Cisár Penguin Fakty: Antarktídske zvieratá

Fyzický popis

Tučniak cisár, alebo ptenodytes forsteri používať jeho binomické meno, je najťažší a najvyšší z tučniakov. Samec aj samica sú identické v opeňaní a veľkosti tela - rastú do výšky 48 palcov a vážia medzi 49 a 99 libier. Všetky tučniaky majú zjednodušené telo a nemôžu lietať. Zjednodušené telá tučniakov cisára sú určené na pomoc pri plávaní. Ich jazyky majú zadné hroty, aby sa zabezpečilo, že ich korisť nemôže uniknúť, keď sa chytia. Ich temné perie sa počas antarktického leta mení na hnedé. Roztieranie je u tohto druhu pomerne rýchle, trvá približne 34 dní.

diéta

Tučniaky cisára sa najesť najmä na rybách, aj keď budú robiť hostiny z iných morských tvorov, ako je krill, hlavonožce a kôrovce, rovnako. Počas lovu môžu druhy stráviť takmer 20 minút ponorených do hĺbky asi 535 metrov. Druhy tučniakov majú zvláštne adaptácie, ktoré mu pomáhajú prežiť pod vodou po mnoho minút. Zahŕňajú jedinečne štruktúrovaný hemoglobín, pevné kosti na zníženie barotraumov, schopnosť vypnúť menej dôležité funkcie rôznych telesných orgánov a sploštenie peria zabraňuje tepelným stratám.

Lokalita a oblasť

Existuje asi 17 - 20 druhov tučniakov, v závislosti na tom, ktorý prírodný vedec sa pýtate. Počet vyhynutých druhov je nepochybne ešte kontroverznejšia diskusia. Celková celosvetová populácia tučniakov cisára bola 595 000 dospelých vtákov v roku 2009 a 46 antónnych a sub-antarktických oblastí bolo rozmiestnených 46 kolónií, z ktorých 35% žije severne od antarktického kruhu. Nanešťastie, tučniak cisár bol presunutý z druhu „najmenej znepokojeného“ k jednému s „takmer ohrozeným“ štatútom Medzinárodnej únie pre ochranu prírody v roku 2012. Medzi hlavné príčiny klesajúcej populácie patria klimatické zmeny, znížené dostupnosť potravy a ničenie biotopov, ako aj infekcia chorobami.

správanie

Tučniak cisár nemá pevné hniezda ako väčšina iných vtákov. Ako také, robia hlasové volania, aby identifikovali svoje mláďatá a partnerov. Zo všetkých druhov vtákov žijú tieto tučniaky v najchladnejších prostrediach, kde teploty dosahujú až -40 stupňov Celzia. Ich perie im pomáha prežiť v týchto chladných prostrediach zabránením strate telesného tepla. Ich telá sú tiež schopné účinne vykonávať termoreguláciu, udržiavajúc telesnú teplotu bez zasahovania do iných dôležitých metabolických procesov.

rozmnožovanie

Cisár tučniaky mate počas Antarktídy zimy. Tieto tučniaky sú známe tým, že sa trekujú až do 120 km a hľadajú kolónie. Samica kladie jediné vajíčko, ktoré inkubuje hlavne mužský náprotivok, zatiaľ čo kŕmia potravu. Obaja rodičia sa striedajú, aby sa starali o novo vyliahnuté kuriatko. Hoci typická životnosť tohto tučniaka je 20 rokov vo voľnej prírode, niektorí jedinci môžu žiť až 50 rokov. Šance na prežitie po narodení priemerného tučniaka cisára sa odhadujú na 95%, pričom približne 1% z nich žije až 50 rokov.

Odporúčaná

Zrážková sadzba podľa štátu
2019
Paramaribo - Colonial Dutch City V Suriname
2019
Aké sú rôzne typy hmly?
2019