri obývajú lesy v Austrálii, zatiaľ čo ďalšie dva druhy obývajú shrublands a tropické oblasti Novej Guiney. Bronzový Quoll a New Guinean Quoll sa nachádzajú na tropickom ostrove Papua Nová Guinea, zatiaľ čo severný quol, západný Quoll, východný quoll a Tiger Quoll zaberajú ostrov Austrálie. Genetické dôkazy ukazujú, že v miocéne sa pred viac ako 15 miliónmi rokov vyvíjali bábiky. Skorí osadníci Oceánie sa odvolávali na quolov ako tchorovcov kvôli ich fyzickému vzhľadu. Šesť druhov sa líši v hmotnosti a veľkosti v rozmedzí od 11oz do 15lb. Od objavu quollov v roku 1770 kapitánom Cookom sa ich počet drasticky znížil, pričom niektoré z nich vo svojich pôvodných biotopoch zanikli.

Fyzické vlastnosti

Quollovia sú všežraví vačnatci. Veľkosť a hmotnosť kvol sa líši medzi šiestimi druhmi. Tiger Quolls sú najväčšími druhmi s mužskými dospelými s hmotnosťou 15 libier, zatiaľ čo severné quolly sú najmenšie s priemernými mužskými dospelými s hmotnosťou 32oz. Majú ostrý špičatý, dlhý chvost a hnedú až čiernu srsť s výrazne bielymi škvrnami. Sú aktívne, štrajkujúce zvieratá, veselé oči a vlhký ružový nos. Majú veľa ostrých zubov na krájanie svojej cicavčej koristi a drvenie bezstavovcov. Samice majú šesť cumlíkov na dojčenie svojich mláďat, ktoré sú závislé od svojej matky až do veku šiestich mesiacov.

Lokalita a oblasť

Quollovia sú pôvodcami z pevniny Austrálie, Novej Guiney a Tasmánie, kde obývajú lesy, kríky a trávnaté oblasti. Hoci týchto šesť druhov bolo na jednom mieste značne rozmiestnených v troch regiónoch, tieto sú obmedzené len na niekoľko oblastí po zničení ich prirodzených biotopov a zavedení predátorov. Každý druh je odlišný od špecifickej geografickej polohy, kde tiger a východné kvolá sú úplne mesické zóny druhov obývajúcich vlhšie biotopy a ostatné obývajú suché a tropické oblasti s vyššími zrážkami. Quollovia si zahrabávajú svoje kopyta do guľatiny alebo jaskýň a žijú hlavne sami. Ich rozsahy biotopov sa môžu rozšíriť o niekoľko míľ s rozsahom mužských quollov prekrývajúcich sa s niekoľkými samičkami na účely párenia.

diéta

Hoci sú bábiky klasifikované ako všežravce, majú prevažne mäsovú stravu, kde sa živia vtákmi, hmyzom a malými plazmi ako jaštericami. Väčšie druhy, ako je tiger Quoll, sa živia väčšími cicavcami, ako sú králiky, zajace a vačice. Majú tiež tendenciu kŕmiť orechy, ovocie a trávu, keď sú k dispozícii. Ako nočné zvieratá, quols sú osamotení lesníci a zvyčajne lovia v noci tým, že prenasleduje svoju korisť pred tým, než na ňu narazí. Quollovia zabíjajú svoju korisť tým, že sa ponárajú do väčšej koristi, potopia sa do ostrých pazúr a pritom si obopínajú čeľuste okolo krku. Pre malú korisť ju pripnú na zem so silnými prednými labkami pri použití ostrých zubov na roztrhanie mäsa. V prípade bushfire a sucha, quols krmovín na mrkvu a niekedy preháňať okolo smetných košov a kempingov pri hľadaní potravy. Zvyčajne získavajú vodu zo svojho jedla, čo ich robí veľmi prispôsobivými v časoch sucha.

správanie

Quollovia sú nočné stvorenia, ktoré znamenajú, že trávia svoj nočný lov a denné hodiny odpočinku. Na rozdiel od mnohých nočných cicavcov si užívatelia Quollovia radšej vychutnávajú slnečné dni, ktoré sa vyhrievajú na slnku, namiesto toho, aby sa schovávali v dutých klenbách alebo skalnatých štrbinách. Hoci boli bábiky videné lezenie po stromoch, majú tendenciu žiť život na zemi. Jedným zaujímavým správaním o štvorkolkách je používanie spoločných toaletných priestorov v otvorených priestoroch, ako sú skalné rímsy. Tam sú zvyčajne 100 klesá v latrines a sú používané na vymedzenie ich území, rovnako ako pre sociálne funkcie. Quoly sú prevažne osamotené tvory, s obmedzenými interakciami s inými quolmi a komunikujú len počas párenia alebo počas spoločenských aktivít. Quollovia komunikujú cez výkriky, syčanie a výkriky, pričom každý z nich má odlišné posolstvo.

rozmnožovanie

Samce a samičky sú v interakcii iba počas obdobia párenia, ku ktorému dochádza hlavne v zime. Po oplodnení sa záhyby na ženskom bruchu preložia a vytvoria puzdro, ktoré sa otvorí na zadnej strane. Všetky druhy majú obdobie tehotenstva 21 dní, po ktorom matka ustúpi do svojho denníka a porodí asi osemnásť mláďat. Keďže sa narodili predčasne, len šesť mláďat je schopných prežiť v prvých dvoch týždňoch a sú nesené v matkinom puzdre po dobu ôsmich týždňov, kde budú dojčiť na jednom zo šiestich cumlíkov matky. Iba tiger quoll je skutočným vačikom, pretože má pravý vak. V iných druhoch, záhyby kože okolo cumlíkov matky slúžia ako puzdro na nosenie a ochranu mláďat. Ako mláďatá rastú, visia z matkinho brucha a deviaty týždeň ich nesie na chrbte. Quollovia dosahujú sexuálnu zrelosť vo veku jedného a majú životnosť dva až päť rokov.

ohrozenie

Quoly boli klasifikované ako vysoko ohrozené druhy, kde ich počet vo svojich prirodzených biotopoch drasticky klesá. Oni čelia hlavným hrozbám z ropucha ropucha, ktorá bola zavedená v Austrálii v roku 1935. Ministerstvo životného prostredia životného prostredia vody populácie a spoločenstiev uvádza, že jedovatá ropucha je veľmi rušivé a bolo hlásené, že jasné veľké populácie quols po kŕmení na ne, Zavedenie invazívnych druhov mačiek a líšok zvýšilo konkurenciu v oblasti potravinových zdrojov a zároveň predstavovalo veľkú hrozbu, pretože cudzie druhy sa tiež živia na móle. Populačný tlak v Oceánii viedol k zničeniu prirodzených biotopov v prospech urbanizácie, rozvoja nehnuteľností, poľnohospodárstva a baníctva, čo viedlo k úpadku borovíc na ostrove. Úsilie o ochranu v Oceánii, vedené Ministerstvom životného prostredia a ochrany, eliminovalo veľké hrozby, ako sú líšky, v snahe obnoviť populáciu quolov a umožniť im prosperovať vo voľnej prírode. Territory Wildlife Park zachytil a choval niekoľko druhov kriticky ohrozených východných a bronzových quolov.

Odporúčaná

Veľké mestá v Čile
2019
Slávne umelecké dielo: Nighthawks
2019
Čo je ľadovec?
2019