Čo zvieratá žijú v Afrike?

Afrika je obdarená pestrou paletou voľne žijúcich zvierat. Pre každé ekologické prostredie v ňom existujú divoké zvieratá, ktoré sa majú zhodovať, a biotopy, v ktorých je možné ich udržiavať. Niektoré z týchto voľne žijúcich zvierat sú klasifikované ako „ohrozené“, zatiaľ čo iné sú viac obývané, a preto „najmenej znepokojené“. Bez ohľadu na veľkosť ich populácie, každý z nich prispieva k rovnováhe biodiverzity v rámci svojich afrických území a naprieč nimi.

10. Žirafa

Žirafa je najvyššie zviera na svete a dobre známe pre svoje dlhé nohy a krk. Od hlavy až k päte, výška zrelej žirafy je od 14 do 19 stôp, a zviera váži od 1 750 do 2 800 libier, podľa National Geographic (NG). Má na krku hnedú hrivu a hlava má dva chlpaté rohy. Žirafí srsť má hnedé škvrny zafarbené čiernou farbou, ktoré sú oddelené béžovou farbou. Je to bylinožravý a živí sa listami, púčikmi stromov a výhonky zo stromov ako Akácia a iné trnité rastliny a trávy v menších množstvách. Žirafa sa nachádza v afrických krajinách ako Keňa, Kamerun, Čad, Niger, Uganda, Južná Afrika, Namíbia a Botswana. Tieto krajiny majú divoké trávnaté plochy, lesy a savany, ktoré sú pre ne vhodné. Žirafa je spoločenská a ženy žijú v skupinách po 10 až 12 zvieratách. Keď sú šťastné, žirafy sa budú cváliť a budú sa hravo správať. Muž dosiahne sexuálnu zrelosť po 7 rokoch a žena po 4 rokoch. Ich priemerná životnosť je 25 rokov. Podľa Giraffe Conservation Foundation zostáva na svete menej ako 80 000 žiraf.

9. Hippopotamus

Po slonovi a nosorožcovi je hroch je tretím najväčším svetovým cicavcom na svete. Pri plnej zrelosti váži od 5 000 do 8 000 libier. Dĺžka hrocha od hlavy po krk je 9, 5 až 14 stôp a dĺžka ich chvostov je 35 až 50 centimetrov podľa National Geographic. Podľa nadácie Africa Wildlife Foundation (AWF) je to asi 5 stôp vysoký na ramenách. Existujú dva druhy a obe sa nachádzajú v Afrike. Jedná sa o hrocha Veľkého a Pygmyho. Veľký hroch sa nachádza na juhu Sahary vo východnej Afrike, zatiaľ čo druhy Pygmy žijú v západnej Afrike. Jeho preferovaný biotop je močiare, jazerá a rieky, kde môžu zostať ponorené až 16 hodín, podľa National Geographic. Hroch je býložravý a živí sa trávami, rákosím a rastlinnými výhonkami. Jeho koža je bezsrstá a tmavohnedá až sivasto-čierna a podbruška je ružová. Hrochová pokožka vylučuje mastnú červenú látku, ktorá pôsobí ako opaľovací krém, hydratačný krém a mechanizmus na ochranu proti choroboplodným zárodkom. Hrochy sú sociálne a žijú v skupinách od 20 do 100. Počas dňa je hroch sedavý, ale za súmraku opúšťa vodu, aby sa pálila. V 5 až 6 rokoch dosahujú ženy pohlavnú zrelosť. Priemerná dĺžka života hrocha vo voľnej prírode je podľa National Geographic 40 rokov.

