Osem mačacích druhov rodu Leopardus

Malé, škvrnité mačky rodu Leopardus patria do čeľade Felidae. Rod zahŕňa osem druhov mačiek, najmenší je kodkod a najväčší je ocelot. Kodkod je tiež najmenším druhom mačiek žijúcim v Amerike. Nižšie je uvedený zoznam, ktorý opisuje jedinečné vlastnosti ôsmich druhov rodu Leopardus .

8. Colocolo

Leopardus colocolo je malý druh mačky, ktorá sa nachádza v strednej a severnej Čile, kde sa nachádza na západných svahoch Ánd. Bolo uznaných sedem poddruhov tohto druhu. Mačka je malá a podsaditá s dĺžkou tela 56 až 67 cm a dĺžkou chvosta 29 až 32 cm. Priemerná hmotnosť mačky je okolo 3 kg. Menovaný poddruh, L. c. colocolo, má tmavo sivú až červenkastú kožušinu so sivými škoricovými farebnými pruhmi na bokoch, čierne škvrny na hrudi, chvost s načervenalými krúžkami, biele spodky a nohy s tmavohnedými farebnými pruhmi. Malé cicavce ako morčatá a malé vtáky predstavujú väčšinu ich stravy. IUCN tento druh označil ako „Blízko ohrozené“.

7. Geoffroy's Cat

Geoffreyho mačka.

Leopardus geoffroyi sa rozkladá v častiach južnej a strednej Južnej Ameriky. Divoká mačka má podobnú veľkosť ako domáca mačka. Farba srsti sa líši od sivastej v južných častiach jej rozsahu až po hnedožltú na severe. Hlava, krk, tvár, chvost a nohy mačky majú množstvo tmavých pásov a čiernych škvŕn. Podsady sú krémovo až biele. Tento druh Leopardus sa nachádza v nadmorskej výške 3 300 m. Pre tieto zvieratá sú preferovanými biotopmi scrublands, pastviny, otvorené lesy a močiare. Nachádzajú sa v nadmorských výškach od hladiny mora do 10 800 metrov. Mačky sú vrcholovými predátormi v ekosystéme, ktoré obývajú, a korisť hlodavcov, hmyzu, rýb, obojživelníkov a jašteríc. Geoffroyova mačka vykazuje jedinečné správanie na zadných nohách pomocou chvosta ako opory. V tejto polohe mačka prehľadáva okolitú krajinu.

6. Kodkod

L eopardus guigna je najmenšia mačka nachádzajúca sa v Amerike. Žije v zmiešaných miernych dažďových pralesoch v strednej a južnej Čile a časti Argentíny susediace s Čile. Mačka je aktívna počas dňa aj noci, ale počas dňa sa vyhýba vychádzaniu na otvorenom priestranstve. Vo svojom prostredí sa živí širokou škálou hlodavcov, malých vtákov, jašteríc atď. Je schopný efektívne vyliezť stromy. Mačka má malú hlavu a jej veľkosť sa pohybuje od 37 do 51 cm. Kodkod má farbu srsti od sivohnedej po hnedočervenú. Má hrubý chvost a veľké nohy. Kožušina má tmavé škvrny, ktoré sa spájajú na krku a ramenách, aby sa objavili ako bodkované pruhy. Existujú dva poddruhy kodkod, Leopardus guigna guigna a Leopardus guigna tigrillo .

5. Južná tiger mačka

Leopardus guttulus je druh mačky, ktorý sa nachádza v krajinách Južnej Ameriky Argentíny, Paraguaja a Brazílie. Divoká mačka má nápadne podobný vzhľad ako oncilla a do roku 2013 sa nepovažovala za samostatný druh. Južná tiger mačka má žlto-okrovú farebnú srsť a čierne rozety. Hoci je ťažké odlíšiť južnú tigriu mačku od oncilly, prvá má kožušinu s tmavším pozadím, väčšie rozety a menší chvost. IUCN tento druh uznáva ako „zraniteľný“.

4. Andská horská mačka

Leopardus jacobita je ohrozený druh Leopardus, ktorý obývajú vyššie nadmorské výšky (1 800 m až 4 000 m) v Andách. Veľkosť dospelých mačiek tohto druhu sa pohybuje od 57, 7 do 85 cm. Mačka má popolavo-šedú kožušinu, čierny nos a pery a biele oblasti okolo pier a tváre. Boky majú žltohnedé škvrny. Predné končatiny majú tmavé škvrny a zadné nohy majú tmavé krúžky. Tmavo hnedé farebné čiary sa tiahnu od rohov očí týchto mačiek k ich lícam. Ocas je huňatý s 6 až 9 hnedými až čiernymi krúžkami. Tieto zvieratá sa živia hlavne horským viscacha. Andská horská mačka je IUCN uznávaná ako „ohrozený“ druh. Len asi 2500 jedincov tohto druhu dnes prežije vo voľnej prírode. Straty a degradácia biotopov a lov sú hlavnými hrozbami pre populáciu andských horských mačiek.

