Peregrine Falcon Fakty: Zvieratá Severnej Ameriky

Fyzický popis

Sokol sťahovavý je dravý vták s dlhými, širokými, špicatými krídlami a krátkym chvostom. Jeho očko a horné časti zobáku sú žlté. Perie na hornej časti tela má modrošedý vzhľad a tie na hlavách sú čierne. Ich spodné telo perie sú biele, aj keď často zafarbené niektorými sivými. Keď dospelý, sokol sťahovavý má rozpätie krídiel medzi 3, 3 a 3, 6 stôp (1 až 1, 1 m), a veľkosť tela 14, 4 až 19, 2 palca (36 až 49 centimetrov). Jeho hmotnosť sa pohybuje od 1, 2 do 3, 5 libry (0, 53 až 1, 6 kg). Podľa National Geographic je dnes okolo 19 známych poddruhov sokola obyčajného.

diéta

Sokol sťahovavý sa živí netopiermi a inými vtákmi, vrátane holubov, vodných vtákov, divých holubov, malých spevákov a huby. Ak chcete loviť, sokol sťahovavý najprv si všimne svoju korisť z diaľky pomocou svojho horlivého videnia. Potom sa skloní a následne sa ponorí rýchlosťou vyššou ako 200 míľ za hodinu, chytí ďalšieho vtáka v strede letu. Aby mohol sokol sťahovavý dýchať takou rýchlosťou, má v nosných dierkach usmerňovače (kónicky tvarované kosti), ktoré mu pomáhajú kontrolovať jeho dýchanie. Ak sa sokolom peregrine nedarí chytiť svoju korisť na krídlo v ich vysokých rýchlostiach, môžu sa zraniť. Taktiež vykonávajú prekvapivé lovecké útoky, pri ktorých si ulovia svoju korisť zo zeme alebo z pravej strany jedného z menších mláďat.

Lokalita a oblasť

Sokol peregrine žije na všetkých kontinentoch okrem Antarktídy. Môže prosperovať v pobrežných oblastiach, tropických lesoch, horách, v blízkosti púští a dokonca v blízkosti miest. S výnimkou prípadov, keď sú veľmi mladí, dospelí sokolí peregrine zvyčajne nie sú vystavení žiadnej reálnej hrozbe od ľudí ani od prírodných predátorov. Počas rokov nasledujúcich po druhej svetovej vojne spôsobil ilegálny lov a nekontrolovateľné používanie pesticídov DDT, že ich počet obyvateľov sa zmenšil, v súlade s ochranou prírody. V polovici sedemdesiatych rokov minulého storočia bola populácia sokoliek Peregrine v západných USA znížená o 90%. Odvtedy však zákaz DDT a iné ochranné opatrenia umožnili výrazný nárast populácií vtákov. Dnes sa odhaduje, že v USA a Kanade je 1 650 párov. V skutočnosti bol rok 1999 rokom, kedy sa sokol sťahoval z Federálneho zoznamu ohrozených druhov v USA.

správanie

Sokol sťahovavý sú "denné", čo znamená, že sú väčšinou najaktívnejšie počas hodín denného svetla. S výnimkou chovu žije sokol sťahovavý v izolácii, v rámci územia, ktoré si sám určil, a následne v ňom hrozné priestory chráni. Sokol peregrine je vrcholový predátor, ktorý nemá prirodzených predátorov. Rozpätie územia sokol sťahovavého závisí od dostupnosti potravinových zdrojov a populácie iných dravých vtákov v regióne. Vzdialenosť ich hniezd siaha od 2 do 3, 5 míle (3, 3 a 5, 6 km) od seba navzájom, Niektorí z nich migrujú, zatiaľ čo iní zostávajú vo svojich prirodzených biotopoch natrvalo, opäť sú závislí od zemepisnej polohy a klímy. Sokol sokola sťahovavého má priemernú životnosť 13 rokov, ale niektoré z nich údajne žili do 25 rokov. Po smrti budú ich hniezda naďalej používať ďalšie generácie, niekedy aj mnoho rokov.

rozmnožovanie

Ak chcete reprodukovať, peregrine falcon párov s kamarátom v priebehu obdobia párenia, ktorý zvyčajne trvá od konca marca do mája. Mužský sokol kladie na displej hniezdne rímsy, aby prilákal ženy. Potom, keď sa uskutočnilo párovanie, je väzba vytvorená mužom a ženou, ktorí začínajú blížiť sa k sebe navzájom. Samec a samica sedia vedľa seba na rímse hniezda. Budú často pozerať a hádzať na seba a, samozrejme, kamarát. Pred uložením vajec budú dvojice vykonávať anténne displeje, vrátane karosérií. S ich putami stmelené, budú spolu loviť ako páry. Potom, čo sa vajcia položia, samec aj samica pomôžu inkubovať 3 až 4 vajcia približne mesiac, v tom čase sa mladé peregrines vyliahnu.

Odporúčaná

Zrážková sadzba podľa štátu
2019
Paramaribo - Colonial Dutch City V Suriname
2019
Aké sú rôzne typy hmly?
2019