Fakty afrického slona: Zvieratá Afriky

Fyzický popis

"Bush" alebo "púšť", poddruh slona afrického je najväčším cicavcom na svete. Slon africký, známy svojimi klami a dlhými kmeňmi, môže vážiť až 5, 5 tony (5 000 kilogramov) a má výšku až 4 metre. Typicky tmavšie sivé sfarbenie, koža slona afrického môže mať hrúbku až 2, 5 palca (6 centimetrov). Majú veľké uši, že sa budú klapať, aby sa ochladili, ale ich najvýraznejšou vlastnosťou sú ich kmene, ktoré môžu vážiť až 135 kg (300 kg) s dosahom 1, 5 metra. Táto vlastnosť slona je veľmi silná, a môže presunúť zaťaženie až 600 libier (270 kilogramov), ale je tak obratná, že môže zdvihnúť jednu čepeľ trávy.

diéta

Vzhľadom k svojej veľkej veľkosti a rastlinnej strave, slon africký musí jesť približne 5% svojej telesnej hmotnosti za deň, a pije 30 až 50 litrov vody, keď je k dispozícii, aj keď sú schopní prežiť dlhé obdobia sucha. Ako bylinožravce a v závislosti od okolia slona môžu jesť množstvo rôznych bylín, koreňov, kôry, ovocia, tráv a listov stromov. Tí, ktorí bývajú pozdĺž pobrežia a v blízkosti močiarov, môžu ísť tak ďaleko, že jedia morské rastliny napriek ich často nízkym nutričným hodnotám. Sloni nie sú schopní stráviť viac ako 40% kaloricky chudobných potravín, ktoré konzumujú, čo je dôvod, prečo môžu stráviť až 12 hodín denne.

Lokalita a oblasť

Slon africký sa nachádza v Afrike, ale najviac žije v subsaharských regiónoch kontinentu. Hoci boli v roku 1996 uvedené ako "ohrozené", v súčasnosti sú považované za "zraniteľný" druh v rámci Medzinárodnej únie pre ochranu prírody (IUCN) v nedávnom Červenom zozname ohrozených druhov. Medzi hlavné ohrozenia týchto slonov patrí strata biotopov, urbanizácia a pytliactvo. Obchod so slonovinou a mäsom, hoci je teraz nezákonný v mnohých častiach Afriky, je stále pretrvávajúcim problémom ohrozujúcim zviera. Nedávno politické a militantné extrémistické skupiny pytliac afrických slonov ako prostriedok na financovanie seba a svojich operácií. Kvôli obmedzeniam biotopov a zlému zaobchádzaniu s nimi sú africkí sloni známi tým, že sa oplatia spustošením prostredníctvom ľudských sídiel, poškodzovaním majetku na ceste a niekedy dokonca aj ukončením života ľudí.

správanie

Samice afrických slonov zvyčajne cestujú v stádach, ktoré sú väčšinou tvorené inými ženami a sú vedené hlavou matriarch. Skupiny slonov sú veľmi sociálne a jednotlivci v sebe tvoria veľmi úzke väzby. Stádo silne chráni svoje mláďatá a všetky ženy v skupine pomáhajú vzchopiť každého z ich kolektívnych potomkov, kým nedosiahnu vek najmenej štyroch rokov. Keď cítia predátorov v blízkosti, stádo vytvorí okolo svojich mladých ľudí kruh, aby ich ochránili pred vnímanými hrozbami. Na druhej strane, slony samcov môžu cestovať v skupinách zložených z kolegov bachelorov, hoci niektorí cestujú sami. Niečo, čo majú všetci spoločné, je ich prejav emócií, vrátane tých, ktoré majú smútok, keď prechádzajú cez kosti iného slona.

rozmnožovanie

Slon africký nie je monogamný a nemá špecifickú sezónu párenia. V skutočnosti môžu ženy porodiť celý rok. V priemere porodia iba raz za štyri až deväť rokov a počet narodených teliat je zvyčajne jeden, hoci občas sa môžu narodiť dvaja spolu. Tehotenstvo ženy trvá 22 mesiacov a teľatám trvá 10 až 12 rokov, kým úplne dospejú na dospelých. Staršie býky sú zvyčajne najväčšie a najviac dominantné, takže robia väčšinu párenia, zatiaľ čo tí mladší sa stále potulujú a hľadajú svojho vlastného partnera. Býci môžu vstúpiť do skupiny niekoľko týždňov predtým, než sa vydajú na hľadanie nových kamarátov.

Odporúčaná

10 najväčších dovozcov ryže na svete
2019
Kto bol pápež Ján Pavol II.
2019
Petr Iljič Čajkovskij - Slávni skladatelia v dejinách
2019