Ohrozené cicavce

Západoafrické levy, núbijské divoké somáre, Dama gazely a addaxy sú v Čade kriticky ohrozené. Centrálna africká krajina Čadu sa môže pochváliť 136 druhmi cicavcov. V krajine, ktorá je naďalej svedkom prudkého odlesňovania, sú cicavce v Čade náchylní na hrozby, ktoré so sebou prináša ničenie biotopov. Hlavným problémom je aj pytliactvo, a hoci populácie sú zachované v parkoch a rezervách, niektoré finančné prostriedky a zdroje na prevádzkovanie chránených oblastí sú jednou z prekážok ochrany.

Ohrozené cicavce

Lev africký západný (Panthera leo senegalensis)

Západoafrický lev je poddruh leva pôvodom zo západnej a strednej Afriky vrátane Čadu. Západoafrické levy sú odlíšené od druhov južnej a východnej Afriky menšou stavbou a hrivou. Tento druh má tendenciu tvoriť aj menšie skupiny, väčšinou jeden lev, dve levice a ich mladé. V Čade boli malé populácie leva obmedzené na Národný park Zakouma, pretože ich počet naďalej klesá. Zatiaľ čo levy sa voľne potulovali pred obrovskými rozlohami savany a lesov, poľnohospodárske zásahy vytlačili kultové zvieratá. Populácie v národnom parku sú ďalej ohrozené pytliakmi na krík alebo trofeje.

Nubian Wild Ass (Equus africanus)

Nubian divoký zadok je významný pre bytia predchodca domestikovaného osla. Zviera je poddruhom afrického divokého zadku. Vyznačuje sa svetlosivým až tmavým plášťom, ktorý je biely na nohách a spodnej strane. Zviera má veľké uši a čierny pruh prechádza chrbtom. Nubian divoký zadok žije v dočasných skupinách a je aktívny ráno a večer. Zviera preferuje suché oblasti a môže prežiť niekoľko dní bez vody. Udržateľnosť zvieraťa je ohrozená nedostatočnou vodou, poľnohospodárskou expanziou a hospodárskou súťažou o pasienky s domácimi zvieratami.

Dama Gazelle (Gazella dama)

Dama gazelle je najväčší gazelský druh na svete a je to ďalší z ohrozených cádskych druhov. Jeho hlava, nohy a spodné časti sú biele, zatiaľ čo horná časť tela je červenohnedá. Zvieratá sa pohybujú vo veľkých skupinách ako stratégia proti predátorom, ako sú hyeny, levy a šakaly. Druhy sa živia kríkmi, agátou, listami a trávami. Zviera sa potuluje po vyprahnutých oblastiach východného Čadu a nachádza sa v izolovaných populáciách. Medzi ohrozeniami zvierat patrí zničenie biotopov, zvýšená dezertifikácia, poľovníctvo a nadmerné spásanie hospodárskych zvierat. Druhy sú uvedené ako kriticky ohrozené.

Addax (Addax nasomaculatus)

Addax je púštna antilopa prispôsobená Sahare. Má biele alebo takmer biele plášte, ktoré odrážajú slnečné svetlo, aby ho udržali chladné v lete pred tým, než sa v zime zmení na sivohnedú. Zvlnené rohy zvieraťa sú väčšinou medzi 30 a 42 palcami dlhé. Addax je aktívny v noci a živí sa kríkmi, trávami a kríkmi. Je to sociálne zviera a žije v skupinách od 5 do 20 zvierat za účelom ochrany. Addax bol kriticky ohrozený nadmerným lovom a ľudskou poruchou.

Ďalšie ohrozené cicavce v Čade

Chadian Wild Dog (Lycaon pictus sharicus) sa nachádza len v strednej Afrike. Zviera je africký divý pes, a je obávaný byť na pokraji vyhynutia v Čade. Rhaz Gazelle (Gazella leptoceros) je druh gazely prispôsobený Saharskej púšti. Ohrozené zviera je ohrozené degradáciou biotopov, ľudskou poruchou a lovom.

Chválené cicavceVedecké meno
Západoafrický lev

Panthera leo senegalensis
Nubian Wild Ass

Equus africanus africanus
Dama Gazelle

Gazella dama
Addax

Addax nasomaculatus
Chadian Wild Dog

Lycaon pictus sharicus
Rhim GazelleGazella leptoceros

Odporúčaná

Ktoré krajiny hraničia s Uruguajom?
2019
Aký typ vlády má Ekvádor?
2019
Hrad Bran, Rumunsko - unikátne miesta po celom svete
2019