Emu Fakty: Zvieratá Oceánie

Fyzický popis

Emu ( Dromaius novaehollandiae ) je druhým najväčším vtákom na svete s výškou dospelých medzi 4, 9 a 6, 2 stôp (150-190 centimetrov) a dĺžkou zobáku od chvosta medzi 4, 6 a 5, 4 stôp (139-164 cm). centimetrov). Samice tohto druhu sú zvyčajne väčšie ako samce. Chlpatý vzhľad vtáka je spôsobený jeho dvojito-shafted hnedé perie. Emus sú nelietavé vtáky s malým rozpätím krídel a štruktúrou peria, ktorá neprospieva lietaniu. Jediným účelom ich vznešených krídiel a peria je teda zabezpečiť izoláciu pred extrémnymi poveternostnými podmienkami. Ich nohy majú tri prsty s malými podložkami pod nimi, ktoré pomáhajú pri behu cez drsný terén. Ich dlhé nohy a vysoko vyvinuté svalstvo panvových končatín im umožňuje behať pri extrémne vysokých rýchlostiach, ktoré môžu dosiahnuť až 30 míľ za hodinu (48 kilometrov za hodinu). Táto agilita spolu s ostrými pazúrmi, zrakom a sluchovými schopnosťami umožňuje vtákom účinne sa brániť. Telo emu je pokryté šedo-hnedým perím, s bledomodrým sfarbením ich kože, ktoré vykukuje okolo oblasti krku.

diéta

Emus má všežravú stravu, pozostávajúcu z rastlinných potravín, ako sú kvety, semená a ovocie, ako aj hmyz. Široká škála hmyzu, ako sú kobylky, chrobáky, húsenice, cvrčky, mory a mravce, sú všetky konzumované emusom. Rovnako ako pštrosi, aj emus prehltnúť kamene a štrk na pomoc pri trávení. Emu môže prehltnúť kamene s hmotnosťou do 45 gramov (1, 6 unce) a do jedného zažívacieho systému môže pojať až 1, 5 kg (700 gramov) kameňa. V zajatí boli tieto vtáky pozorované na prehltnutie guličiek, orechov, skrutiek, šperkov a iných neobvyklých predmetov. Emus uprednostňuje žiť v regiónoch s dostatočným množstvom vody a potravín, a bude cestovať na dlhé vzdialenosti, až do 7, 5 až 9, 3 míľ (12-15 kilometrov) denne, keď sa ich potravinové zdroje stanú vzácnymi.

Lokalita a oblasť

Emus sa vyskytuje v celej pevninskej Austrálii naprieč širokou škálou biotopov, od pobrežných oblastí po oblasti s vysokou nadmorskou výškou. Uprednostňujú bývanie v regiónoch s trvalo udržateľnými zdrojmi potravín a vody, ako sú otvorené lesy, lesné oblasti, mokrade a farmy. Savanské trávne porasty a sklerofylické lesy Austrálie majú obzvlášť vysoké populácie týchto jedinečných vtákov.

správanie

Emus sú diurnálne tvory, ktorí sa usadí na odpočinok po západe slnka a spia zvyšok noci. Strávia denné hodiny v takých činnostiach, ako je pást, čistenie peria a prachové kúpanie, ktoré sa striedajú s občasnými časmi odpočinku. Tieto vtáky produkujú jedinečné zvuky, prevažne „boom“ samíc a „grunting“ samcami. Prekvitajúce zvuky vznikajú v čase námluvy a slúžia ako hrozby pre konkurentov, ktorí súťažia o územie a kamarátov. Nafukovacie puzdro na hrdlo je zodpovedné za produkciu týchto zvukov a ich tóny sa líšia od boomu s vysokou intenzitou, ktorý sa dá počuť od vzdialenosti 1, 2 km (2 km) až po nižšiu, ktorá sa používa počas dvorenia a hniezdenia. Vychutnávajúce zvuky vytvárajú muži počas teritoriálnej obrany, námluvy a hniezdenia. Emus nohavice počas horúcej sezóny uvoľniť teplo, a počas chladného počasia, ich multi-zložené nosové priechody zahriať vstupujúci vzduch, ktorý sa dostane do pľúc. Emus je schopný plávať, ale zvyčajne to robia len v núdzových situáciách, ako sú povodne alebo keď rieky bránia ich prístupu do lepších biotopov.

rozmnožovanie

Počas letných mesiacov od novembra do januára sa mužský a ženský emus spárujú približne päť mesiacov. Pářenie nastáva v mesiacoch apríl až jún, kedy muži zaznamenávajú zvýšenie hladiny testosterónu a hormónov luteinizačného hormónu, čo vedie k zdvojnásobeniu veľkosti ich semenníkov. V tomto období rastie veľkosť samcov aj samíc. Samci stavajú hniezda na poloprázdnych oblastiach v zemi, ktoré sú takmer ploché. Plocha hniezdenia je zvolená takým spôsobom, aby poskytovala jasný výhľad do okolia, aby sa zistili akékoľvek blížiace sa dravce. Pre tento druh vtákov sú to samičky, ktoré sú samcami, a tiež si navzájom konkurujú, aby uchopili pozornosť samcov. Pářenie prebieha každý deň alebo striedavo, pričom kulminuje samica, ktorá každý druhý alebo tretí deň znáša 5 až 15 vajec. Akonáhle sa vajíčka položia, samec začne hnusiť a sotva opustí hniezdo, kým sa vajcia úplne nevyliahnu. Počas tejto doby, samci zbaviť veľa telesnej hmotnosti a závisí od uložených kalórií pre ich prežitie. Samica však necháva mláďatá pri hľadaní iných kamarátov. "Parazitizmus u plodu" sa často pozoruje v prípade emu, kde je známe, že samci často inkubujú vajcia, ktoré neboli nimi splodené.

Odporúčaná

10 najväčších dovozcov ryže na svete
2019
Kto bol pápež Ján Pavol II.
2019
Petr Iljič Čajkovskij - Slávni skladatelia v dejinách
2019