Fakty o kojote: Zvieratá Severnej Ameriky

Fyzický popis

Kojot je vedecky známy svojím binomickým názvom Canis latrans a miestami medzi rovnakou rodinou ako domáce psy, líšky a vlky. Existuje asi dvadsať poddruhov v rámci spoločného druhu kojot, vrátane Plains, Mexican, Salvador a Mountain Coyote. Každý z týchto poddruhov má malé rozdiely vo vzoroch a veľkosti srsti, ktoré ich odlišujú. Vzhľadom na prítomnosť mnohých poddruhov kojotov je ťažké uviesť, že špecifické fyzické vlastnosti sú medzi druhmi vo všeobecnosti bežné. Existuje však niekoľko spoločných znakov. Patria k nim veľkosti kojotov s dĺžkou nosa až chvosta v rozmedzí od 0, 9 do 1, 35 m pre dospelých kojotov. Muži majú tendenciu byť o niečo dlhšie ako ženy rovnakého veku. Hmotnostné rozmedzie pre samce kojotov je 8-20 kg, zatiaľ čo u samíc je 7-18 kg. Coyotes 'farba srsti sa líši podľa veku, poddruhu a fyzického umiestnenia kojota. Bežne videné základné farebné vzory sú červené alebo hnedé. Dodatočné značenie rozptýlených čiernych, bielych alebo sivých pruhov a škvŕn v nepravidelných vzoroch poskytuje veľké množstvo ďalších odrôd. Kojot má tenkú hlavu s špicatým nosom a výraznými ušami. Chvost dospelého kojota je zvyčajne medzi 40 cm a 46 cm. Ďalším charakteristickým znakom je, že chvost je zvyčajne smerom nadol, keď sa kojot pohybuje.

diéta

Mláďatá kojotov sa počas prvých dvoch mesiacov svojho života spoliehajú na mlieko od svojej matky. Po odstavení sú pestované kojoti čisto mäsožravé. Ich hlavnou korisťou sú malé zvieratá, ako sú veveričky a zajace. Chytia svoju korisť útokom z prednej strany a hryzením krku, aby vykrvili menšie zvieratá. Iní na zozname koristi zahŕňajú porcupines a malé hlodavce ako myši. Vzhľadom k malej veľkosti týchto zvierat, kojoti zvyčajne lovia sám. Taktiež zaútočia na hospodárske zvieratá, pričom ovce sú na vrchole svojich cieľov a odvážajú veľa peňazí za už mŕtve telá, ktoré by sa mohli vyskytnúť.

Lokalita a oblasť

Obyvateľstvo kojotu sa nazýva den. Môžu tam žiť sami, v dočasných baleniach alebo v jadrových rodinných jednotkách. Kojot je pôvodom zo Severnej Ameriky. Vzhľadom na ich širokú distribúciu a veľké obyvateľstvo v tomto regióne sa považujú za „najmenej znepokojujúce“ z hľadiska ohrozenia. Aj keď boli pred európskymi kolonizačnými a osídliacimi kojotmi sústredení v tom, čo je teraz americký juhozápad, Veľká rovina Kanady a Spojených štátov, a severné Mexiko, 19. a začiatkom 20. storočia ich videli takmer v celom kontinente. Veľa z toho bolo výsledkom menšieho počtu schopnejších predátorov, ako sú vlci, ktorí boli prítomní v dôsledku preháňania, a kojotov zasahujúcich do ich bývalých domén.

správanie

Na rozdiel od väčšiny členov psej rodiny sa kojoti nespoliehajú na prežitie na balíky alebo rodinné jednotky. Sú tiež výrazne menej agresívne, čo je zrejmé v ich výbere menšej koristi a tendencie čo najviac umyť. Robia však agresívne, pokiaľ ide o boj o územnú dominanciu, aj keď zvyčajne nie sú na párenie práv s inými kojotmi. Kojoti komunikujú pomocou rôznych zvukov štekania, ako aj fyzických podnetov. Na tieto účely sa používajú aj hormóny a vône (feromóny), najmä počas párenia.

rozmnožovanie

Kojoti sú výhradne monogamní a obyčajne žijú v jadrových radoch. Ich obdobie párenia sa zvyčajne vyskytuje v polovici zimy. Samice, keď sú „v teple“, uvoľňujú pachy, ktoré priťahujú niekoľko samcov. Na rozdiel od väčšiny ostatných voľne žijúcich zvierat, nie je boj o jej schválenie. Potom, čo si žena vyberie, ostatní muži ustúpia a dvojica prechádza dvoj- až trojmesačnou dobou viazania, ktorú možno prirovnať k nádeji u ľudí. Takéto vzorce nie sú v živočíšnej ríši bežné. Po kopulácii trvá gestacia zvyčajne 63-dňová perióda, ktorá je ukončená tým, že mláďatá sa dodávajú do denníka. Trvá približne tri alebo štyri mesiace, kým sú mláďatá pripravené opustiť denník a stať sa nezávislými.

Interakcie s inými druhmi

Kojoti sú v neustálom konkurenčnom boji so sivými vlkmi a líškami, ktoré majú podobnú distribúciu a diétu. Zvyčajne útočia na líšky, ale ustupujú od vlkov. Pumy a bobcats sú tiež ich prirodzenými nepriateľmi. Cez spoločné presvedčenie, kojoti, nie vlci alebo horské levy, zabiť viac hospodárskych zvierat v USA, než ktorýkoľvek iný dravec. Kojotom sa podarilo prežiť napriek rastúcim populáciám ľudí v Severnej Amerike. Toto sa čiastočne pripisuje regulácii lovu kojotov. V minulosti západní osadníci príležitostne lovili kojoty za svoje mäso, hoci to spravidla robili pre lukratívne príjmy v obchode s kožušinou. Hoci zriedkavé, kojotové útoky na ľudí boli zdokumentované, hoci často nekončia vážnym zranením pri smrti. Existujú dôkazy, že predkoloniálne americké kultúry môžu mať domestikované kojoty, hoci táto prax je dnes vzácna.

Odporúčaná

Zrážková sadzba podľa štátu
2019
Paramaribo - Colonial Dutch City V Suriname
2019
Aké sú rôzne typy hmly?
2019