Ohrozené cicavce demokratickej republiky Kongo (Kongo-Kinshasa)

Občianske nepokoje, korupcia a búrlivá chudoba prispievajú k hrozbám medzi cicavcami Demokratickej republiky Kongo. Nezákonná ťažba v zalesnených oblastiach Konžskej demokratickej republiky ničí prirodzené biotopy týchto druhov. Aj lesné požiare nielenže zabíjajú, ale aj prispievajú k strate biotopov. Ľudské aktivity majú tendenciu premeniť tropické dažďové pralesy na púšte, ktoré stav zhoršujú. Myš horolezectva Mount Kahuzi ( Dendromus kahuziensis) a druhy severnej bielej Rhino ( Ceratotherium simum cottoni ) sú na pokraji vyhynutia v dôsledku straty biotopov a pytliactva. Od konžských lesov až po čierny trh nezákonné a nadmerné zabíjanie nosorožcov ukončilo dostupnosť bielych nosorožcov v ich rodných domoch.

Nosorožec severný (Ceratotherium simum cottoni) \ t

Zriedkavý nosorožec severný sa nachádza v Konžskej demokratickej republike a častiach východnej Afriky. Druh je grazer v savanských lesoch a pasienkoch. Je to druhá najväčšia pôda cicavcov a dospelí sú asi 1, 85 m vysoký a môže vážiť až 3, 6 t pre mužov a 1, 7 ton pre ženy. Majú štvorcovú peru a papuľa je široká. Nosorožce majú dlhšiu lebku; ich čelo je menej ostro ohraničené a má výraznejší ramenný hrb. Druhy majú dva rohy a takmer bezsrsté. Samice dosahujú pohlavnú zrelosť vo veku 4 až 5 rokov, ale reprodukcia začína v 6 až 7 rokoch a samci sú vo veku 10 až 12 rokov. Pářenie je počas celého roka s obdobím tehotenstva 16 mesiacov a 2 až 3 roky medzi otelením. Nosorožce sú aktívne v skorých ranných hodinách, neskoro popoludní a večer. V horúcich dňoch stoja v odtieňoch alebo roliach v blátivých bazénoch, aby sa zbavili parazitov. Druhy sú kriticky ohrozené a do roku 2011 bolo obyvateľstvo už v národnom parku Garamba vyhynuté; kde bol druh chránený. Nadmerné pytliactvo a nedostatok biotopov ohrozujú tieto zvieratá. Zatiaľ zostali len tri severné biele nosorožce a všetky sú v chráme Ol Pajeta v Keni, kde sú strážené strážnymi strážcami vo dne iv noci.

Lev africký západný (Panthera leo senegalensis)

Západoafrický lev je pôvodom zo západnej Afriky. Ich populácie sú malé av súčasnosti žije v Konžskej demokratickej republike a ďalších štátoch západnej a strednej Afriky menej ako 1 800 levov. Lev západnej Afriky je menší ako levy južnej Afriky. Ich hliny sú tiež malé a žijú v malých skupinách. Tento druh uprednostňuje žiť v dažďových pralesoch Demokratickej republiky Kongo. Prežijú aj v hornatých, krovinatých, zalesnených alebo polopúštnych pôdach, pokiaľ je dostatok krytia. Západná Afrika Lev je Polygynous a plemená po celý rok. Boj mužov v tej istej pýche je nezvyčajný, ale vládnuci muž má zvyčajne najviac dva roky pred tým, než ho napadne iný mladší a silnejší člen. Samice sa chovajú každé dva roky, keď nastáva postupnosť mužskej hrdosti. Nový pán hrdosti zabíja mláďatá porazeného muža, aby sa mohol rozmnožovať so ženami, ktoré by im inak neboli počas vlády k dispozícii. Ako také, lvice obhajujú svoje vrhy energicky počas prevzatia niekedy k smrti. Keď boli mláďatá zabité, samica sa vráti do estru v priebehu 2 až 3 týždňov a párenie sa uskutoční znova. Podobne ako iné levy v druhu Panthera leo, lev z východnej Afriky je prevažne mäsožravý. Lovia v skupinách, ale spoločné vraždy sú bežné. Ľudské pytliactvo je najväčšou hrozbou, ktorej čelia tieto cicavce. Ľudia tiež otrávia jatočné telá, aby zabili levy nepriamo. Západná Afrika je bez levov a lev západnej Afriky sa zatiaľ považuje za regionálne ohrozený. V Demokratickej republike Kongo sú druhy chránené v národnom parku Garamba, ktorý má 175 a 60 v národnom parku Virunga.

