Ohrozené Mauritánske cicavce

Mauritánia, oficiálne známa ako Mauritánska islamská republika, sa nachádza pozdĺž západného pobrežia severnej Afriky. Je to jedenásta najväčšia krajina v Afrike a na východ a juhovýchod hraníc je Mali, Atlantický oceán na západe, Senegal na juhozápade a Alžírsko na severovýchode, zatiaľ čo Maroko a časť Západnej Sahary leží na severe. Pokrytie krajiny je 397 685 štvorcových míľ s počtom obyvateľov približne 4, 1 milióna. Nouakchott je hlavné mesto a zároveň najväčšie mesto v krajine. Divoká zver Mauritánie sa skladá z fauny (cicavcov a vtákov), ako aj z rastlín (rastlín). Niekoľko cicavcov čelí zániku, ako napríklad Scimitar Oryx. Bwlow sú niektoré príklady podrobnejšie.

Gepard severozápadný africký

Severozápadný africký gepard je tiež známy ako saharský gepard. Jeho vedecký názov je Acinonyx jubatus hecki a je fyzicky odlišný od iných gepardov. Je to menšie s takmer bielou krátkou srsťou so škvrnami, ktoré sa od chrbta po chrbticu a na nohách menia od čiernej po svetlo hnedú. Tvár má málo alebo žiadne škvrny na tvári a tiež slzy často chýbajú. Rozprestiera sa okolo centrálnej a Západnej Sahary a Sahelu v malých roztrieštených populáciách. Tieto gepardy sú viac nočné ako iné gepardy, čo im umožňuje šetriť vodu a zostať mimo denného tepla. Lovia jedlo a ich hlavnou korisťou sú antilopy, ako napríklad addax. V roku 2009 bol severozápadný africký gepard vyhlásený za ohrozený druh, a to najmä z dôvodu pytliactva zvieraťa na jeho kožu alebo úmyselného zabíjania týchto gepardov ako útočných kôz a tiav a vyriešenie hroziacich konfliktov. Pošírovanie ich koristi, ako napríklad gazely ľuďmi, by ich mohlo zbaviť ich potravy, a tým viesť k ich zániku.

Addax

Jeho vedecký názov je Addax nasomaculatus a je tiež označovaný ako biela antilopa a antilopa so skrutkovým rohom. Prvýkrát ho opísal v roku 1816 Henry de Blainville ako muž aj žena. Addax je pohlavne dimorfný, pretože samica je kratšia ako samci. Okrem toho nemajú špecifický biotop, pretože sú nomádski, prevažne pri hľadaní pasienkov a zaznamenali niekoľko biotopov v Sahare. Addax je jedným z ohrozených druhov v dôsledku nekontrolovaného lovu, ktorý sa v priebehu rokov zrýchlil a ktorý možno kontrolovať plotom a suchom.

Dama Gazelle

Addra gazela, alebo mhorr gazelle, je vedecky známy ako Gazella dama. Je to druh gazely nachádzajúcej sa v púšti Sahara a Sahel s hnedou hnedou hlavou a krkom. Muži aj ženy majú stredne dlhé krúžky zakrivené v tvare S. Jedná sa o najväčší typ gazely s dlhými nohami, ktoré poskytujú veľkú plochu na rozptýlenie tepla, pretože sú denné. Dama gazela potrebuje viac vody ako iné púštne zvieratá, takže nie sú odolné a hynú počas sucha. Zatiaľ čo hlavným dôvodom ich ohrozenia je odlesňovanie stromov, na ktorých sa živia, a mechanizovaný lov, a preto boli vybudované rezervy tak, aby zvieratá mohli žiť v mieri.

hroch

Jeho vedecký názov je Hippopotamus Amphibious, a je to tretí najväčší cicavec po slonoch a nosorožcoch. Má hlaveň telo s krátkymi nohami a takmer sploštené 14-palcový dlhý chvost. Jeho hlava je prispôsobená na ponorenie s ušami, očami a nozdrami umiestnenými vysoko v lebke, pričom nosné dierky sú uzavreté, keď sa ponorí do vody. Sú sexuálne dimorfné, pretože muži sú väčšie a ťažšie ako ženy. Oni sú tiež semi-vodné, pretože trávia svoje dni vo vode a noci na zemi, preto sú nočné zvieratá, ktoré žijú vo vode, ústiach riek alebo jazier v skupinách priemerne 30 hrochov. Sú to bylinožravé zvieratá, preto sa živia trávou a nie vodnými rastlinami, aj keď žijú vo vode. Ich primárnou hrozbou sú ľudia, ktorí ich zabíjajú buď na mäso, kly alebo na ničenie plodín.

Ovce Barbary

Ovce Barbary sú vedecky známe ako Ammotragus lervia. Sú pieskovohnedej farby a stmavnú s vekom, s mierne svetlejšou podbruškou a tmavou čiarou pozdĺž chrbta. Tam sú niektoré chlpaté vlasy na hrdle (sú viac ako muži ako ženy) a ich rohy majú trojuholníkový prierez. Ich relatívne hladké rohy sa zakrivujú smerom von, dozadu, potom smerom dovnútra s dĺžkou 20 palcov. Prirodzene sa vyskytujú v severnej Afrike a nachádzajú sa v skalnatých, suchých horských oblastiach, ktoré im pomáhajú vyhnúť sa predátorom. Sú krepuskulárne, keď sa pasú skoro ráno a neskoro popoludní. Ich najväčšou hrozbou je dezertifikácia, pytliactvo, ničenie biotopov prevažne z pasenia a sucha. Zriadenie rezerv na severe by bolo v prípade pomoci pri záchrane oviec Barbary.

Ohrozenie cicavcov v Mauritánii

Ľudská činnosť je hlavnou hrozbou pre zdravú existenciu mnohých cicavcov v Mauritánii. Lov a pytliactvo viedli k masívnemu poklesu ich počtu, ale globálne otepľovanie spôsobuje dezertifikáciu a zmenu biotopu, ktorý má nepriaznivé účinky na zvieratá. Niektorí cicavce, ako napríklad oryx, boli lovení na vyhynutie vo voľnej prírode a možno ich nájsť len v chránených priestoroch.

Ohrozené mauritianske cicavceVedecké meno
Gepard severozápadný africký

Acinonyx jubatus hecki
Západoafrický lev

Panthera leo senegalensis
Stredomoria Monk Seal

Monachus monachus
Dama Gazelle

Dorcas Gazelle

Gazela s červenými čelami

Gazella dama

Gazella dorcas

Gazella rufifrons

Addax

Addax nasomaculatus
Západoafrická žirafa

Giraffa camelopardalis peralta
Slon africký

Loxodonta africana
Africký Manatee

Prístav Porpoise

Trichechus senegalensis

Phocoena phocoena

hroch

Hippopotamus amphibius
Ovce Barbary

Ammotragus lervia

Odporúčaná

Ktorá krajina má najdlhšiu národnú hymnu?
2019
Čo bol zákon o statku?
2019
Strokkur, Island - Unikátne miesta po celom svete
2019