Jedinečné druhy Afriky: opice Patas

Opica Patas je primát, ktorý sa nachádza v polosuchých oblastiach západnej Afriky a v niektorých častiach východnej Afriky. Tieto opice majú tendenciu vyhýbať sa lesom alebo zalesneným oblastiam a namiesto toho radšej žiť v otvorenejšom teréne, ako je savana a vyprahlé pláne.

Fyzický popis

Opica Patas nie je veľká a dospelý rastie na 33 palcov dlho, keď je chvost vylúčený, čo môže merať až 30 palcov. Dospelí muži obyčajne rastú väčšie ako samice a priemerne okolo 27, 5 libry, zatiaľ čo ženy priemerne 14, 5 libier. Majú chlpatú kožušinu s bielym knírom a bielymi škvrnami v dolných oblastiach, ktoré sa podobajú spodkom. Patas opice môžu dosiahnuť rýchlosť behu okolo 34 mph, čo z nich robí najrýchlejší bežcov medzi primátmi, potrebnú adaptáciu vzhľadom na mnoho predátorov, ktorí sa potulujú po otvorenom teréne.

Sociálna štruktúra

Opice Patas žijú v skupinách až do 60 jedincov, ktorí sú väčšinou ženy a takáto skupina obsahuje len jedného dospelého muža na väčšinu roka, ktorého hlavnou úlohou je reprodukcia a boj proti hrozbám. Mladé opice opúšťajú skupinu, keď dosiahnu štyri roky, aby sa pripojili k mužskej skupine. Samice iniciujú veľa rozhodnutí spojených so skupinou a muž ich sleduje. Počas rozmnožovacej sezóny všetky samce skupiny opíc Pata vplývajú na tieto jednotky a prenasledujú rezidentného muža, aby mu dali možnosť spárovať sa so samičkami a vytvoriť si svoje jednotky. osamotených.

Komunikácia a diéta

Patas opice nemajú sofistikované formy komunikácie, a používajú rôzne volania väčšinou na zvýšenie alarmu, keď nebezpečenstvo je všimol, každý alarm volanie má odlišný spôsob identifikácie rôznych predátorov, alarm zvýšený pre leoparda nie je to isté ako alarm zdvihnutý pre hada. Patas sú agresívne, keď čelia nebezpečenstvu, nemajú žiadne stromy, ktoré by im bežali, sú zvyčajne nútené čeliť svojim predátorom a pri mnohých príležitostiach s nimi bojujú. Patas opice sa živia hľuzami, semenami, hmyzom a stromovou gumou a ich malý vzrast nevyžaduje príliš veľa jedla, evolučnú adaptáciu, ktorá im pomohla prežiť drsné podmienky ich polosuchých biotopov

Zaujímavé fakty o Patas Monkey

Patas opice majú životnosť 17 rokov vo voľnej prírode, zatiaľ čo v zajatí je známe, že žijú až 24 rokov. Po narodení je dieťa po dobu siedmich mesiacov nosené matkou, batoľatá začínajú chodiť s matkou vo veku troch mesiacov. Avšak 26% dojčiat sa nikdy nedostalo do svojho prvého roku života v dôsledku infanticide, predácie a smrti alebo únosu svojho rodiča inou skupinou. Patas opice sú denné, a strávili väčšinu dňa pásť potravu od rána do západu slnka s malými prestávkami uprostred dňa. V noci, opice spia na stromoch, ale nikdy nespia na tom istom strome na dve po sebe idúce noci kvôli vysokému riziku predácie v ich prirodzenom prostredí.

Odporúčaná

Kde je Mount Rushmore?
2019
Ktorá je najstaršia nepretržite používaná národná vlajka?
2019
Zaujímavé fakty O Papuy-Novej Guinei
2019