Gallagher's Free-Tailed Bat (Chaerephon gallagheri)

Gallagher je voľne žijúci netopier je známy z jeho typickej lokality v Scierie Forest asi 30 kilometrov juhozápadne od Kindu v Demokratickej republike Kongo. Podobne ako ostatní členovia jeho rodu, je známe, že lietajú vo vysokých nadmorských výškach a hniezdia v dutých stromoch, trhlinách a jaskyniach. Netopier obyčajný má chvost, ktorý siaha až po zadné nohy. K ušiam sa pripája kožná membrána. Preferuje bývať v otvorených lesoch, savane a poľnohospodárskej pôde. Existuje len málo informácií o sociálnej štruktúre tohto druhu. Špecifické hrozby nie sú známe, ale strata biotopov vyplývajúca z premeny lesov na poľnohospodársku pôdu a ťažby dreva môže predstavovať hrozbu. Okrem toho neexistujú žiadne priame opatrenia na ochranu tohto druhu. Chaerephon gallagheri sa živí širokým spektrom hmyzu.

Horolezecká myš Mount Kahuzi (Dendromus kahuziensis)

Horolezecká myš Mount Kahuzi je hlodavec pôvodom len z Demokratickej republiky Kongo. Hlodavec uprednostňuje tropické lesy a často používa svoj polopriepustný chvost na navigáciu v lese skákaním z jednej vetvy stromu do druhej. Spodné strany sú biele až žlté, zatiaľ čo vrch je nahnedlý. Podobne ako u iných členov rodu Dendromus, má tri dobre definované číslice. Potkan je nočný deň strávený v malých guľovitých hniezdach rozrezanej vegetácie. Nezákonná ťažba v krajine spôsobuje stratu biotopov a uvedenie hlodavcov ako kriticky ohrozeného druhu. Doteraz sa na púšti Demokratickej republiky Kongo našli iba dva druhy. Strava sa skladá z bobúľ, semien, hmyzu, malých jašteríc, vtáčích vajec a mláďat. Národný park Kahnti-Biega ponúka ochranu dvom druhom nachádzajúcim sa iba v Demokratickej republike Kongo. Ľudské činnosti, ako je odlesňovanie, lesné požiare a nelegálne pytliactvo, poháňajú týchto cicavcov na pokraj zániku.

Ohrozené cicavce demokratickej republiky Kongo (Kongo-Kinshasa)

Ohrozené cicavce z Demokratickej republiky KongoVedecké meno
Mount Kahuzi horolezecká myš

Dendromus kahuziensis
Gallagher je voľne sledovaný netopier

Chaerephon gallagheri
Lev západnej Afriky

Panthera leo senegalensis
Nosorožec severný

Ceratotherium simum cottoni
Východná gorila

Gorilla beringei
Západná gorila

Gorilná gorila
bonobo

Pan pancus
Šimpanz obyčajný

Pan troglodytes
Delanyho močiarna myš

Delanymys brooksi
Východoafrický divý pes

Cape divoký pes

Čadský divoký pes

Lycaon pictus lupinus

Lycaon pictus pictus

Lycaon pictus sharicus

Odporúčaná

10 najväčších dovozcov ryže na svete
2019
Kto bol pápež Ján Pavol II.
2019
Petr Iljič Čajkovskij - Slávni skladatelia v dejinách
2019