Fakta Capybara: Zvieratá Južnej Ameriky

Fyzický popis

Kapybara, ktorej vedecký názov je Hydrochoerus hydrochaeris, je najväčším hlodavcom na svete. Má veľmi krátku hlavu, na ktorej sú umiestnené oči a uši, na vrchole tela podobného sudu. Kapybara je pokrytá kožušinou z červenohnedej až žltohnedej farby. Jeho telo je mierne plazené a chvost je krátky a pozadu. Zadné končatiny sú o niečo dlhšie ako jeho predné končatiny. Dospelí vážia 77 až 146 libier, s typickou dĺžkou tela 3, 48 až 4, 4 stôp. Samice sú zvyčajne ťažšie ako samce.

diéta

Kapybary sú bylinožravé pasienky. Trávy, vodné rastliny, kôra stromov a ovocie sú ich najdôležitejšími zdrojmi potravín. Ich strava sa v rôznych ročných obdobiach mierne mení. V suchších ročných obdobiach musia jesť široko z mnohých rôznych druhov rastlín, pretože je k dispozícii menej možností, zatiaľ čo v období s vyššou vlhkosťou radšej jedia viac trávy. Neobvyklou skutočnosťou je, že karamboly sú autokofágne, v tom zmysle, že jedia svoje vlastné výkaly, aby získali bakteriálnu črevnú flóru, ktorá im pomáha stráviť celulózu v tráve, ktorú konzumujú. Podobne ako kravy, sú neustále vidieť pastvy a žuvanie na trávy.

Lokalita a oblasť

Kapybary zvyčajne žijú v husto zalesnených oblastiach v blízkosti vodných plôch, vrátane rybníkov, močiarov, močiarov, riek a jazier. Môžu byť nájdené v savanách, rovnako ako rieky v tropických lesoch. Oni tiež majú tendenciu sa potulujú dosť ďaleko od svojich domovských biotopov pomerne často. Sú známe, že sa dobre prispôsobujú zajatiu a urbanizácii, pričom mnohí žijú pohodlne v zoologických záhradách a parkoch. Capybaras možno nájsť vo väčšine krajín Južnej Ameriky, a niektoré boli tiež nájdené ako ďaleký sever ako južné USA. Hoci sú lovené pre svoje mäso a kože, capybaras nie sú považované za ohrozený druh. ICUN ich klasifikuje ako „najmenej znepokojený“ na svojom Červenom zozname ohrozených druhov.

správanie

Kapybary sú zvyčajne spoločenské a veľmi spoločenské, bežne sa vyskytujú vo veľkých skupinách. Zatiaľ čo priemerná veľkosť týchto skupín je zvyčajne 10 až 20, môže byť až 100 členov silná. Každá skupina je zvyčajne tvorená niekoľkými dospelými mužmi a ženami a ich mnohými mladistvými potomkami. Medzi členmi každej skupiny sú vytvorené sociálne väzby a muži chránia ženy a deti. Kapybary sú tiež teritoriálne, označujú svoje územie a objekty svojimi vôňami a močom. Rovnako dobre sa prispôsobujú pevnine a vode, sú to veľmi rýchli bežci a kvalifikovaní plavci. Môžu dokonca spať ponorené len s jednou nosnou dierkou z vody, aby sa vo vzduchu.

rozmnožovanie

Keď samice capybaras produkujú reprodukčné hormóny, ich vôňa sa jemne mení a zvyčajne pískajú cez nos, informujúc mužov, že je čas na sexuálne prenasledovanie a aktivitu. Samice majú moc vybrať si, s kým sa budú spriazniť, ale keď sa spárujú, muži sa stanú veľmi ochrannými voči svojim ženám a dominantní muži preberajú zodpovednosť za to, aby zabránili ostatným v tom, aby sa kopírovali so svojimi partnermi. Zatiaľ čo sa chovajú len vo vode, porodia na pôde po období tehotenstva 130 až 150 dní, pričom vrh má zvyčajne štyri deti. Po pôrode sa matky a deti pripoja k väčším skupinám matiek vo svojich komunitách. Mladí kapybary rastú veľmi rýchlo, aj keď budú po 16 týždňoch pokračovať v dojčení.

Odporúčaná

Aká je mena Pobrežia Slonoviny?
2019
City Spotlight - Kapské mesto, Južná Afrika
2019
Odkiaľ pochádzajú borovicové orechy?
2019