Osprey Fakty: Zvieratá Severnej Ameriky

Fyzický popis

Ospreys, čiže Pandion haliaetus, sú dravé ryby s veľkými rozmermi a veľkolepým vzhľadom. Veľkosť tohto vtáka sa zvyčajne pohybuje medzi 21 a 23 palcami (54 a 58 centimetrov) s hmotnosťou približne 2, 3 až 3 libry (1, 2-1, 4 kilogramov), pričom ich rozpätia krídiel siahajú približne do 5 alebo 6 stôp (1, 5 až 1, 8 metra). ). Dorzálne časti tohto vtáčieho druhu, vrátane zadných a horných krídel, sú hlbokej, čokoládovo hnedej farby, zatiaľ čo ich ventrálne oblasti sú primárne biele. Ich prsia sú biele s niektorými hnedými škvrnami. Koruny a čela Ospreys sú väčšinou biele, s tmavou čiarou okolo očí a siahajúcou po stranách krku. Farba dúhovky vtákov je žltá, s bledomodrou, transparentnou, nictitujúcou membránou. Aj keď sú pohlavia v Ospreys dosť podobné vzhľadu, na ich rozlíšenie možno použiť niekoľko viditeľných rozdielov. Dospelí muži majú zvyčajne štíhlejšie telo a užšie krídla ako samice, pričom ženy zvyčajne dosahujú telesnú hmotnosť o 15 - 20% vyššie ako ich mužské náprotivky pri dosiahnutí fyzickej zrelosti. Hnedé pruhy na prsiach sú zvyčajne tmavšie a hustejšie u samíc ako u samcov. Mladiství tohto druhu sú podobní dospelým, s výnimkou oranžovo-červenej farby ich dúhovky v prvých rokoch a šupinatého vzhľadu zadných a krídlových skrýš, vzhľadu, ktorý je spôsobený svetlými hranami ich prvej farby. perie, ktoré sa stráca v čase, keď uvidia svoju prvú zimu.

diéta

Morské alebo sladkovodné ryby môžu obsahovať leví podiel diét Ospreys. Keďže tieto vtáky nie sú schopné ponoriť sa ďalej ako 0, 5-1, 0 m hlboko do vody, ich potravinové zdroje sú primárne obmedzené na tie ryby, ktoré sa nachádzajú v plytkých vodách alebo na povrchovo školských rybách. Priemerná veľkosť ich koristi sa pohybuje medzi 8 a 14 palcami (20 a 36 centimetrov). Prenikavé videnie Ospreys dokáže detegovať pohyby pod vodou z výšky 10 až 40 metrov nad hladinou vody. Po označení ich cieľov sa vtáky na niekoľko okamihov vznášajú nad vodou a potom sa ponoria do vody, prvé nohy, aby chytili svoju korisť. Tento druh vtáctva je svojou povahou dobre navrhnutý tak, aby spĺňal predátorské návyky. S ostrými spicules pod jeho prsty, pazúry s dozadu-obrátil váhy, a nozdry, ktoré môžu byť uzavreté pri potápaní do vody, efektívny predátor je dobre vybavený na to, aby uspieť v jeho snahe chytiť ryby.

Lokalita a oblasť

Ospreys obyčajne časté oblasti s plytkými loviskami, alebo hlbšie vody, kde je škola rýb blízko povrchu. Oblasti s rozlohou plytkých, rybami plnených vôd, ako sú jazerá, močiare, lagúny a rieky, slúžia ako ideálne biotopy pre tieto vtáky, ktorým sa darí. Po sokoloch peregrine sú Ospreys druhým najbežnejším dravcom na svete. S výnimkou Antarktídy sa nachádzajú v tropických, subtropických regiónoch a miernych mierach všetkých ostatných kontinentov. V lete sa Ospreys nachádza v Severnej Amerike od Aljašky po Newfoundland a ďalej na juh smerom na Floridu a pobrežie Mexického zálivu. Počas tejto sezóny sa chovajú aj vo všetkých častiach Európy. Ospreys migrujú pozdĺž pobrežia do Južnej Ameriky, Južnej a Juhovýchodnej Ázie a severnej Afriky počas zimnej sezóny. V Austrálii majú tieto vtáky predovšetkým sedavú prítomnosť bez veľkých migrácií. Golden orli, orol bielohlavý, veľké rohaté sovy sú najbežnejšími prirodzenými predátormi týchto vtákov. Počas obdobia trvajúceho od päťdesiatych rokov až do sedemdesiatych rokov dvadsiateho storočia výrazne klesli populácie orlovcov v dôsledku prudkého používania pesticídov, ktoré otrávili tieto vtáky a riedili ich vaječné škrupiny. Prísne uplatňovanie zákazov škodlivých pesticídov, ako je napríklad zákaz DDT z roku 1972, však pomohlo zvýšiť populáciu orlovce obyčajného späť na bezpečnejšie úrovne. Výsledky stavu ochrany, ktoré poskytol American Breeding Bird Survey, vykazovali povzbudzujúci nárast populácií orlovca obyčajného, ​​čo dokazuje mieru rastu 2, 5% ročne medzi rokmi 1966 a 2010.

správanie

Ospreys sú obyčajne osamelé v prírode a typicky bývajú samostatne alebo v malých skupinách po šiestich až desiatich. Je známe, že bránia svoje bezprostredné hniezdiská, zvyčajne z iných Ospreys, aj keď nie sú striktne teritoriálne, čo ich odlišuje od väčšiny iných vtákov, ktoré konzumujú ryby. Letecké naháňačky na obranu hniezd sú medzi týmito vtákmi veľmi bežné a v niektorých prípadoch sa dokonca môžu stať veľmi intenzívnymi. Uprednostňujú hniezdenie v otvorených priestoroch, ako sú holé vetvy stromov, a môžu tiež prechádzať v zime na teplo v chladných dňoch. Je známe, že mláďatá agresívne súťažia o zdroje potravy, čo často vedie k odstráneniu ich slabších, neskôr vyliahnutých členov.

rozmnožovanie

Ospreys sa zistilo, že sa spárujú po celý život, hoci boli hlásené zriedkavé prípady polyandry. Počas obdobia rozmnožovania pár párov mužov a žien vstúpi do 5-mesačného obdobia partnerstva s cieľom zvýšiť ich potomstvo. Hniezda sú opatrne postavené páriacimi partnermi pomocou tyčiniek s kompaktnou podšívkou rias, sód, vínnej révy a iných podobných materiálov v nich. Samec sa primárne podieľa na zhromažďovaní všetkých týchto materiálov, pričom samica ich pripravuje na stavbu hniezda. Hniezda postavené v prvej sezóne páru sú zvyčajne malé, ale ako idú po sebe idúce roky, hniezda sa môžu stať veľkými, niektoré dosť veľké na to, aby vyhovovali človeku. V priebehu mesiaca po párení sa samica umiestni medzi 2 a 4 belavými vajcami s výraznými škvrnami červenohnedých farieb. Priemerný čas medzi vyliahnutím vajíčok a ich fyzickým vývojom do plutiev zvyčajne trvá približne 10 týždňov.

Odporúčaná

Zrážková sadzba podľa štátu
2019
Paramaribo - Colonial Dutch City V Suriname
2019
Aké sú rôzne typy hmly?
2019