Muskrat Facts - Severoamerické zvieratá

Čo sú muškáty?

Muskrats (Ondatra zibethicus) sú pôvodom zo Severnej Ameriky a jediným druhom v rodu Ondatra, ktorý je zase jediným rodom v kmeni Ondatrini. Pižmové sú najväčšími členmi čeľade Cricetidae v nadrodine Muroidea rádu Rodentia. Vzhľadom k ich "pižmový" zápach, potkan-ako vzhľad, a slovo "Muskrat" byť blízkym homonymom k ich druhové meno v jazykoch Algonquin, boli udelené s anglickým všeobecným názvom, ktoré ešte nesú dnes. Medzičasom muškátu je medzičasom názov neo-latinizácie rodného mena Wyandot pre zviera (ondathra) do rodu Ondatra a názov druhu zibethicus pochádzajúci z latinského slova opisujúceho „pižmovú vôňu“ od „civet“ zvierat. Dospelí muškáty všeobecne majú dĺžku tela asi jednu nohu v dĺžke od hlavy až po zadok, chvost, ktorý je podobne dlhý asi jednu nohu, a telesnú hmotnosť okolo 3 libier. Napriek ich hustým, kompaktným formám majú muškáty bujavé oči a krátke uši podobné tým, ktoré majú menšie hlodavce. Zatiaľ čo mnoho muškátov sa vyznačuje tmavou mahagónovou srsťou a tawny podbruško, môžu v skutočnosti byť rad farieb, od čiernej až po albín s ružovými očami. Muskrat kožušiny už dlho cenený módy a tí, ktorí zdroj a predávať podobne, a jednotlivci pasce a lov muškátov často nájsť, že je ľahké zvieratá sledovať. Nielenže zanechávajú výrazné stopy, keď cestujú mokrým povrchom, ale tiež zanechávajú v piesku a nadzemnej rovine ešte viac rozlišovaciu čiaru, pretože ich dlhé chvosty sa ťahajú po zemi.

Čo jesť muškáty (a čo sa im páči jesť)

Muskrati konzumujú takmer čisto vegetariánsku stravu, čo poukazuje na špeciálny sklon k žuvaniu na cattails a iných vodných rastlinách. Počas veľmi chladného počasia a iných časov nedostatku potravín však občas konzumujú aj vodné a obojživelné zvieratá, najmä malé ryby, mäkkýše a žaby. Vzhľadom na ich veľké populácie a širokú diaspóru sú muškáty dôležitými zdrojmi potravy aj pre mnohé iné zvieratá. Všetky druhy mäso-milujúcich zvierat, vrátane veľkých rýb, dravých vtákov, plazov a voľne žijúcich plemien a psov podobne, pravidelne konzumujú muškáty. Okrem toho, muškátové mäso a kožušinu už dlho používajú indiánske národy.

Muškátové prostredie

Kvôli ich rýchlemu rastu a kvalite kožušín, sa populárne komerčné muškátové farmy postupom času stali populárnymi a zvieratá boli zavedené na takéto účely v mnohých oblastiach mimo ich prirodzených pásiem, často s neželaným dôsledkom narušenia okolia, ktoré urobili ich nové. domov. Dnes pižmové žijú nielen v Kanade a USA, ale aj v Albánsku, Argentíne, Rakúsku, Bielorusku, Belgicku, Bulharsku, Čile, Českej republike, Estónsku, Fínsku, Francúzsku, Nemecku, Gibraltári, Maďarsku, Taliansku, Japonsku, Lotyšsku, Litva, Mexiko, Moldavsko, Mongolsko, Holandsko, Poľsko, Rumunsko, Ruská federácia, Slovensko, Slovinsko, Švédsko, Švajčiarsko a Ukrajina. V mnohých z týchto lokalít sú považované za invázne druhy a sú považované za škodcov. Keďže mokrade sú degradované klimatickými zmenami, ľudským rozvojom a výstavbou a chemickým odtokom a inými znečisťujúcimi látkami, hrozí, že šírenie mukratov v ňom ohrozí mnohé zdroje mokradí vo veľkej časti severnej pologule. Najmä pižmové hrabavé aktivity často zhoršujú eróziu brehov a na mnohých miestach sú otrávené ako obťažovanie. Toto je obzvlášť problematické v oblastiach Európy, Ázie a Južnej Ameriky, kde sa stali invazívnym druhom. Problém je zhoršený nedostatkom prirodzených predátorov hlodavcov v týchto oblastiach kvôli nadmernému lovu. Vzhľadom na to, že ich schopnosť prispôsobiť sa takmer akémukoľvek klimatickému prostrediu, kde je prítomná voda, ich veľké a časté veľkosti vrhov a rôznorodá paleta muškátov, je nepravdepodobné, že by tieto hlodavce v blízkej dobe mohli ohroziť destabilizáciu svojich populácií.

Život v mokradiach

Muskrats majú množstvo adaptácií, ktoré im umožňujú prospievať vo vodnom prostredí, a môžu prežiť zostávajúce ponorené takmer 20 minút v čase a prežiť. Napriek tomu, že ich pádlo-ako nohy sa zdajú byť ideálne pre plávanie, väčšina muškátov 'podvodné pohonné sily sú získavané z ich chvostov. Rovnako ako iné vodné cicavce, sú menej citlivé na vysokú úroveň oxidu uhličitého, ktorý sa vytvára v ich krvnom obehu, čo je dôvod, prečo sú schopní vydržať také dlhé obdobia bez čerstvého vzduchu. Muskrats tiež majú rezáky, ktoré zostávajú mimo úst, aj keď sú zatvorené, čo im umožňuje hrýzť pod vodou, pričom drží dych. Muskrati často žijú spolu ako „jadrová rodina“, pozostávajúca z matky, jej partnera a ich mladých, hoci títo sú zvyčajne v blízkosti iných rodín v miestnych komunitách muškátov. Stavia dom, ktorý sa nazýva lodge, ktorý je kopulovitý, vyrobený z neďalekej vegetácie a bahna. Muskrats zostať viac rozptýlené v otvorených vodách, ale v prosperujúcich cattail rybníky, až 40 môže žiť v rámci jedného akra mokradí priestoru. Priemerná životnosť vo voľnej prírode je 1-3 roky, v zajatí však môže žiť až 10 rokov.

Násobenie ako muškáty

Pižmové sa zvyčajne chovajú od skorej jari do konca leta, pričom leví podiel mladých sa rodí od apríla do júna. Gesta trvá približne 4 týždne a deti sú bezsrsté a malé, s hmotnosťou nižšou ako unca pri narodení. Matky majú tri až šesť mláďat na vrh a majú dva alebo tri vrhy ročne. Muskrats môžu plávať vo veku troch týždňov, a sú zvyčajne odstavený asi týždeň po tomto čase. Muži v podstate nemajú žiadnu úlohu pri výchove mladých a matky tak robia takmer úplne sami. Napriek tomu, že majú veľmi stabilnú populáciu v ich prirodzenom pásme, miestne populácie zažívajú obrovské kolísanie od sezóny k sezóne, vo všeobecnosti zažívajú dramatický nárast a následný prudký pokles populácie v cyklickom vzore, kde každý cyklus trvá približne desať rokov. V ich prirodzenom pásme je veľmi málo miest, kde sú populácie muškátov považované za „ohrozené“.

Odporúčaná

Najdlhšie diaľnice na svete
2019
Čo je Pennsylvania State Bird?
2019
Pôvodné Plazy Iránu
2019