Ohrozené cicavce Pakistanu

Pakistan je krajina s rozličnými prírodnými krásami a jednou z najlepších turistických destinácií v Ázii. Je obdarený prírodnými zdrojmi vrátane atraktívnej topografie a rôznorodej prírody. Voľne žijúce zvieratá Pakistanu tvoria tisíce druhov flóry a fauny. Druhy fauny tvoria 173 cicavcov medzi inými zvieratami a vtákmi. Deväť druhov cicavcov v Pakistane je ohrozených, zatiaľ čo 14 je zraniteľných a sedem druhov je takmer ohrozených. Žiadny z cicavcov nie je kriticky ohrozený podľa Medzinárodnej únie pre ochranu prírody (IUCN). Niektoré z ohrozených cicavcov z Pakistanu sú uvedené nižšie.

Pakistan Sand Cat

Pakistanská mačka, Felis margarita scheffeli, patrí k poddruhom piesočnej mačky pochádzajúcich z púšte Nushki v Pakistane. Spoločnosť IUCN as bola v roku 2002 kótovaná spoločnosťou IUCN as Near Threatened v dôsledku roztrieštenej populácie. Jeho názov pochádza z jeho biotopu v pakistanskej piesočnej púšti. Pakistan Sand Cat sa nachádza v piesočnatej alebo kamenistej púšti ďaleko od vody. Je to malá mačka s plochou širokou hlavou, štíhly chvost približne 20 až 30 cm dlhý a krátke nohy. Jeho uši sú šupinaté na základni a sú špicaté, zatiaľ čo oči sú nazelenalé a krúžkované bielou. Pakistan Sand Cat má hustú, bledú piesočnú kožušinu s načervenalým barom na končatinách. Žijú v nory, zatiaľ čo ich primárne koristi zahŕňajú malé hlodavce, plazy a vtáky.

Himalájsky medveď hnedý

Himalájsky medveď hnedý, vedecky nazývaný Ursus arctos isabellinus, je najväčším cicavcom v himalájskej oblasti. Nachádza sa aj v Indii, Nepále, Afganistane, Tibete a Bhutáne, kde sa predpokladá, že zaniknú. Mužský himalájsky medveď hnedý sa pohybuje od 1, 5 do 2, 2 metra, pričom samica je dlhá 1, 37 až 1, 83 metra. Je piesčitá alebo červenohnedá. Himalájsky medveď hnedý je všežravý a živí sa trávou, hmyzom, drobnými cicavcami a koreňmi. To tiež korisť na veľké cicavce, ako kozy a ovce. V zimných mesiacoch ide do hibernácie v jaskyniach alebo v priekopoch. Medveď je považovaný za kriticky ohrozený vládou Pakistanu zakázal jeho medzinárodný obchod. Je pošírovaný hlavne pre kožušinu a pazúry.

koza skrutkorohá

Markhor, Capra falconeri, je druh divej kozy, ktorý sa nachádza v centrálnom Pakistane a Himalájach. Jeho názov je odvodený z perzských slov "mar" a "khor", čo znamená "had jedlík", pretože jeho schopnosť zabiť hady a jeho vývrtka roh. Markhor meria dĺžku 132 až 186 cm a na ramenách stojí 65 až 115 centimetrov. Má šupinatú svetlohnedú až čiernu farbu, ktorá je v lete hladšia a v zime rastie dlhšie a silnejšie. Samec má dlhšiu srsť na brade, drieku, hrudníku a krku. Markhor obývajú prales a je prispôsobený aj horským regiónom. Je aktívna v skorých ranných hodinách a neskoro popoludní. Miestni obyvatelia sa domnievajú, že forma-ako látka, ktorá kvapky z úst, ako to žuť cuds je užitočné pri extrahovaní jedu z snakebite.

Hrozby pre cicavce v Pakistane

Ľudia sú hlavnými príčinami najväčších hrozieb pre cicavcov v Pakistane prostredníctvom ich rôznych aktivít. Odlesňovanie a odstraňovanie pôdy pre poľnohospodárstvo a ľudské osídlenie vedie k strate biotopov týchto cicavcov, ktoré ich vystavujú nebezpečenstvu migrácie do neznámych biotopov. Lov týchto cicavcov na mäso, kožu alebo časti ich tiel viedol k poklesu ich počtu v niektorých ich biotopoch.

Ohrozené cicavce Pakistanu

Ohrozené pakistanské savceVedecké meno
Pakistan Sand Cat

Felis margarita scheffeli
Himalájsky medveď hnedý

Ursus arctos isabellinus
koza skrutkorohá

Capra falconeri
Hotson's Mouse-Like Hamster

Vlnený lietajúci veverička

Calomyscus hotsoni

Eupetaurus cinereus

Delfín rieky Indus

Platanista minor minor
Perzský Leopard

Panthera pardus ciscaucasica
Snežný leopard

Uncia uncia
Indický vlk

Canis lupus pallipes
Tien Shan Dhole

Cuon alpinus hesperius
Indian Hog ​​DeerHyelaphus porcinus

Odporúčaná

Ktoré krajiny hraničia s Rakúskom?
2019
Najlepšie Skylines v Kanade
2019
Prečo sú tu 12 palcov na nohe?
2019