Fakta Pronghorn: Zvieratá Severnej Ameriky

Fyzický popis

Pronghorn je severoamerický cicavec, ktorý je príbuznejší so žirafou, než podobne vyzerajúce pravé antilopy. Pronghorn má krátky chvost a jeho kožušina je červenohnedá alebo tmavšia hnedá, s časťami horného pery, očí a šnupania, ktoré sú sivasto-čierne, podľa Národnej federácie pre voľne žijúce zvieratá (NWF). Pronghorn má biele znaky na brade, krku a podbrušku, okrem dlhých chĺpkov na chrbte. Obe pohlavia majú rozdelené rohy, ktoré vyzerajú ako "hroty", odtiaľ názov. Mužské rohy majú dĺžku 10 až 12 palcov, ale samica prenghorn má oveľa kratšie. Pri plnej zrelosti je jeho hmotnosť 90 až 150 libier, výška ramena 87 centimetrov a dĺžka hlavy od chvosta je 141 centimetrov.

diéta

Ako bylinožravec jesť trávu, forbs, sagebrush, prérie rastliny, kaktusy, ďatelina býka a kyslé dok. To môže buď pásť alebo prechádzať v závislosti na ročnom období a dostupnosť potravín, podľa výskumu na University of Wisconsin prírodné zdroje oddelenia. Málokedy sa voda, pretože odvodzuje spravodlivý podiel vlhkosti z jeho stravy. Vrcholové hodiny na kŕmenie pronghorn podľa iniciatívy ARKive sú okolo východu a západu slnka. To tiež žuvanie to cuds pri odpočinku na pomoc pri trávení.

Lokalita a oblasť

Pronghorn sa nachádza len v Severnej Amerike, v rozsahu, ktorý sa tiahne od južnej Kanady po severné Mexiko. V USA žije prenghorn v štátoch Montana, Wyoming, Nevada, Utah, Nebraska, Colorado, Arizona, Nové Mexiko, Severná a Južná Dakota. Podľa správy Červenej listiny Medzinárodnej únie na ochranu prírody (IUCN) z roku 2008 je pronghorn druhom ohrozených druhov. Súčasné trendy v populácii sú stabilné, pričom celkové populácie sa odhadujú na približne 700 000. Najväčšie hrozby smerujú k zriedkavým druhom rodu Sonoran, spôsobeným ľudskou činnosťou, ktorá vedie k fragmentácii biotopov, ich nelegálnemu lovu (najmä v Mexiku) a výstavbe infraštruktúry na ich biotopoch.

správanie

Prirodzene, prenghorn je nervózny, a dokonca aj mierny prekvapenie pošle ho scampering, a to aj pri kŕmení. Je to tiež rýchle stvorenie, a môže hodiny až 60 míľ za hodinu, keď sú sledovaní takými predátormi ako kojoti alebo bobcats. Proghorn je najrýchlejšími zvieratami v Severnej Amerike, podľa Conserve Nature, pričom iba gepard je rýchlejší ako globálne. Pronghorn je tiež zdatným bežcom na dlhé vzdialenosti a môže bežať na míle pri polovičnej maximálnej rýchlosti. Veľké, vyčnievajúce oči prenghornu môžu vizualizovať pohyby až 4 míle ďaleko. Ak si všimne dravca, zdvíha svoju bielu, škvrnitú chĺpkovitú srsť, akciu, ktorá upozorňuje na iné hrozby potenciálneho nebezpečenstva.

rozmnožovanie

Na prilákanie kamaráta na reprodukciu má prenghorn vôňu žliaz, ktoré emitujú feromóny. Žľazy sú na oboch stranách čeľuste, alebo na chrbte nad chvostom, podľa rozmanitosti zvierat. Pred párením sa samec zozadu priblíži k samici a potrasie hlavou, aby vyžaroval feromóny. Muž môže tiež začať odfrknúť a sipotovať, ako sa dostane erekcia a začne sa kopulovať. Niekedy, keď muži bojujú o samicu prenasledovanú, sú boje brutálne, a len ten najvýraznejší dostane šancu na kamaráta. Po párení trvá obdobie gravidity v priemere 8 mesiacov, ktoré prebiehajú počas celej zimnej sezóny. Samice potom porodia na jar, podľa NWF. Pri jednom narodení môže samička prenasledovať dvojčatá. Pronghorn vo voľnej prírode môže žiť 7 až 10 rokov av zajatí až 11 rokov.

Odporúčaná

Aké sú hlavné prírodné zdroje Singapuru?
2019
Najväčší priemysel v Guatemale
2019
Zoznam štátov podľa dátumu prijatia
2019