Fakty o Wallaby: Zvieratá z Oceánie

Fyzický popis

Wallabies sú vzpriamené, vačice cicavce, ktoré sa väčšinou nachádzajú v Austrálii, ako aj na ostrove Nová Guinea. Sú klasifikované ako súčasť rodiny klokanov (Macropodidae), popri pademelonoch, quokkasoch, klokanov a klokanov stromov. Vačice samice sú zvieratá, ktoré majú vrecúška vo vnútri ich bránice, kde zdvíhajú svoje mladé, inak známe ako joeys, niekoľko mesiacov po tom, čo by to znamenalo predčasný pôrod u placentárnych cicavcov (Eutherians). Wallabies sú malé až stredne veľké cicavce vybavené silnými zadnými nohami a rovnako silným chvostom. Ten sa používa na ochranu a vyváženie a tento chvost môže rásť na rovnakú dĺžku ako zvyšok tela. Wallabies sú známe svojou schopnosťou odskočiť veľmi rýchlo, rovnako ako skok do impozantných výšok, v snahe ochrániť sa pred predátormi, čo je výkon, ktorý je schopný dosiahnuť vďaka veľkým svalovým zadným nohám.

diéta

Wallabies sa živia hlavne zeleninou, trávami a inými rastlinnými potravinami, ako sú plody, listy a korene krovín nachádzajúcich sa v ich prirodzených biotopoch. Adaptácie, ktoré im umožnia prežiť ako bylinožravce, zahŕňajú ich predĺžené tváre a štruktúru čeľustí, ako aj ich obrovské ploché zuby, ktoré sú určené predovšetkým na žuvanie na tvrdej vegetácii. V neprítomnosti sladkovodných jamiek sú klopy schopné piť morskú vodu, čo môže urobiť len veľmi málo iných zvierat. V klimatických podmienkach a prostrediach, kde voda nie je ľahko dostupná, môžu tieto vačice cicavce stále získať dostatočné množstvo tekutín zo šťavnatých rastlín a zeleniny, ktoré konzumujú. Tí v zajatí sú typicky kŕmení ovocím a zeleninou, ktoré sa bežne nachádzajú v záhradách a farmách, ako sú jablká, sladké zemiaky, mrkva a seno.

Lokalita a oblasť

Wallabies sú pôvodom z kontinentu Austrálie, rovnako ako vzdialených, silne zalesnených a polosuchých oblastí Novej Guiney. Zavedené populácie boli často pozorované v takých krajinách, ako je Írsko, Havaj, Nový Zéland a Škótsko, najmä v horných oblastiach a odľahlých ostrovoch. V súčasnosti je niekoľko poddruhov Wallabies klasifikovaných ako „Zraniteľné“ alebo „Ohrozené“ Medzinárodnou úniou pre ochranu prírody ohrozených druhov. V skutočnosti sa štyri z nich už stali "vyhynutými" kvôli zničeniu ich prirodzených biotopov, znečistenia a nezodpovednej urbanizácie, ktorá prinútila týchto vačnatcov na cesty, diaľnice a bližšie k dúpätám ich dravcov, ktorí boli nútení k bližšej blízkosti divokej prírody. psov, divých mačiek a líšok, ktoré lovia.

správanie

Wallabies radšej kŕmenie pre jedlo a žiť sám, a môže len ťažko byť považovaný za spoločenský. Jedna výnimka z tejto všeobecnosti je pozorovaná u samíc druhu Wallaby, keď majú za úlohu nosiť a vychovávať svoje mláďatá v puzdre od narodenia až do prvých mesiacov života svojich otcov. Väčšie druhy Wallabies boli pozorované väčšinou aktívne počas dňa a majú tendenciu zdržiavať sa v skupinách, alebo „davoch“, zložených z 50 ľudí. Menšie druhy sú na druhej strane prevažne nočné a majú tendenciu žiť najmä osamotené životy. Wallabies chráni svoje domovy a územia pomocou ich mocne postavených chvostov a zadných nôh a je schopný zobraziť agresívne správanie, keď je ohrozený. Muži budú tiež bojovať medzi sebou, najmä pri preening pre ženy, aj keď odborníci zistili, že takéto boje sú zriedkavo smrteľné, ani zvyčajne nespôsobujú trvalé zranenia.

rozmnožovanie

Wallabies plemeno v mesiacoch január a február, ktorý je v lete na južnej pologuli. Obdobie tehotenstva trvá asi 28 dní, po tomto čase samičky porodia len jedného mladého, nazývaného "joey". Približne dva mesiace potom zostane vo vnútri vrecka matky, kde bude rásť a rozvíjať sa. V tých zriedkavých prípadoch, keď matka wallaby otehotnie, zatiaľ čo ďalšie joey stále žije v jej vrecku, dochádza k zaujímavému javu, ktorý je známy ako „embryonálna diapauza“. Počas tohto obdobia sa vývoj nenarodeného mláďaťa odkladá na takú dobu, že starší joey opustil vrecko svojej matky.

Odporúčaná

Aké sú hlavné prírodné zdroje Singapuru?
2019
Najväčší priemysel v Guatemale
2019
Zoznam štátov podľa dátumu prijatia
2019