3. Ocelot

Ocelot v Brazílii.

Leopardus pardalis, druh Leopardus s desiatimi poddruhmi, sa nachádza vo veľkej miere v Južnej Amerike, Strednej Amerike, Mexiku a niektorých častiach južného USA. V rámci svojho sortimentu ocelot zaberá širokú škálu biotopov vrátane mangrovov, savany, tŕňových lesov, tropických lesov atď. Mačka je najväčší druh Leopardus . To bolo kedysi lovil bez rozdielu pre jeho kožušiny, ale ochrana tohto druhu pomohla obnoviť populáciu na úroveň, že ocelot je teraz označený ako "Least Concern" druhov v IUCN Červený zoznam. Veľkosť mačky sa pohybuje od 55 do 100 cm. Podskupiny a krk mačky sú biele. Farba dorzálneho povrchu sa líši od krémovej až červenošedej po sivú. Ocas ocelot je tenký a prúžkovaný alebo krúžkovaný. Čierne škvrny, pásy a pruhy označujú srsť mačky. Oči sú hnedej farby. Oceloty sú krepuskulárne a nočné. Vedú osamotené životy a označujú svoje územia pachom, hromadia trus a rozprašujú moč. Vačice, hlodavce, malé vtáky, pásovce, plazy a hmyz tvoria korisť základne týchto divokých mačiek.

2. Oncilla / Northern Tiger Cat

Oncilla spí na stromoch v Ekvádore.

Leopardus tigrinus je druh mačky, ktorý obývajú oblačné lesy, subtropické vysočiny, scrublands a strednú Ameriku v strednej Brazílii v Južnej Amerike. Mačky sa pohybujú v rozsahu od 38 do 59 cm od hlavy až k päte chvosta a vážia približne 1, 5 až 3 kg. Farba srsti je tmavo okrová až svetlohnedá a je sfarbená čiernymi alebo hnedými farbami. Podskupiny sú bledo sfarbené a strakaté a chvost je krúžkovaný. Nohy oncilly sú tiež strakaté s veľkosťou škvŕn klesajúcich po nohe. Mačka loví tým, že prenasleduje svoju korisť a potom na ňu strčí, aby ju zabila. Mačka sa živí hlodavcami, jaštericami, malými vtákmi, žabami atď. Oncilla sa ďalej delí na štyri poddruhy. Tieto zvieratá sú uvedené ako „Zraniteľné“ na Červenom zozname IUCN ako strata biotopov, odlesňovanie a pytliactvo ohrozujúce prežitie tohto druhu.

1. Margay

Margay v Kostarike.

Leopardus wiedii je mačka, ktorá obývajú stálezelené a listnaté lesy Južnej a Strednej Ameriky. Tieto mačky majú hnedú farbu srsti s čiernymi rozetami a pruhmi. Podskupiny sú biely až biely. Chvost má tmavé pruhy a na špičke je čierny. Margay sa veľmi podobá ocelot, ale odlišuje sa od neho prítomnosťou dlhšieho chvosta a nôh, menšej hlavy a väčších očí. Druhy vážia približne 2, 6 až 4 kg. Zviera trávi väčšinu svojho života na stromoch, ale občas príde na zem. Je to striktne nočný druh, ktorý loví opice, vtáky, žaby, jašterice, atď. Druh je jedným z dvoch druhov mačiek, ktoré dokážu účinne vyliezť na hlavu stromu. Sú to osamelé tvory, ktoré označujú územie močením a zanechaním škrabancov na predmetoch na ich území. Mačky boli hlásené s použitím sluchovej mimikry, čím napodobňujú zvuk druhov koristi, aby oklamali korisť, aby sa k nim dostali. Desať poddruhov margay bolo uznaných. Mačka je rozpoznaná ako „Blízko ohrozená“, pretože zachytenie nezákonného obchodu so zvieratami, lov a strata biotopov ohrozujú existenciu tohto druhu.

Odporúčaná

Najviac rovnaké krajiny na svete
2019
10 Krásnych palácov z celého sveta
2019
Národné parky Srí Lanky: Úloha v ochrane prírody
2019