Horský lev Fakty: Zvieratá Severnej Ameriky

Fyzický popis

Horský lev, tiež nazývaný Cougar, Puma alebo Panther, je veľké, suchozemské zviera, pričom väčšina plemien je pôvodom zo Severnej Ameriky. Po jaguára je to druhá najrozsiahlejšia mačka, ako aj jedna z najpozoruhodnejších cicavcov žijúcich vo voľnej prírode na západnej pologuli. Má kruhovú hlavu so vzpriamenými ušami. Jeho predné končatiny sú svalnaté a silné, so silnou čeľusťou, ktorá je plne vybavená na to, aby sa dala sklopiť a spojiť korisť väčšia ako samotná antilopa a jeleň. Jeho nohy sú charakterizované piatimi pazúrmi na predných labkách, z ktorých všetky môžu byť stiahnuté. Na jeho zadných labkách sa nachádzajú štyri pazúry, ktorých oveľa väčšie predné nohy sú dobre prispôsobené na udržanie svojej zverákovitej priľnavosti na zvieratách koristi, z ktorých niektoré sú oveľa väčšie ako samotné horské levy.

diéta

Horské levy, ktoré sú povinné mäsožravce, vyžadujú veľa mäsových bielkovín, najmä z ich preferovanej koristi jeleňov a príbuzných druhov. Aj keď potešia veľké kopytníky, ako je jeleň, horské levy budú tiež pohltiť menšie zvieratá, ako sú medvedíky, kojoti a dikobrazy. Zvieratá, kone, horské kozy, malý hmyz a hlodavce sú tiež medzi mnohými inými zvieratami, ktoré bude púšť jesť. Oni sú dokonalí lovci najúčinnejší v noci alebo za súmraku, a majú zvyk kŕmenie na veľkých jatočných tiel na dni na konci. Kým ich neukončia, skryjú svoje zabíjania ďaleko od iných zvierat, vrátane tých svojho vlastného druhu. Uprednostňujú krk, keď dávajú smrteľné uhryznutie, a sú to prefíkaní, pokiaľ ide o prenasledovanie a udržiavanie záložiek pri ďalšom jedení.

Lokalita a oblasť

V priebehu storočí a desaťročí minulého storočia sa vo všetkých štátoch Spojených štátov našli vo voľnej prírode rohové lvi. Na prelome 20. storočia však boli z veľkej časti vyňaté z takmer všetkých svojich pôvodných oblastí, najmä z tých východných a stredozápadných USA. V posledných rokoch sa však v mnohých štátoch týchto regiónov, ako aj v provinciách Kanady zistilo, že populácie sú dostatočne udržateľné pre športový lov. Prechodné samce od tej doby boli hlásené v západných oblastiach Nebraska, Oklahoma, a Dakotas, rovnako ako Minnesota, Iowa, Missouri, a horné polostrovy oboch Illinois a Michigan. Ďalej na západ mimo Skalistých hôr k špecifickým, populácie boli vždy oveľa väčšie. Medzinárodná únia pre ochranu prírody (IUCN) klasifikuje horských levov ako druh „najmenej obáv“. Veľké mačky však musia byť chránené v mnohých oblastiach. Zatiaľ čo väčšina žije v západnej Severnej Amerike dnes, možno ich nájsť prakticky v každom novom svetovom biotope južne od rieky Yukon, pričom v strednej a južnej Amerike sa nachádzajú menšie populácie.

správanie

Horské levy sú osamelé zvieratá, ktoré uprednostňujú žiť osamotene, a preto nie sú vždy videné ľuďmi, ktorým sa budú často snažiť vyhnúť. Aby sa im darilo, potrebujú veľa otvoreného priestoru preč od iných zvierat, pretože sú tajné a celkom samé. Občas sa zistilo, že útočia na ľudí, najmä na deti alebo dospelých, ktorí cestujú sami a nie v skupinách. Ďalším výrazným chovaním pumy je jeho odmietnutie konzumovať čokoľvek, čo nemalo loviť. Aj keď normálne objavujú svoje nosy na mršinu, v niektorých zriedkavých prípadoch v Kalifornii boli hlásené, že vykazujú oportunistické kŕmne správanie, pohlcujúce jatočné telá úmyselne vynechané v otvorenom priestore výskumnými biológmi. Vo veľkom rozsahu ich diaspóry majú horské levy málo, ak vôbec nejaké, prirodzených predátorov.

rozmnožovanie

Sexuálna zrelosť v ženských pumách sa dosahuje v priebehu jedného a pol roka života, pričom v priemere sa jeden vrh narodí každé dva roky počas celého života ženy. Pářenie je krátke, aj keď sa vyskytuje častejšie v porovnaní s inými zvieratami porovnateľnej veľkosti. Monogamia nie je bežnou vlastnosťou v horských levoch, pričom samice pravidelne menia svojich partnerov po celú dobu ich reprodukčného života. Samice typicky vychovávajú mláďatá samotné a môžu sa rýchlo stať násilne defenzívnymi. Stres je často príčinou nízkych množstiev reprodukcie, a to ako vo voľnej prírode, tak v zajatí. Bežné príčiny úmrtnosti horských levov vo voľnej prírode sú hlad, bojuje s inými horskými levmi, chorobami, chronickým stresom a ľudským lovom.

Odporúčaná

Zrážková sadzba podľa štátu
2019
Paramaribo - Colonial Dutch City V Suriname
2019
Aké sú rôzne typy hmly?
2019