Fakty Rhesus Monkey: Zvieratá z Ázie

Fyzický popis

Opica Rhesus (alebo makak rhesus) je primát, ktorý sa veľmi podobá ľuďom. Je veľmi svetlá a pružná, má štyri končatiny a zvyčajne sa pohybuje všetkými z nich. Rhesus má holú ružovú tvár a hnedé a sivé vlasy. Jeho chvost sa pohybuje od 8, 1 do 9 palcov. Samce sú o niečo väčšie ako samice a muž v priemere váži 17 libier s dĺžkou 21 palcov a samica váži 12 libier s dĺžkou 19 palcov. Sú denné, čo znamená, že sú najaktívnejšie cez deň. Obaja sú rýchle crawlery a kvalifikovaní lezci. Zruční plavci, často cestujú po vode až do pol míle v čase, presúvajúc sa z jednej oblasti do druhej pri hľadaní lepšieho jedla a prístrešia.

diéta

Opice rhesus sú väčšinou bylinožravé, živia sa predovšetkým rastlinami, semenami, koreňmi, ovocím, bylinkami a obilninami. Niekedy však budú jesť aj malý hmyz a malé bezstavovce, najmä termity, kobylky, mravce a chrobáky. Keď však žijú v blízkosti ľudského prostredia, niekedy sa živia aj plodinami a potravinovým odpadom. Zvyčajne pijú počas dňa na vlastnú päsť a sú známe pre svoje hromadenie potravín a skladovanie.

Lokalita a oblasť

Pôvodom z Ázie sa dnes opice Rhesus nachádzajú v mnohých ázijských krajinách vrátane Indie, Pakistanu, Bangladéša, Nepálu, Barmy, Vietnamu a Číny. Môžu sa prispôsobiť širokému spektru rôznych biotopov a podnebia, a zároveň sa im darí, aj keď uprednostňujú otvorené a polosuché prostredie, ako sú trávne porasty a lesy. Môžu byť tiež nájdené v hornatých oblastiach s vysokými nadmorskými výškami a chladným počasím a môžu sa dokonca dariť aj v ľudských prostrediach, ako sú napríklad chrámy! Vzhľadom na ich prispôsobivosť a flexibilitu, sú prosperujúce v dnešnom svete, a sú klasifikované IUCN ako druh "najmenej obavy".

správanie

Opice rhesus, na rozdiel od mnohých iných primátov, sú vlastne pohodlné v suchozemskom aj stromovom prostredí a nestarajú sa o ponorenie do vody. Sú to spoločenské zvieratá, vždy sa pohybujú a robia veci vo veľkej skupine. V rámci každej skupiny existuje striktná hierarchia pre obe pohlavia a podľa toho sa určujú ich pozície v každej skupine. Príslušné hodnosti samíc Rhesus v hierarchii sa zvyčajne určujú podľa ich príslušnosti k matkám pred nimi a mladšie ženy sú zvyčajne najdominantnejšie z danej skupiny, pravdepodobne preto, že sú plodnejšie ako staršie ženy. Komunikujú medzi sebou pomocou slovných signálov, výrazov tváre a gest gest, ako aj hlasových signálov. Opice rhesus sú veľmi agresívne, najmä pre cudzincov z iných skupín a tých, ktorí nie sú k nim príbuzní.

rozmnožovanie

Napriek tomu, že sa jedná o obdobie rozmnožovania pre opice rhesus, budú sa počas celého roka venovať sexuálnym aktivitám. Ich chovné obdobie začína v októbri a trvá do decembra. Samice opice dávajú prednosť dominantným a silným samcom, pretože títo ľudia ich môžu najlepšie chrániť a ich mladých. Samce aj samice sa zvyčajne počas každého obdobia chovu stýkajú s viacerými partnermi, čo môže trvať až 11 dní. Gestacia trvá približne 164 dní a samice budú mať tendenciu znovu porodiť v intervaloch každých 12 až 24 mesiacov. Rodičovská starostlivosť je primárne poskytovaná matkou, aj keď otcovia určite ochránia svoje deti pred nebezpečenstvom podľa potreby.

Odporúčaná

10 najväčších dovozcov ryže na svete
2019
Kto bol pápež Ján Pavol II.
2019
Petr Iljič Čajkovskij - Slávni skladatelia v dejinách
2019