Fakty o európskych medveďoch: Zvieratá v Európe

Fyzický popis

Tiež označovaný ako medveď hnedý kvôli jeho farbe, medveď euroázijský má bohatú a veľmi hustú srsť. Vlasy tejto srsti môžu rásť až päť palcov. S guľatou hlavou, malými ušami a širokou lebkou je ťažké vynechať euroázijského medveďa. Samce môžu dosiahnuť až 800 libier, zatiaľ čo ženy sú oveľa menšie, s hmotnosťou okolo 300 až 500 libier. Najväčší euroasijský medveď zaznamenal v dĺžke viac ako osem stôp a vážil viac ako 1 000 libier. Častejšie sa však vyskytuje u samcov medveďov hnedých, ktoré rastú až na šesť alebo sedem stôp.

diéta

Podobne ako diéty ich bratrancov, medveďov grizzly a sýrskych medveďov hnedých, sú medvede euroázijské všežravce, čo znamená, že požívajú rastliny aj potraviny na báze zvierat. Prirodzene, eurázijskí medvede budú jesť na výhonkoch, rastlinách, koreňoch, hmyze, rybách a cicavcoch. Hoci ich hlavnými zdrojmi potravy pre zvieratá sú relatívne malé cicavce a hmyz (najmä mory), medvede hnedé sú tiež známe tým, že odoberajú veľké zvieratá. Tieto zvieratá sa môžu pohybovať od losov, jeleňov, horských kôz a oviec bighorn, až po bizóny a muskoxény. Aby sa však tieto zvieratá zobrali, musia ich oddeliť od zvyšku svojich stád a často sú obeťami týchto mladých alebo chorých z týchto druhov.

Lokalita a oblasť

Vzhľadom k obrovskému rozsahu eurázijských medveďov v celej Európe a častiach Ázie je dnes odhadovaných 100 000 tisíc živých. Z tých 100.000, asi 70.000 sa nachádza v Rusku. Eurázijský medveď sa nachádza aj v pohoriach Japonska, severozápadnej Afriky a Himalájí. Tieto medvede hnedé sú pôvodom z hornatých oblastí, hoci sa v niektorých prípadoch rozšíria do lesov s nižším obsahom, najmä ak sa zmenia dostupnosť potravín. Červený zoznam ohrozených druhov Medzinárodnej únie na ochranu prírody klasifikuje medveďa hnedého ako druh "najmenej obáv".

správanie

Podobne ako kanadský grizzly, aj medveď hnedý dominuje svojim krajinám ako vrcholový predátor. Ako sa ukáže v histórii, diéty medveďov hnedých boli až do stredoveku asi 80% mäsožravé. Keď sa potom ľudia stali väčšou hrozbou a zabránili medveďom loviť dobytok, zvieratá sa museli prispôsobiť svojmu okoliu. V súčasnosti je strava medveďa hnedého iba 15% mäsa. To znamená, že euroázijský medveď trávi väčšinu času, keď sa vynáša na bobule, listy a hmyz. Vo veľmi chladných oblastiach, ako je Srbsko, títo medvede budú zimovať počas zimných mesiacov od decembra do marca. Potom, keď prídu jar, začnú sa vznášať, keď začne ich párenie.

rozmnožovanie

Po hibernácii trvá obdobie párenia medveďov hnedých medveďov od mája do júla, po ktorých žena zostane tehotná 180 až 266 dní. Väčšina pôrodov sa vyskytuje v mesiacoch hibernácie, od decembra do marca, pretože ženy môžu porodiť v oveľa bezpečnejšom mieste. Rovnako ako mnoho mladých cicavcov, aj medveď hnedý sa rodí neskutočne zraniteľný a závislý od svojich matiek. Deti sa narodili slepé a nahé, s hmotnosťou iba 340 až 680 gramov (12 až 24 uncí). Do šiestich mesiacov veku, mláďa dosiahne 55 libier, a to bude ešte ošetrovali jeho dojčiace matky. V tomto čase sa do stravy mladých medveďov pomaly zavádzajú malé listy, bobule a hmyz. Väčšina medveďov zomrie v ranom veku kvôli lovu alebo boju medzi mužmi. Medveď hnedý však môže žiť od 20 do 30 rokov vo voľnej prírode, ak ich takéto násilné udalosti alebo choroby nezabijú ako prvé.

Odporúčaná

Aká je mena Pobrežia Slonoviny?
2019
City Spotlight - Kapské mesto, Južná Afrika
2019
Odkiaľ pochádzajú borovicové orechy?
2019