Fakty o čiernom medveďovi: Zvieratá Severnej Ameriky

Fyzický popis

Dvojčlenný vedecký názov amerického čierneho medveďa Ursus americanus jednoducho znamená „americký medveď“. Existuje celkom 16 poddruhov amerického čierneho medveďa, ktoré boli doteraz zaznamenané taxonómami. Na rozdiel od toho, čo napovedá názov, nie všetci členovia amerického druhu „čierneho“ medveďa sú vlastne čierni. Západné čierne medvede často zobrazujú náznaky škorice a hnedých sfarbení okrem čiernej, zatiaľ čo ich východné náprotivky môžu byť takmer hnedé. Hmotnosť Amerických čiernych medveďov sa môže značne líšiť podľa pohlavia, veku, ročného obdobia, miesta a zdravotného stavu. Dospelí samci sa môžu pohybovať v rozmedzí od viac ako 100 do viac ako 500 libier. Všeobecne platí, že prasnice (ženy) sú asi o 30% menej masívne ako kance (muži), medvede na východnom pobreží sú ťažšie ako medvede na západnom pobreží, a severné medvede ťažšie ako ich južné náprotivky. Najväčší divokí čierni medvede, ktorí majú byť lovení a zabití, prekročili 800 libier, zatiaľ čo najväčší v zajatí sa priblížil k 1 000 libier. Zvieratá, ktoré majú krátke, nezatiahnuteľné pazúry, majú rovnejší profil od nosa po čelo a relatívne dlhšie, menej zaoblené uši, ako mnohé iné medvede. Typickí americkí dospelí čierni medvedíci sú známi, že sú približne 3 metre vysoký na všetkých štyroch, s nosom na dĺžku chvosta približne 75 palcov a veľmi krátkymi chvostmi vo vzťahu k veľkosti tela.

diéta

Americké čierne medvede sú všežravé zvieratá, ktoré uprednostňujú kŕmenie na širokej škále potravín. Medzi ich typické diéty patrí hmyz, orechy, rastliny, med, ovocie, mrkva, menšie cicavce a ryby. Ich diéta sa veľmi líši v závislosti od ich aktuálnej polohy a ročného obdobia. Čierni medvede občas zabijú los alebo mladé jeleňa teľatá na prežitie, čím posilnia ich reputáciu ako veľmi oportunistických jedákov.

Lokalita a oblasť

Medvede, ktoré sú vynikajúcimi lezcami stromov, sa považujú za najmenšie, ale najrozšírenejšie druhy medveďov severoamerického kontinentu. Ich populácia, podľa niektorých odhadov sa blíži k 1 miliónu silný, a bol pomáhal spolu hra a prírodné rezervácie a parky v Mexiku, Spojených štátoch a Kanade podobne. Je známe, že čierni medvede žijú prevažne v zalesnených oblastiach, najmä v listnatých a ihličnatých lesoch, ale často opúšťajú svoje konvenčné biotopy pri hľadaní vody a potravín. To môže byť často výsledkom toho, že sú príležitostne priťahované k ľudským spoločenstvám, kvôli dostupnosti potravín v rozvinutých regiónoch, ako napríklad v odpadoch ľudí alebo ich farmách a záhradách. Čierni medvede sú konštantní tuláci, ktorí prechádzajú veľkými územiami. Americké čierne medvede boli historicky známe tým, že obsadili takmer všetky zalesnené oblasti Severnej Ameriky. Avšak, oni sú teraz viac obmedzená na oblasti menej husto obývané ľuďmi v USA, ale stále obývajú väčšinu svojich historických regiónov v Kanade, na rozdiel od intenzívne obhospodarovaných a rezidenčne rozvinutých oblastí centrálnej planiny. Medzinárodná únia pre ochranu prírody (IUCN) ich uviedla ako „najmenej znepokojujúci“ druh. Je to spôsobené ich veľkou svetovou populáciou, ktorá sa odhaduje na približne dvojnásobok v porovnaní s ostatnými druhmi medveďov v kombinácii, čo uľahčuje ich rozšírená distribúcia a prispôsobivý životný štýl. Väčšina ostatných druhov medveďov je buď ohrozených alebo vyhynutých. Právne lovecké sezóny sú často ponúkané v rôznych oblastiach, aby pomohli udržať americkú populáciu čiernych medveďov pod kontrolou, pretože tieto zvieratá poskytovali vysoko kvalitné mäso z diviny. Predaj medveďových častí je však na väčšine miest nezákonný a zákonodarcom môžu vzniknúť prísne finančné a trestné sankcie za ich predaj. Nové tisícročie zaznamenalo, že ich geografické a numerické zastúpenie naďalej rastie.

Sociálne správanie

Jedným zo znakov správania, ktoré je spoločné pre väčšinu amerických poddruhov čierneho medveďa, je schopnosť používať ich pazúry a zuby na označenie stromov ako formy komunikácie. Tieto zvieratá, ktoré sú samé v prírode, okrem mláďat a matiek, obyčajne uprednostňujú pesto samotné. Môžu sa však občas tolerovať, keď je v určitom regióne dostatok potravy a namiesto toho sa živia v skupinách. Veľké percento čiernych medveďov prezimuje v závislosti od dostupnosti potravín a miestnych poveternostných podmienok. Napríklad medvede nemusia prezimovať v regiónoch s dôsledným prísunom potravy a teplého počasia počas zimy.

Reprodukčné návyky

Americké čierne medvede sú známe, že sa počas letných mesiacov chovajú a majú obdobie tehotenstva 63-70 dní. Priemerná žena môže počas svojho života porodiť 1-6 mláďat, pričom jej mláďatá zostávajú s ňou jeden a pol roka po období odstavenia, ktoré je zvyčajne 6-8 mesiacov. Samice čiernych medveďov sa zvyčajne sexuálne dozrievajú približne po 2 rokoch od narodenia, ale občas sa môžu rozmnožovať po roku, keď ich mladí prechádzajú z rôznych dôvodov.

Odporúčaná

Aký typ vlády má Alžírsko?
2019
Kto vynašiel prvý fotoaparát?
2019
Ktoré odvetvia sú najväčšie v Paraguaji?
2019