8. Wildebeest

Wildebeest je býložravý cicavec patriaci do čeľade antilopy. Má na svojom hornom a dolnom krku nehanebnú tmavú hrivu a ostré, smerom nahor zakrivené, čierne rohy. Jeho srsť je svetlohnedá s bodkami čiernej farby. Výška pakoňa je 4, 5 stôp a jeho dĺžka je 8 metrov a podľa National Geographic váži až 600 libier. Jeho biotop je trávnatá rovina a otvorené lesy nachádzajúce sa v strednej, južnej a východnej Afrike, ako sú napríklad oblasti nachádzajúce sa v zásobách Serengeti a Masai Mara. Wildebeests sú spoločenské zvieratá, ktoré sa schádzajú a cestujú v stádach a sú aktívne ako vo dne, tak aj v noci. Sexuálna zrelosť u žien začína 1, 5 až 2, 5 roka a u samcov pakonožcov 3 až 4 roky. Vo voľnej prírode, ich priemerná životnosť je až 20 rokov, podľa National Geographic. Wildebeests sú lovené lvami, gepardmi, hyenami, loveckými psami a krokodíly a sú na ne obzvlášť náchylné, zatiaľ čo prechádzajú rieky ako rieka Mara, ktorá sa sťahuje do Serengeti.

7. Lemur

Lemur je primát s dlhým, huňatým, čiernym a bielym krúžkovaným chvostom. Má psa ako nos, nos a pery, očné viečka sú tmavé a jeho chlpaté uši sú biele. Lemurova hustá kožušina je na zadnej strane sivohnedá a na končatinách a na krku sivá. Jeho spodná strana obsahuje zmes bielej, šedej a smotanovej farby podľa iniciatívy ARKive Initiative (AI). Lemurova tvár je biela a oči sú obklopené tmavými škvrnami a horná časť predných končatín má sivobielu kožušinu, kým labky a nohy sú tmavé. Váži 5 až 5, 7 libier. Dĺžka chvosta lemuru je 55 centimetrov a dĺžka jeho hlavy a tela je 8, 5 až 45, 5 centimetrov podľa National Geographic. To je nájdené v Madagaskarských lesoch, nížinných lesoch, suchých listnatých lesoch, dažďových pralesoch, skalnatých kaňonoch a suchých drsných plochách, podľa iniciatívy ARKive. V týchto biotopoch sa živí ovocím, listami, kvetmi, stonkami, pavúkmi, húsenicami, cikádami, hmyzom, vtákmi, chameleónmi a kobylkami. Lemurovia žijú v jednotkách, z ktorých každý môže mať 6 až 30 z nich. Sú draví pri ochrane svojho územia a využívajú svoj zápach ako obranný mechanizmus. Sexuálna zrelosť pre lemura začína vo veku 2, 5 až 3 rokov. Vo voľnej prírode, môže lemur žiť v priemere 18 rokov, podľa National Geographic.

6. Slon africký

Slon africký je najväčším zvieraťom na zemi, s dvoma poddruhmi. Sú to slony africké a savany. Jeho výška k výške ramena sa pohybuje od 8, 2 do 13 stôp, a váži 5000 až 14000 libier, podľa National Geographic. Dĺžka slona afrického od hlavy až po krk je 19 až 24 stôp, podľa World Wide Fund for Nature (WWF). Vrásčitá srsť má šedú farbu a je pokrytá riedkou srsťou. Slon africký má kmeň, ktorý cíti, dýcha, pije vodu a chytí predmety ako jedlo. Populácie afrických slonov ležia na juh od Sahary v krajinách východnej, strednej, južnej a západnej Afriky ako Keňa, Guinea, Niger, Južná Afrika, Tanzánia, Uganda, Zimbabwe a ďalšie. Biotopy vhodné pre africké slony sú trávne porasty a agátová savana, miombo lesy a zalesnené oblasti, kde sa živia až 300 libier potravín, ako sú korene, trávy, ovocie, kôry stromov a listy denne, podľa National Geographic. Slon africký žije v stádach približne 10, pozostávajúcich z mužov a žien samostatne. Niekedy, niekoľko rodinných jednotiek pripojiť k forme klanu asi 70 slonov, z ktorých každý pod vedením ženy, podľa World Wide Fund for Nature. Slon africký dosahuje sexuálnu zrelosť v 10 až 12 rokoch, podľa Animal Diversity (AD). Vo voľnej prírode majú podľa National Geographic priemernú životnosť až 70 rokov.

