Koľko druhov pomalých nákladných vozidiel žije dnes na svete?

Pomalé štepy sú skupinou primátov rodu Nycticebus . Tieto zvieratá sa nachádzajú v častiach ostrovov juhovýchodnej Ázie, indického subkontinentu a indočíny. Tieto zvieratá sú nočné a stromovité a vo všeobecnosti majú všežravú stravu. Pomalé povstania sveta čelia značnej hrozbe pre ich existenciu v dôsledku nevyberaného lovu, odchytu dojčiat pre nezákonný obchod so zvieratami a ničenia biotopov.

8. Bangka Slow Loris

Bangka pomalý loris ( N ycticebus bancanus) obýva juhozápadnej Bornean ostrov Bangka. Zviera je identifikované na červeno-červenej farbe srsti na chrbte a svetlých farbách na tvári. Tento druh pomalých loris je v prírode stromový a nočný. Je to všežravec, ktorý sa živí hmyzom, nektárom, ovocím, stromovou gumou, atď. IUCN ju klasifikuje ako „zraniteľnú“, pretože nezákonný lov a strata biotopov ohrozujú prežitie tohto druhu.

7. Bengálsky Slow Loris

Nycticebus bengalensis alebo bengálsky pomalý loris je pomalý druh, ktorý je pôvodom z Indočíny a indického subkontinentu. Zviera obývajú listnaté a stálezelené lesné biotopy v jeho dosahu. Tento druh má najrozsiahlejší rozsah medzi všetkými druhmi pomalých loris. Má tiež najväčšiu veľkosť. Dĺžka pomalého bengálskeho pomeru sa pohybuje medzi 26 a 38 cm od hlavy k chvostu. Chemické zloženie toxínu vylučovaného týmto druhom pomalého lorisu sa líši od chemického zloženia iných druhov. Strava bengálskeho pomalého lorisu sa skladá z ovocia, hmyzu, slimákov, stromovej miazgy a žuvačky, atď. Tento druh je klasifikovaný ako „Zraniteľný“ na Červenom zozname IUCN. V niektorých regiónoch zanikla lokálne. Pytláctvo a ilegálna ťažba vo svojom biotope výrazne znížili počet obyvateľov tohto druhu.

6. Bornean Slow Loris

N ycticebus borneanus alebo Bornean pomalý loris je pôvodom z Borneo, Indonézia. Tmavé, kontrastné rysy tváre a jedinečné znaky na tvári pomáhajú rozlíšiť tento druh pomalého lorisu. Potravinársky zvyk tohto druhu je podobný tomu, ktorý je uvedený vyššie. Má tiež toxické zhryz a je nočný a stromový v prírode. Tento druh je tiež klasifikovaný ako „zraniteľný“, pretože po desaťročia trpel nepriaznivými účinkami nezákonného obchodu s voľne žijúcimi živočíchmi a rastlinami a stratou biotopov na ich obyvateľstvo.

5. Sunda Slow Loris

Tiež známy ako väčšie pomalé loris, Sunda pomalý loris ( N ycticebus coucang) je pôvodom z lesov Indonézie, Malajzie, Singapuru a Thajska. Tento druh pomalých loriskov uprednostňuje obývanie stálezelených lesov v jeho dosahu. Živí sa miazgou, nektárom, článkonožcami atď. Dĺžka druhu sa pohybuje od 27 do 38 metrov od hlavy k chvostu. Vo všeobecnosti je solitérny a má veľmi nízku rýchlosť metabolizmu. Druh trpí stratou biotopov, a preto ho IUCN označuje ako „zraniteľný“ druh.

4. Javan Slow Loris

Javan pomalý loris ( N ycticebus javanicus) je pôvodom z ostrova Jáva, Indonézia, kde žije primárne a sekundárne lesné biotopy. Druh sa vyznačuje prítomnosťou bieleho diamantového vzoru na čele. Zviera meria asi 293 mm od hlavy k chvostu. Javan pomalý loris je tiež všežravec a živí sa vajcami, jaštericami, ovocím, stromovou gumou, atď. Je to obyčajne osamelý tvor, ale občas býva v malých skupinách. Je to najohrozenejší druh pomalých lorisov a je tiež uvedený v zozname „Najzraniteľnejších primátov sveta na svete“ z roku 2010. “Napriek zavedeným ochranným opatreniam je Javan pomalý loris stále pošírovaný pre tradičnú medicínu a zachytený pre exotické domáce zviera. IUCN klasifikuje ako „kriticky ohrozený“ druh.

3. Kayan River Slow Loris

Kayan rieka pomalý loris (Nycticebus kayan), pomenovaný po rieke Kayan, ktorá tečie cez biotop tohto druhu, je pôvodom z ostrova Borneo v Indonézii. Vzor pruhov jeho výrazov na tvári a vysoko kontrastných čierno-bielych čŕt jeho tváre pomáha rozlíšiť pomalé losy Kayan River od iných pomalých loris. Pomalý loris má podobný potravinový zvyk ako vyššie uvedený druh. Strata biotopov a nezákonný obchod s voľne žijúcimi živočíchmi ohrozujú obyvateľstvo Kajanskej rieky s pomalým tempom. Podľa IUCN ide o „zraniteľný“ druh.

2. Filipínsky Slow Loris

Filipínska pomalá losa ( Nycticebus menagensis ) sa nachádza v súostroví Sulu na Filipínach a v Borneu v Indonézii. Je to jeden z najmenších druhov pomarančov a váži iba 265 až 300 kg. Bledo červená až zlatá kožušina lorisu ju ľahko odlišuje od ostatných druhov pomalých lorisov. Tento stromový a nočný tvor je ťažké nájsť. Hoci je v prírode všežravá, predpokladá sa, že je viac naklonená hmyzožravej strave. IUCN označuje filipínske pomalé loris ako „zraniteľný“ druh.

1. Pygmy Slow Loris

Pyžamák pomalý ( Nycticebus pygmaeus ) obývajú lesy na východ od rieky Mekong. Rozsah druhov pokrýva časti Číny, Vietnamu, Kambodže a Laosu. Pygmy pomalý loris žije v širokej palete návykov, ako je vždyzelený, semi-evergreen, a tropické suché lesy. Tieto pomalé šľachty radšej žijú v skupinách s niekoľkými potomkami. Dĺžka zvierat sa pohybuje od 19 do 23 cm. Chvost je veľmi krátky. Strava druhu zahŕňa hmyz, nektár, ovocie atď. IUCN zviera klasifikuje ako „zraniteľné“, pretože jeho populácia je náchylná na ničenie biotopov, lov a nezákonný obchod s domácimi zvieratami.

Odporúčaná

Kde je Gibraltárska skala?
2019
Čo je Braillovo písmo?
2019
Čo je malý energetický štát?
2019