Fakty Fiskej arktídy: Zvieratá Arktídy

Fyzický popis

Okolo veľkosti veľkej domácej mačky je arktická líška najznámejšia pre svoj výrazne biely zimný kabát, ktorý robí zvieratá prakticky neviditeľnými uprostred ich zasneženého okolia. Počas teplejších ročných období sa však kožušina zmení na srsť rôznych odtieňov hnedej a šedej farby, čo im umožňuje splynúť s okolitou skalnatou tundrou po roztopení snehu. Ako člen čeľade čeľade Canidae patrí arktická líška do rovnakej rodiny ako psi a vlci, hoci je oveľa menšia ako jej vzdialení príbuzní. Arktické líšky sa líšia veľkosťou v závislosti od ich pohlavia. Mužské líšky môžu rásť na 33 až 43 palcov (83 až 110 centimetrov) a hmotnosť medzi 7 a 21 libier (3, 2 a 9, 4 kilogramov). Samice líšky sa medzičasom pohybujú v rozmedzí od 28 do 35 palcov (71 a 85 centimetrov) a vážia iba 3 až 7 libier (1, 4 a 3, 2 kilogramov).

diéta

Vzhľadom na jeho drsné životné prostredie, arktická líška loví aj úkryty za všetko, čo nájde. Lemmings tvoria veľkú časť svojej stravy, ale arktické líšky budú tiež jesť vtáky a ich vajcia, detské krúžky tesnenia, a bez ohľadu na jatočné telá väčšie dravce zanechali. Ako všežravci boli tiež videní jesť plody, morské riasy a iné vegetácie. Arktická líška, s úmyslom upratovania, môže nasledovať ďalšie blízke predátory a čakať, kým odídu po úspešnom love. V opačnom prípade sa spoliehajú na svoje silné zmysly sluchu a zápachu, aby preplnili zvieratá pod snehom.

Lokalita a oblasť

Polárna líška sa šíri po celej arktickej tundre. Ich diaspóra sa rozprestiera od Aljašky a Kanady, celú cestu cez severné podnebie Grónska, Škandinávie a Ruska. Oni boli videní ako ďaleký sever ako morský ľad sa blíži k severnému pólu. Oni typicky žijú v nory, a môže schovať v tuneloch a provizórne prístrešky počas blizzards. Číslovanie na niekoľkých stovkách tisíc po celom svete, líšky arktické sú považované za druh "Najmenej obavy" v rámci najnovšej Medzinárodnej únie na ochranu prírody (IUCN) Červený zoznam ohrozených druhov. Napriek tomu trpia chorobami, ako je sarkoptický sviň, a od poľovníkov pre kožušinu (najmä pre líšky so zriedkavými šedo-modrými zimnými kabátmi) a pre tých, ktorí vyvíjajú úsilie na ochranu vtákov na niektorých Aleutských ostrovoch pri aljašskom pobreží.

správanie

Vzhľadom k tomu, ako rozšírené a sporadické ich jedlo môže byť, Arctic líšky sú vždy na cestách. Sú aktívne po celý rok, a nie prezimovať ako niektoré iné arktické zvieratá. Počas chladnejších období, líška polárna používa jeho hustý, huňatý chvost ako deka chrániť ju pred chladom, a ako mačka, jeho chvosty tiež pomáha zabezpečiť rovnováhu, keď beží a loví. Jedna vec, ktorá stanovuje arktické líšky okrem iných zvierat, je to, ako loví. Keď vníma zviera pod snehom, použije svoje uši, aby určil polohu svojej koristi a vrhol sa, prelomil vrstvy snehu s prednými labkami na dosiahnutie ďalšieho jedla.

rozmnožovanie

Aj keď väčšinou vedú osamelý, kočovný život, monogamné párenie párov sa stretne počas teplejších sezón, aby sa párenie mohlo uskutočniť. Sliepky obyčajné sa zvyčajne skladajú z troch líšok. Patrí medzi nich pár párenia a samica z chovu z predchádzajúceho roka, ktorá poskytuje svojim rodičom dodatočnú pomoc. Vixen je tehotenstvo bude trvať od 51 do 57 dní, a pár zostane spolu po celú sezónu na zadných ich mladých. Vrh má zvyčajne v priemere 11 mláďat, aj keď sa môžu pohybovať kdekoľvek od 5 do 14 mláďat. Mláďatá dospievajú v 9 až 10 mesiacoch, takže v čase, keď príde zimná sezóna, sa rodinná jednotka rozptýli a jej členovia sa vrátia k svojim osamoteným spôsobom.

Odporúčaná

Aké sú hlavné prírodné zdroje Singapuru?
2019
Najväčší priemysel v Guatemale
2019
Zoznam štátov podľa dátumu prijatia
2019