5. Zebra

Zebra je býložravý cicavec známy pre svoje čierne a biele pruhy po celom tele. Jeho výška k ramenu je 3, 5 až 5 stôp a váži 440 až 990 libier. Východná a Južná Afrika je miesto, kde sú zebra populácie rozložené v krajinách ako Keňa, Tanzánia, Uganda, Rwanda, Etiópia, Namíbia, Angola a Južná Afrika, podľa Africa Wildlife Foundation. Tieto krajiny majú bezlisté trávne porasty a biotopy lesov savany s trávami, kríkmi, bylinkami, vetvičkami, listami a kôrou pre zebry. Zebry sú spoločenské zvieratá, ktoré žijú v háremoch, pozostávajúcich z jedného žrebca a až šiestich ženských zebier plus ich mladých podľa DOB (Defenders of Wildlife). Občas sa stretávajú a tvoria haremy až do 30 členov. Zebra spí vstať a bude kôra varovať ostatných pred nebezpečenstvom. Samica zebra dosahuje sexuálnu zrelosť 2 roky a muž 3 roky. Vo voľnej prírode, zebra môže žiť v priemere 25 rokov, podľa National Geographic. Jeho predátormi sú levy, gepardy, hyeny, poľovní psi a ľudia.

4. Západná zelená Mamba

Západná zelená mamba je lesklý zelený had, ktorého podbruško je svetlé, žiarivo zelené. Jeho priemerná dĺžka je 6 stôp a najdlhšia zaznamenaná dĺžka bola 12 stôp. Podľa Medzinárodnej únie pre ochranu prírody (IUCN) je západná zelená mamba pôvodom z Beninu, Gambie, Guiney, Guinea-Bissau, Senegalu, Sierry Leone a Toga. V týchto krajinách žije západná zelená mamba vo vlhkých lesoch, kde zrážky presahujú 1 500 milimetrov ročne, ale v Togu sa v jej prirodzenom pásme nachádzajú suchšie otvorené lesy na severe, savana Guinea na západe a pobrežné jazerné zóny. V tomto prostredí sa primárne živí hlodavcami, ale aj vtákmi, jaštericami a netopiermi podľa Medzinárodnej únie pre ochranu prírody. Západná zelená mamba žije na opustených termitoch a zvieracích hraboch av skalnatých terénoch a riedkom šteteku. Je to nočný, kde sú jeho populácie veľké. Ak je zahnutý, západná zelená mamba zasyčí a zasiahne nepriateľa belavým jedom, ktorý ovplyvňuje dýchanie a srdcovú frekvenciu. To môže dosiahnuť rýchlosť 7 míľ za hodinu, ak beží z predátorov. Západné zelené mambas viesť osamelý životný štýl, a muži nájdu samica kamarát na jar tým, že sleduje ich vôňa chodníky, podľa Jacksonville zoo správy. Sexuálna zrelosť začína najmenej 18 mesiacov a had má v zajatí 12 až 20 rokov života, podľa časopisu Reptiles Magazine.

3. Biele nosorožce

Po slonovi je "takmer ohrozený" biely nosorožec druhým najväčším cicavcom na svete. Farba kože je sivastohnedá, aj keď krstné meno naznačuje, že je biela. Pri plnej zrelosti je dĺžka nosorožca bieleho od hlavy až po zadok 3, 4 až 4, 2 metra a dĺžka chvosta je 50 až 70 centimetrov podľa National Geographic. Výška nosorožca bieleho k ramenu môže podľa World Wide Fund for Nature dosiahnuť 1, 85 metra a predné rohy môžu byť dlhé 60 až 150 cm. Podľa National Geographic je jeho hmotnosť medzi 3 168 a 7 920 tonami, hoci ženy sú podstatne menšie. V Afrike je podľa Svetového fondu prírody 98, 8 percent bielych nosorožcov v Južnej Afrike, Namíbii, Zimbabwe a Keni. Tieto krajiny majú tropické a subtropické trávne porasty, savany a kroviny, na ktorých sa živia. Biele nosorožce majú v porovnaní s čiernymi nosorožcami dlhšiu lebku, menej vlasov a sú väčšie. Približne 14 samičiek bielych nosorožcov so svojimi teľatami sa môže zhlukovať, zatiaľ čo ich obhajujú dospelé samce na územiach 1 až 3 km², ktoré sú označené hnusnými hromádkami. Muži, ktorí súťažia o samice, sa zapoja do vážnych krvavých konfliktov so svojimi rohmi. Sexuálna zrelosť pre ženy začína v 4 až 5 rokoch, ale reprodukuje sa až po 6. alebo 7. roku. Medzitým muži začínajú párenie v 10 až 12 rokoch. Biely nosorožec má životnosť 40 rokov podľa World Wide Fund for Nature.

