Jedinečné druhy Afriky: Šedý rebok

Šedý rhebok, ktorý tiež patrí pod názvom sivý Rhebuck, je druh antilopy pôvodom z krajín na juhu afrického kontinentu. Vedecké meno zvieraťa je Pelea Capreolus . Termín Capreolus znamená v latinčine „malá koza“. Afrikánčina meno pre sivý rhebok je Vaalribbok, zatiaľ čo iný spoločný názov pre zviera je Vaal rhebok alebo jednoducho Rhebok.

Vlastnosti Grey Rhebok

Tento druh antilopy má strednú veľkosť s hmotnosťou 42 až 66 libier a až 31 palcov vo výške ramena. Zviera prichádza s dlhým krkom, zaobleným nosom, štíhlymi ušami a ostrými rohmi, ktoré sú rovné u samcov s krúžkami a dĺžkou až 10 palcov. Šedý rhebok má krátky, hustý, vlnený kabát, ktorý má rôzne sivé odtiene.

Diéta a Habitat

Šedí rheboks zaberajú vysoké regióny v južnej časti Afriky. Tieto antilopy sa potulujú horskými svahmi, skalnatými kopcami, trávnymi porastmi na náhornej plošine a tiež sa objavujú na pobreží Cape. Grey Rhebucks majú vlnené kabáty ako prispôsobenie sa chladu v horách. Zvieratá sa kŕmia hlavne na kríkoch a kríkoch, medzi júnom a októbrom tiež prijímajú kvety, semená a korene. Tento druh antilopy sa najčastejšie živí v strmých oblastiach, aj keď využívajú trávu na úkryt a skrývajú sa pred predátormi. Zviera je pôvodom z Lesotho, Južnej Afriky a Svazijska. Druhy antilopy žijú v niektorých parkoch v Južnej Afrike, vrátane Národného parku Cape Peninsula, Národného parku Madikwe a Národného parku Addo Elephant.

správanie

Sivá Rhebucks plemeno sezónne s párením je od januára do apríla. Obdobie tehotenstva je približne sedem mesiacov, s pôrodmi prichádzajúcimi koncom jari až do leta. Antilopy sú polygénne stáda so zrelým samcom a až 15 samíc spolu s mladými. Zvieratá územne označujú svoje územie močom a trusom. Samce rheboks sa veľmi agresívne počas celého obdobia rozmnožovania a budú bojovať proti votrelcom v ich oblasti. Šedí rheboks odfrkli, zasyčali a stonali. Sú najaktívnejšie počas dňa, než sa zahrejú. Zvieratá sú rýchlymi bežcami, ktorí dosahujú rýchlosti v blízkosti horských oblastí blízko 37 míľ za hodinu. Ich priemerná dĺžka života sa pohybuje medzi ôsmimi a desiatimi rokmi.

Populácia

Červený zoznam ohrozených druhov IUCN klasifikuje sivý rhebok ako ohrozený. Súčasný trend populácie zvieraťa klesá s vyspelými zrelými rebokmi. V chránených oblastiach je populácia približne 2 000, pričom približne 18 000 je v nechránených oblastiach. Významné hrozby pre tento druh zahŕňajú nezákonný lov pomocou psov a prírodných predátorov. Šedé reboky sú korisťou hyen, leopardov, šakalov, levov, pythonov a loveckých psov Cape. Zmena klímy a zasahovanie ľudí do prirodzeného biotopu prispeli k poklesu obyvateľstva, ako aj k zvýšeniu pytliactva.

Fakty o Gray Rhebok

Každý rok trofej lovci zabiť asi 100 sivých rheboks s trofejami vyzdvihnúť cenu 900 dolárov - 1400 dolárov na oboch miestnych a medzinárodných trhoch. Britská športová spoločnosť Reebok si požičiava holandský pravopis názvu antilopy pre zrelý muž „Rhebok“.

Odporúčaná

8 najnavštevovanejších chránených území v Nemecku
2019
Najviac návykové lieky na svete
2019
Aké sú primárne prítoky a odtoky jazera Edward?
2019