Šedý vlk: Zvieratá Severnej Ameriky

Čo sú šedí vlci?

Šedý vlk ( Canis lupus ) sa považuje za najväčšieho člena rodiny, do ktorej patrí spoločný pes Canidae . Meno rodu, Canis, je latinské slovo, ktoré znamená „pes“, a lupus latinské slovo znamená „vlk“. Latinská klasifikácia preložená do angličtiny sa stáva „psím vlkom“. Názov „šedá“ používame na označenie všetkých psích subpopulácií, hoci farba šedá nemusí byť prevládajúcou farbou všetkých jej členov. Šedí vlci sú typickí psi s dlhým huňatým chvostom, ktorý je často čierny. Farby srsti sú zvyčajne zmesou šedej a hnedej farby s jedinečným označením tváre. Farba sa môže značne líšiť, od bielej po hnedú a dokonca čiernu. Šedí vlci sú veľké a ťažké v porovnaní s ich blízkymi sesternicami Coyote, čiže „Golden Jackal“. Nohy sivého vlka sú spravidla dlhšie ako nohy iných špičákov, čo im umožňuje ľahšie prekonať hlboký sneh. V závislosti od poddruhu šedého vlka, ich veľkosť sa veľmi líši aj medzi oboma pohlaviami. V celom typickom rozsahu ženy sivé vlky vážia 40 až 120 libier a majú dĺžku 4 až 6 stôp. Dospelé samce sú mierne ťažšie, majú dĺžku 5 až 6, 5 stôp. Ich výška pri ramene, keď stoja na všetkých štyroch nohách, sa pohybuje od 28 do 30 palcov.

Čo sivá vlci jedia?

Šedí vlci sú mäsožravce a často získavajú potravu tým, že vylievajú alebo kradnú korisť z iných predátorov. Radšej jedia veľké kopytnaté cicavce, ako je jeleň, bizón alebo los, ale môžete tiež nájsť aj lov malých zvierat. Pôsobivo, dospelý môže jesť až 20 libier mäsa v jednom jedle. V zoologickej záhrade sa vlci často kŕmia psími granulami alebo kúskami mäsa.

Kde žijú šedí vlci?

Podľa Medzinárodného vlčího centra je odhadovaná populácia sivých vlkov na Aljaške medzi 7 000 a 11 200, približne 3 700 v oblasti Veľkých jazier a približne 1 675 v severných skalách. Populácia sivých vlkov v týchto regiónoch zostala stabilná, pretože sa vyvinulo úsilie vlády na ich ochranu. Šedý vlk je klasifikovaný ako ohrozený druh US Fish and Wildlife Services, hlavne kvôli environmentálnym zmenám a iným dôsledkom ľudského zásahu v rámci ich biotopov. Viera, že vlci sú nebezpeční pre ľudí, je jednou z hrozieb, ktorým tieto druhy čelia. Tento strach a nedorozumenie predstavuje veľkú hrozbu pre vlkov, pretože ich ľudia často zabíjajú z neopodstatnených obáv. Najčastejšou hrozbou pre život vlka v obývaných oblastiach je konflikt s ľuďmi pred zabíjaním ich hospodárskych zvierat, čo často vedie k ich lovu a odchytu zo strany farmárov a farmárov.

Ako siví vlci žijú?

Šedí vlci sú vysoko prispôsobiví pre väčšinu biotopov, či už ide o arktickú tundru, lesy, trávne porasty alebo púšte. Dobre sa chovajú, keď je hojnosť snehu, čo je stav, ktorý prispieva k ich lovu koristi. Počas jesene a jari sú aktívnejšie a majú tendenciu častejšie ležať na otvorenom priestranstve.

Ako sa šedí vlci reprodukujú?

Sivý vlk je typicky monogamný a pár spárovaný zostane spolu na celý život, pokiaľ ostatní zomrú. V Severnej Amerike sa zvyčajne chovajú od konca januára do marca. Šedí vlci sú zvyčajne tehotní asi 62 až 75 dní a majú tendenciu rodiť 4 až 6 mláďat na vrh. Novorodenci sa narodia slepí a hluchí a balenie sa stará o mláďatá až do veku 10 mesiacov. V tejto dobe sú zvyčajne dostatočne agilné, aby sa starali o seba a utiekli pred nebezpečenstvom.

Odporúčaná

Čo je najvzácnejšie zviera na svete?
2019
Ktoré krajiny hranica viac ako jeden oceán?
2019
Čo znamenajú farby a symboly Vlajky Namíbie?
2019