2. Hyena škvrnitá

Slávna hyena je známa ako zbabelec, ktorý je šikovný lovec so psími výzormi a je druhým najväčším mäsožravcom v Afrike po leve podľa ARKive Initiative (AI). Škvrnitá hyena váži od 110 do 190 libier, jej dĺžka od hlavy až po zadok je medzi 0, 86 a 1, 5 metra, a jeho chvost je 25 až 36 centimetrov podľa National Geographic. Škvrnitá hyena je hrubá farba srsti je piesočnatá, zázvor, matná sivá, alebo hnedá, s tmavými škvrnami na chrbte, hrbole a nohách, ktoré vyblednú s vekom, podľa Iniciatívy ARKive. Ako vyživujúci mäsožravec sa živí prevažne mŕtvoly zvierat. Strakaté hyeny môžu kolektívne obliehať a zvrhnúť, veľké pakoň, rovnako ako antilopy a byvoly. To má silné čeľuste, ktoré rozdrviť ťažké kosti získať výživné kostnej drene, ale to tiež jej vtáky, jašterice, hady a hmyz, podľa National Geographic. Videli hyena môže bežať rýchlo na dlhé vzdialenosti bez únavy, a produkuje smiech-ako zvuky. Hyeny žijú v klanoch až 90 zvierat, ktoré bránia ich územia. Hyenové ženy sú dominantné v porovnaní s mužmi podľa správy skupiny odborníkov Medzinárodnej únie na ochranu prírody. Populácia hyeny je podľa Iniciatívy ARKive prevládajúca v subsaharskej Afrike, s výnimkou konžských dažďových pralesov. Keňa, Tanzánia, Etiópia, Botswana, Južná Afrika a Namíbia majú najväčšiu hyena škvrnitých. Tieto krajiny majú savany, trávne porasty, lesy a horské lesy s nadmorskou výškou do 4000 metrov, kde obývajú hyena hynie. Sexuálna zrelosť sa dosahuje za 2 až 3 roky a podľa National Geographic má priemernú životnosť až 25 rokov vo voľnej prírode.

1. Gepard

Najrýchlejším cicavcom na svete je gepard. Podľa National Geographic dosahuje rýchlosť 60 míľ za hodinu v troch sekundách. Má čierne a žlté až mäkké oranžové škvrny a váži 77 až 143 libier. Dĺžka geparda od hlavy po krk je 1, 1 až 1, 4 metra a chvost je 65 až 80 cm dlhý. Podľa africkej nadácie pre ochranu voľne žijúcich živočíchov je vo voľnej prírode asi 7 500 gepardov, obývajúcich územia vo východnej a južnej Afrike v krajinách ako Keňa, Južná Afrika, Tanzánia, Uganda a susedné krajiny. Tieto krajiny majú otvorené vysoké savany trávnatých porastov a lesov, ktoré gepardi spoliehať na prírodné kamufláž počas lovu. Tieto biotopy majú tiež gazely, divé telá, impaly, zajace a menšie kopytníky, ktoré sú súčasťou gepardovej stravy. Gepardi sú prevažne osamotení, ale občas samci z tých istých vrhov žijú v malých skupinách. Samice sú osamelé, s výnimkou chovu mláďat. Aby si gepard porazil a zabil svoju korisť, zrazí ho a uhryzne krk, aby ho udusil. Purrs ako domáce mačky. Gepard dosahuje sexuálnu zrelosť v 20 až 23 mesiacoch, podľa nadácie Cheetah, a vo voľnej prírode má priemernú životnosť 10 až 12 rokov.

Odporúčaná

Kde sídli Medzinárodný olympijský výbor?
2019
Preah Vihear Temple, Kambodža
2019
Aké sú najväčšie odvetvia v Severnej Kórei?
2019