Kde žijú gepardi?

Gepard, Acinonyx jubatus, žije prevažne vo východnej Afrike, južnej Afrike a častiach Iránu. „Cheetah“ je ľudový názov odvodený z hindského slova, ktoré je jasné. Blízki príbuzní tohto zvieraťa sú puma a jaguarundi; tri špecifiká tvoria líniu Puma. Nemecký prírodovedec, Johann Christian Daniel von Schreber prvýkrát opísal toto zviera v roku 1775. Gepardi majú štíhle telá, strakaté kabáty, okrúhle hlavy, tmavé slzy, ako napr. Telo geparda sa špecializuje na rýchlosti až 70 míľ za hodinu.

správanie

Tieto zvieratá lovia počas dňa a odpočinku v trávnatých oblastiach v noci. Muži a ženy zriedkavo interagujú za normálnych okolností, ak počas obdobia párenia. Mužský gepard je žravý; vytvára koalície na obranu teritórií a na získanie maximálneho prístupu k ženám. Samica zostáva v osamotenom alebo mladom potomstve. Mužské gepardy označujú svoje územie močom, výkalmi alebo označením pazúrmi. Gepard má širokú škálu vokalizácie, ale najvýraznejší je charakteristický vrk. Na pozdrav, gepardi čuchať navzájom genitálie a ústnej oblasti a lízať a trieť si tváre. Byť mäsožravcami, gepardi lovia zrak pomocou svojej rýchlosti ako výhodu chytiť korisť. Gepard vyrazí svoju korisť a využíva svoje paspárky, aby zrazil korisť z rovnováhy. Po prenasledovaní sa gepard normálne zdržiava až 55 minút. Prispôsobenie geparda rýchlosti je ľahké, tenké telo, ktoré z neho robí najrýchlejšie zviera na zemi. V tejto oblasti je rozdiel v preferencii koristi medzi mužmi a ženami. Muži sa rozhodnú pre otvorenú savanu, pretože uprednostňujú veľkú korisť, pretože lovia v koalícii, zatiaľ čo ženy, ktoré uprednostňujú malú korisť, ako napríklad impala, žijú prevažne v okolí lesov. Všeobecne platí, že gepard preferuje otvorené, ale huňaté oblasti, ktoré im poskytujú určité krytie, aby mohli stihnúť svoju korisť a minimalizovať stretnutia s väčšími mäsožravcami.

Distribúcia a biotop

Afrika

Gepard žije v suchých a krovitých lesoch a savanách v Afrike s najväčšími populáciami vyskytujúcimi sa v juhozápadnej Angole, Botswane, Malawi, juhozápadnej Mozambiku, Namíbii, Severnej Mozambiku, Severnej Južnej Afrike, Južnej Zambii a Zimbabwe. Klesajúca populácia sa vyskytuje v rohu afrických krajín ako Keňa, Južný Sudán, Etiópia, Tanzánia a Uganda. Najnižšia populácia je na Sahare v severnej a západnej Afrike.

Ázie

Predtým sa gepard vyskytoval široko v Ázii od Stredozemného mora a Arabského polostrova na západe, Indie na východe a Kaspického a Aralského mora na severe. Žiaľ, počet obyvateľov sa zmenšil z väčšiny svojho historického dosahu a teraz sa vyskytuje v Iráne a niekoľkých oblastiach v Afganistane, Indii a Turkménsku. Zviera sa v Európe vyhynulo. Hoci nemajú radi horské ekosystémy, uprednostňujú zvýšené regióny.

Opatrenia na ochranu pred ohrozením a ochranou

Toto zviera je ohrozený druh. Šírenie ľudí pre priemyselnú a poľnohospodársku expanziu má veľký vplyv na jeho biotop. Okrem toho, lovci zveri, ktorí vidia zvieratá ako predátori ich zabijú, tak aj poľnohospodári, ktorí chcú chrániť svoje zvieratá pred útokmi geparda. Pozoruhodné rušenie prirodzených činností zvierat je v oblastiach, kde sa ľudský rozvoj rozširuje do voľnej prírody, ďalej ich vedú vozidlá, ktoré prechádzajú cez ich biotopy. Mnohé krajiny v Ázii a Afrike investovali do programov zameraných na ochranu geparda. Hlavným cieľom programov ochrany je hospodárenie s pozemkami, ktoré zase dosiahnu zníženú rozptýlenú populáciu zvierat.

Odporúčaná

10 najväčších dovozcov ryže na svete
2019
Kto bol pápež Ján Pavol II.
2019
Petr Iljič Čajkovskij - Slávni skladatelia v dejinách
2019