Jedinečné druhy Afriky: Gelada

Afrika je domovom rôznych jedinečných zvierat, ktoré nemožno nájsť nikde inde na svete. Jedným z príkladov je gelada, čo je druh opice, ktorá je posledným prežívajúcim druhom starovekých pasúcich sa primátov nachádzajúcich sa len v Etiópskej vysočine. Zviera žije v nadmorskej výške od 5 900 ft do 14 400 ft nad morom, spí na skalách a živí sa trávnymi porastmi. Geladas sú najbližšie divoké primáty k človeku, pokiaľ ide o ich inteligenciu, sociabilitu a jedinečnú diétu.

Fyzický popis

Existujú dva poddruhy Gelady: severná gelada; a južná gelada, tiež známa ako Heuglinova gelada. Zviera je veľké, silné a pokryté tmavohnedými vlasmi, s tmavou, bezsrstou tvárou a krátkou papulou. Geladas majú krátke chvosty s chlpatými chumáčmi chlpov na konci. Gelada má na hrudi hrudník v tvare hodinového skla, ktorý je zreteľne červený u samcov, čo ho pomáha odlíšiť od paviána. Mužské geladas sú väčšie, vážia v priemere 40, 8 libier, zatiaľ čo ženy vážia v priemere 24, 3 libier. Ako tráva jedlík, gelada vyvinula určité unikátne úpravy, ako sú robustné malé prsty používané na ťahanie trávy a malé, úzke rezáky pre žuvanie. Pri kŕmení, gelada drepy na zadných nohách a pohybuje sa ich posunutím bez zmeny polohy

Sociálna štruktúra

Rovnako ako mnoho iných primátov, aj geladas kapely spolu v skupinách, ktoré siahajú od reprodukčných jednotiek, ktoré sa skladajú z jednej až 12 samíc, mladých, a domineering muža. Ďalšou zoskupovacou jednotkou je pásmo, ktoré sa skladá z 2 až 27 reprodukčných jednotiek a napokon stáda, ktoré sa skladá z takmer 60 reprodukčných jednotiek. Stáda sú zvyčajne krátkodobé, pretože sú určené na to, aby slúžili na konkrétny účel, po ktorom sa geladas rozpustia späť do svojich obvyklých pásiem a reprodukčných jednotiek.

Zaujímavé fakty o Gelada

Geladas sú graminivorous a 90% ich stravy sa skladá z trávy, ktoré jedia nepretržite až 10 hodín denne. Vzhľadom k tomu, že tráva obsahuje dôležité živiny nevyhnutné pre ich prežitie, geladas niekedy niekedy jesť kvety a hlboké korene niektorých rastlín, aby doplnili svoje trávy stravy. Keď sa podmienky stanú kruté a jedlo je vzácne, geladas organizuje nájazdové strany na ľudských farmách, aby ukradli jedlo. Táto prax bola urýchlená rýchlym zásahom ľudí do biotopov gelady. Geladas môže tvoriť stádo tak veľké ako 1200 členov, čo z nich robí najväčšie zhromaždenie primátov po ľuďoch, hoci tento druh pasenia sa zvyčajne vyskytuje len na ochranu pred potenciálnym nebezpečenstvom. Geladas používa viac ako 30 rôznych výziev na komunikáciu, čo z nich robí najvyspelejšie medzi divokými primátmi. Okrem toho, geladas nie grunt, ale namiesto toho používať vocalizations a lip-smacking vytvoriť to, čo sa podobá dialekt, ktorý im umožňuje komunikovať. Geladas sú dobrodružní a po intenzívnom dni pasenia sa zvyčajne schádzajú a spia na okrajoch útesov až 16 000 stôp, čo by malo za následok smrť, ak padnú.

Odporúčaná

8 najnavštevovanejších chránených území v Nemecku
2019
Najviac návykové lieky na svete
2019
Aké sú primárne prítoky a odtoky jazera Edward?
2019