Indické Rhinoceros Fakty: Zvieratá z Ázie

Fyzický popis

Nosorožec indický, na rozdiel od iných druhov nosorožcov, má len jeden roh, teda jeho vedecký názov Rhinoceros unicornis, čo znamená "rohatý nos a rohatý". Jeho sivohnedá koža má záhyby na krku, ramene a krku. To robí indický nosorožec vyzerať, akoby mal na sebe pancierové dosky. Mužská hlava a dĺžka tela je 368 až 380 cm, zatiaľ čo samica je 310 až 340 centimetrov. Výška ramena samca je medzi 170 a 186 cm, zatiaľ čo u samíc je 148 až 173 centimetrov. Dospelý samec váži 2 200 kilogramov, zatiaľ čo dospelá žena váži 1600 kilogramov, podľa iniciatívy ARKive. Rohy indického nosorožca sú podľa World Wildlife Fund (WWF) dlhé 8 až 25 palcov.

diéta

Indický nosorožec je býložravý a primárne grazer. Pestuje sa skoro ráno alebo večer a jej strava je vo veľkej miere tvorená trávami, ako je napríklad Saccharum, aj keď podľa WWF konzumuje aj listy, konáre, pestované plodiny, kríky, ovocie a vodné rastliny. Horný ret indiánskeho nosorožca je naklonený a prehnaný, čo mu umožňuje uchopiť dlhé trávy a listy. Pri podávaní na kratšiu trávu však nemusí táto jedinečná funkcia podľa iniciatívy ARKive používať. Indický nosorožec je tiež rád prírodné a umelé "soľ lizy", z ktorého získať dôležité minerály.

Lokalita a oblasť

Malé časti Indie a Nepálu sú miesta, kde sa dnes nachádzajú populácie indiánskeho nosorožca, hoci v minulosti boli tiež videné žijúce v Bhutáne, Pakistane a Bangladéši. Tieto krajiny majú tropické a subtropické trávne porasty, savany, shrublands, lesy a močiare, ktoré môžu byť obývané indickým nosorožcom. Na Medzinárodnom zväze ohrozených druhov z roku 2008, Medzinárodnej únie pre ochranu prírody, je indický nosorožec klasifikovaný ako „zraniteľný“ druh. Športový lov, konflikty medzi ľuďmi a nosorožcami a zasahovanie do jeho biotopov do poľnohospodárstva a rozvoja takmer decimovali jeho obyvateľstvo, ktoré na jednom mieste dosiahlo v 20. storočí menej ako 200 obyvateľov. Ďalšími faktormi pre pokles indických nosorožcov boli cudzie rastliny napadajúce trávne porasty a pasúce sa aktivity domáceho hovädzieho dobytka. Medzinárodná nadácia pre nosorožce (Rhino Foundation) uvádza, že v súčasnosti zostáva okolo 3 345 nosorožcov indických nosorožcov a pokračujúce snahy o zachovanie nádeje v budúcnosti posilnia ich počet.

správanie

Nosorožec indický je osamelé zviera, okrem prípadov párenia alebo keď sa samičky starajú o svoje teľatá. Napriek tomu existujú amorfné zhluky vytvorené v blízkosti zavlažovacích miest, ako sú močiare, a v ich kŕmnych rozsahoch. Indický nosorožec miluje kúpanie, a bude sa prehltnúť v bahne a vode, aby hmyz z hryzenie jeho citlivú pokožku, rovnako ako znížiť podráždenie, keď je pohryznutí. Indické nosorožce tvoria symbiotické vzťahy s vtáčími druhmi, ktoré sa živia týmto hmyzom, ktorý ich zahryzne podľa Conserve Nature. Mužské indické nosorožce sú teritoriálne, aj keď nie sú typicky agresívne pri obrane týchto území. Z času na čas sa však môžu náhodne nabiť a budú označovať územia hromadami hnoja. Indické nosorožce vokalizuje odfrknutím, burácaním a šklbaním.

rozmnožovanie

Mužský indický nosorožec dosahuje pohlavnú zrelosť vo veku od 9 do 10 rokov, zatiaľ čo žena je pripravená na párenie vo veku 4 až 7 rokov. Chov nosorožcov indických sa vyskytuje po celý rok. Pre mužského indiánskeho nosorožca, ktorý sa má spárovať so samičkou, bojuje s inými kačicami podobnými rezákmi, až kým nie je úplne ovládaný druhým, aby si nárokoval víťazstvo. Po párení trvá obdobie gravidity 16 mesiacov, po ktorom nasleduje narodenie novorodenca teľa s hmotnosťou okolo 65 kilogramov. Pred narodením nového teľaťa bude matka odobratá odstavené teľa z predchádzajúceho tehotenstva, zvyčajne vo veku približne 18 mesiacov. Priemerná životnosť indického nosorožca je podľa National Geographic približne 40 rokov.

Odporúčaná

Aká je mena Pobrežia Slonoviny?
2019
City Spotlight - Kapské mesto, Južná Afrika
2019
Odkiaľ pochádzajú borovicové orechy?
2019