Fakty o Kalifornii Condor: Zvieratá Severnej Ameriky

Fyzický popis

Kalifornia kondor je klasifikovaný ako New World Vulture a, s rozpätím krídiel 8-10 stôp v šírke, je najväčší severoamerický vták. Pero dospelého kalifornského kondora je úplne čierne, s výnimkou bieleho pruhu umiestneného na spodnej strane každého krídla. Mláďatá mladistvých majú tmavšiu hnedú farbu. Podobne ako iné druhy supov, aj hlava Kalifornie je holá z peria a je nebezpečná impozantným, zahnutým zobákom. Jeho nohy sú vo všeobecnosti sivastej farby a na rozdiel od iných supov sú jeho pazúry pomerne tupé, a preto sú vhodnejšie na chôdzu ako na lov.

diéta

Ako mrchožrout je základom diéty kalifornského kondora „mrož“, rozpadajúce sa mäso už uhynutých zvierat. Jeho výhodné jedlá pochádzajú z veľkých suchozemských cicavcov, ako sú kozy, hovädzí dobytok, ošípané, kone a dokonca divoké pumy a medvede. To znamená, že sa občas živia jatočnými telami menších cicavcov, ako sú králiky, líšky a kojoti. Okrem toho, ak ich umiestnenie umožňuje, aj morské cicavce, ako sú veľryby a lachtani, môžu byť prítomní v kondor menu. Vzhľadom k tomu, že nemajú čuch, Kalifornia kondori lokalizovať svoje jedlo tým, že pozerá na oblohu pre iné lapače, ako sú orli a iné druhy supov.

Lokalita a oblasť

Kalifornskí kondori v minulosti prospievali po celom americkom juhozápade, ako aj pozdĺž západného pobrežia USA. Dnes sú však považované za kriticky ohrozené a ich rozsah bol znížený na niekoľko malých vreciek v Kalifornii, Arizone a Utahu. V týchto regiónoch sa kondory nachádzajú v skalnatých lesoch a ihličnatých lesoch. Ich hniezda sú medzitým typicky postavené na vrchole stromov, alebo na tvárach veľkých útesov. V súčasnej dobe existujú dve svätyne venované Kalifornie kondor zotavenie. Jedná sa o Sisquoc Condor Sanctuary v San Rafael Wilderness, a Sespe Condor Sanctuary v Los Padres National Forest, v Kalifornii krajov Santa Barbara a Ventura, resp.

správanie

Kalifornia kondori trávia väčšinu svojho času lietaním pri hľadaní potravy. Počas letu lietali takmer 60 míľ za hodinu a dosahovali závratné nadmorské výšky viac ako 15 000 stôp. Vtáky majú komplexnú sociálnu štruktúru, často pôsobiacu v skupinách, kde sa prostredníctvom reči tela a radu syčaní a vrčení zavádza poriadok a príkaz velenia. Tento poriadok je najzreteľnejší, keď sa živia, pretože dominantné vtáky budú jesť pred svojimi podradenými. Mimo človeka majú vtáky veľmi málo prirodzených hrozieb. Napriek tomu bolo známe, že bojujú a sú zabíjaní zlatými orlami v blízkosti sporného zdroja moru.

rozmnožovanie

Kalifornskí kondori typicky dosahujú sexuálnu zrelosť vo veku šiestich rokov. V tomto bode začnú hľadať partnera. Ak chcete prilákať kamaráta, mužské kondorky sa vydajú na výstavu tým, že otočia hlavu červeno a nafúknu svoje perie. Akonáhle je táto žena očarená týmto displejom, pár sa stane životným partnerom. Pár postaví hniezdo na vrchole stromu alebo útesu, kde samica položí jedno vajce každý druhý rok medzi januárom a aprílom. O 53-60 dní neskôr sa vajíčko vyliahne. Mladý vták sa bude spolu so svojimi rodičmi hýbať až dva roky predtým, než sa sám vydá. V tomto bode rodičia zvyčajne vytvoria nové hniezdo a vychovajú ďalšieho mladého vtáka. To môže pokračovať pre väčšinu života vtákov, ktorý môže trvať až neuveriteľných 60 rokov.

Odporúčaná

Najviac navštevované mestá v Afrike a ich atrakcie
2019
10 najväčších miest v Newfoundland a Labrador
2019
Výroba slnečnej energie podľa štátu
2019