Jedinečné druhy Afriky: Dibatag

Dibatag, tiež známy ako Clark gazelle, je vzácny člen rodiny gazel s štíhlym telom, dlhými nohami a dlhým tenkým krkom. Štruktúra tela sa podobá štruktúre gerenuk, ale dve zvieratá sú úplne odlišné, aj keď existujú v rovnakej geografickej oblasti a oblasti biotopov a často sa vzájomne ovplyvňujú. Dibatagy sa nachádzajú hlavne v Etiópii, najmä v regióne Ogaden a priľahlých oblastiach strednej a severnej Somálska. Dibatag obývajú polosuché oblasti s hustým až rozptýleným tŕňovým krovím a rovinami s húštinami alebo trávnatými plochami. Degradácia biotopov, prehnávanie, ozbrojené konflikty a suchá sú niektoré z ohrození prežitia tohto druhu.

popis

Dĺžka tela Dibatag je v rozsahu 41-46 palcov, zatiaľ čo výška sa pohybuje od 31-35 palcov. Hmotnosť samca Dibatag sa pohybuje od 44 do 77 libier a samica sa pohybuje od 49 do 64 libier. Hlava gazely je malá, plochá, špicatá a klinovitá. Má veľké oči a stredne veľké uši. Ústa sú malé s hornou perou o niečo dlhšie. Dĺžka zakriveného rohu, ktorá sa nachádza len u samcov, je v rozsahu 3, 9 - 9, 8 palca. Dibatag má hnedú, sivastú farbu s okrovými končatinami a spodnou časťou, lícom a bradou majú biele pruhy. Chvost je čierny, ktorý sa počas letu vždy drží. Samce a samice Dibatag sú celkom odlišné. Samica býva menšia a bezrohý. Dibatag má typickú životnosť 10-12 rokov.

správanie

Dibatag je denné zviera, ktoré sa rád pasie v oblastiach s bezvodným tornbush a konzumuje púčiky, listy ihličnatých stromov, výhonky a všetky zelené listy. Zviera občas stojí na zadných nohách, zatiaľ čo sa opierajú o svoje predné končatiny na stromoch. Dibatag môže byť osamelé zviera alebo sa môže pohybovať v malých stádach príbuzných zvierat. Samce označujú svoje územie močom, výkalmi a vylučovaním z preorbitálnej žľazy a bránia svoje územie sparingom na každom mužovi, ktorý hrozí napadnutím. Dibatag je veľmi ostražitý a nepolapiteľný zviera. Keď cítia nebezpečenstvo, skryjú sa a postavia sa za vegetáciou. To bude vzlietnuť v pomalom a uvoľneným spôsobom s hlavou zdvihol a chvost vztýčený, keď uteká z predátorov. Zviera bude cváliť len vtedy, keď je v nebezpečenstve.

rozmnožovanie

Vek reprodukčnej zrelosti mužského aj ženského Dibatagu sa pohybuje od 12 do 18 mesiacov. Dibatag, podobne ako iné druhy hovädzieho dobytka, je polygénny. Počas obdobia párenia samci označujú svoje územia močom, výkalmi a vylučovaním z preorbitálnej žľazy, aby varovali ostatných mužov. Pářenie v Dibatagu nastáva v apríli a máji a narodení v októbri a novembri. Dibatag má obdobie gravidity približne sedem mesiacov a samica rodí jediného potomka.

konzervácia

Populácia Dibatagu v rôznych biotopoch v priebehu rokov klesala alarmujúcim tempom. Na základe údajov z roku 1959 sa odhadovala veľkosť populácie Dibatagu na 12 000 jedincov. Po tridsiatich rokoch sa populácia zvierat odhadovala v Etiópii len na 4000 jedincov, zatiaľ čo v Somálsku je ich počet stále neznámy. Pri tejto rýchlosti je Dibatag ohrozeným druhom. Situácia sa pripisuje degradácii biotopov prostredníctvom nadmerného spásania, prehrievania, sucha a politických konfliktov. V súčasnosti nie sú v dosahu žiadne chránené oblasti a žiadny Dibatag nie je držaný v zajatí na účely ochrany. Malo by sa vyvinúť spoločné úsilie na iniciovanie ochranných opatrení v oblastiach, v ktorých žijú, a iniciovať opatrenia na zmiernenie týchto faktorov.

Odporúčaná

Top 12 mrazených hovädzieho mäsa vyvážajúcich krajín
2019
Aká je mena Rakúska?
2019
Čo sú Ayyavazhi presvedčenie?
2019