Fakta Quokka: Zvieratá Oceánie

Fyzický popis

Quokka je najmenší z druhov wallaby. Má hustú, hrubú, sivohnedú krátku kožušinu s ľahšími a tmavšími odtieňmi, ktoré sa líšia medzi jednotlivcami. Má zaoblené krátke našuchorené uši, nahý ňucháč a krátke zadné nohy. Quokkove úzke chvosty sú dlhé medzi 10, 2 a 12, 2 palca (25, 8-31 centimetrov) a sú zúžené smerom ku koncom. Zadné nohy Quokky sú medzi 3, 9 a 4, 7 palca (10-12 cm). Podľa prieskumu Austrálskeho ministerstva životného prostredia sa mužské a ženské quokky trochu líšia vo veľkosti. Muž rastie na 1, 8 stôp (54 centimetrov) a váži až 9, 3 libry (4, 2 kg), zatiaľ čo samičky rastú na približne 1, 6 stôp (50 centimetrov) a vážia až 7, 7 libier (3, 5 kg).

diéta

Quokky sú bylinožravé a jedia trávy, listy, stonky a rôzne rastliny. Quokka sa živí v noci zháňaním vegetácie a môže vyliezť na listy. Quokka je výber stravy je mladá, mäkká vegetácia. Výskumníci pozorovali quokka prechádzanie na ranom štádiu vegetácie na močiare, rastie menej ako tri mesiace po požiari. Analýzou fekálnej hmoty quokka vedci zistili, že kombinácia thomasia, dampiera hederacea, bossiaea aquifolia, mirbelia dilatata a agonis linearifolia, všetkých rastlín a bylín nájdených v Austrálii, predstavovala 71 percent jej stravy.

Lokalita a oblasť

Quokkas má rozsah obmedzený na malú časť Austrálie. Rottnest a plešaté ostrovy a juhozápadné oblasti kontinentálnej oblasti Západnej Austrálie sú miesta, kde sa nachádzajú biotopy quokkasov. Tieto regióny sa vyznačujú hustou vegetáciou alebo polosuchými, nekultivovanými oblasťami v blízkosti močiarov. Quokkas uprednostňuje teplé podnebie a môže prežiť v polosuchých oblastiach alebo oblastiach so sezónnymi zmenami, ktoré zahŕňajú semiaridne podmienky. Medzinárodná únia pre ochranu prírody (IUCN) uvádza quokku ako „zraniteľný“ druh, v dôsledku ohrozenia jeho biotopu, ťažby dreva, horenia, ľudského rozvoja a ničenia bažín diviakmi. Zavedenie divých mačiek a líšok do regiónov tiež viedlo k poklesu ich populácie na pevnine. IUCN odhaduje populáciu zrelých quokkasov približne na 7 850 až 17 150 na celom svete. Kvôli ich nedostatku strachu z ľudí a ich „zraniteľného“ postavenia môžu byť ľudia v Austrálii pokutovaní za zbytočné invázie do osobných priestorov quokkasov.

správanie

Quokka je vysoko spoločenský cicavec a až 150 z nich môže žiť spolu na jednom území, najmä v blízkosti bohatých vodných zdrojov. Dominantní muži budú niekedy agresívne brániť svoje územia. Svetlo bojuje aj keď muži súťažia o tienisté miesta, aby zostali chladné v horúcom dni. Vytvárajú si vlastné cesty pre kŕmenie, ktoré ich tiež chráni pred predátormi pri pohybe v noci. Aby sme sa dostali z jedného miesta na druhé, Quokkas sa pohybujú poskakujúcim pohybom, ktorý sa podobá pohybu ich príbuzných, klokanov. Na ostrove Rottness boli quokky dosť zvedavé na to, aby sa priblížili k ľuďom. Vzhľadom k tomu a ich zdanlivo "usmievavá" vystúpenia, boli preto neformálne vyhlásené za "najšťastnejšie zviera na svete".

rozmnožovanie

Quokka dosahuje sexuálnu zrelosť medzi iba niečo málo cez rok až 18 mesiacov po narodení. V priebehu roka, quokka samica dáva len jeden potomstvo. Môžu sa rozmnožovať po celý rok na austrálskej pevnine, hoci obdobie odchovu na ostrove Rottnest je vo všeobecnosti obmedzené od januára do augusta. Po párení je obdobie gravidity asi 28 dní. Akonáhle jeden deň po narodení, samica sa môže znova oplodniť. Mláďatá zostanú vo vrecúškach svojich matiek približne 6 mesiacov. Po opustení puzdra, quokkas pokračujú v dojčení až do 8 mesiacov, kedy sú zvyčajne odstavené. Vo svojom živote môže samica quokka v pevninskej Austrálii porodiť 17 potomkov. Quokka má priemernú životnosť 10 rokov.

Odporúčaná

Aké sú hlavné prírodné zdroje Singapuru?
2019
Najväčší priemysel v Guatemale
2019
Zoznam štátov podľa dátumu prijatia
2019