Caribou Fakty: Zvieratá Severnej Ameriky

Fyzický popis

Caribou, bežný názov Rangifer tarandus, je divý druh jeleňa. Patrí k veľkej skupine kopytníkov kopytníkov v ráde Artiodactyls, medzi ktoré patria aj ošípané, hrochy, ťavy, žirafy, antilopy, lamy a mnoho ďalších suchozemských párnokopytníkov. Niektoré definície tiež zahŕňajú určité cetaceous morské cicavce v tejto skupine, a to veľryby. Caribou sú klinčekovo-hnedé s bielym krkom, rumpom a nohami a často majú prúžok. Vo všeobecnosti merajú približne 1, 2-2, 2 metra na dĺžku a pri ramene stoja 1, 2-1, 5 metra. Často vážia medzi 318 a 600 kilogrammi. Ich plášte sú hrubé, krátke a farebné hnedé v lete, a sezónne sivej v dôsledku chladnejších zimných podmienok. Na väčšine Aljašky sú tieto zvieratá menšie ako v iných častiach sveta. To znamená, že všetky Caribou sa značne líšia vo farbe a veľkosti medzi pohlaviami, pričom muži (býky) sú typicky výrazne väčšie ako ženy (kravy). Okrem toho sú parohy dospelých „býkov“ masívne, zatiaľ čo u dospelých „kráv“ sú krátke a zvyčajne viac nepravidelné a štíhle.

diéta

Podobne ako väčšina sťahovavých stád, aj Caribou sa musí pohybovať, aby našiel adekvátne jedlo, a niekedy dokonca musí pokryť veľmi dlhé vzdialenosti. Tieto zvieratá v zime jedia väčšinou lišajníky, keď sa ich „zelená“ diéta živých rastlín, listov vŕby a brezy, trávy a ostrice stávajú vzácnymi. Pri pobyte na bohatej pôde, dospelý karibu môže jesť 5 kilogramov jedla každý deň. Sú to zvieratá dobre prispôsobené na život v tundre. Majú kožušinu a kožu tak hustú, že sa im umožňuje migrovať v extrémne chladných riekach.

Lokalita a oblasť

Tento arktický tvor je najčastejšie považovaný za severoamerického, ale možno ho nájsť aj vo Fínsku, Nórsku a Grónsku. V Európe sa karibu označuje ako „sob“, ale všetky karibu a sobi na celom svete sa považujú za súčasť toho istého druhu. Odhaduje sa, že na celom svete žije okolo 950 000 karibu, z ktorých mnohé čelia viacerým hrozbám, najmä v dôsledku klimatických zmien, ktoré ovplyvňujú arktické a subarktické oblasti viac ako ktorákoľvek oblasť na Zemi. Tieto zvieratá sú tiež ohrozené hustotou obyvateľstva, predáciou vlkmi a medveďmi grizzly a vypuknutím chorôb. Súčasný stav ochrany v Caribous je však z hľadiska hrozby vyhynutia „najmenej znepokojený“. Hoci veľkosť stád klesá v mnohých z ich prirodzených biotopov, zavádzajú sa na viac a viac miestach, ktoré predtým neboli vo voľnej prírode vidieť.

správanie

Parohy karibu rastú viac dopredu ako hore a von a karibu ich používa na kopanie v snehu v zimných mesiacoch. Majú veľké kopytá, ktoré často používajú ako nástroje na kopanie do mrazenej tundry, najmä v drsných severovýchodách. Ich kopytá musia byť dosť veľké, dostatočne veľké na to, aby podporovali veľké objemy týchto zvierat na snehu a slúžili ako lopatky, ktoré ich môžu účinne pohybovať ľadovými vodami. Používajú svoje kopyta ako kopčeky na kopanie snehom, keď hľadajú potravu. Pre tieto zvieratá sú veľmi užitočné ostré kopyta, pretože im umožňujú kopať sa do tvrdého ľadu a hlboko zmrazených povrchov pôd tundry.

rozmnožovanie

Obdobie párenia karibu nastáva na jeseň av sezóne počas jari. Konkrétnejšie, muži bojujú za prístup k ženám. V skutočnosti, najviac dominantní sú schopní zbierať toľko ako 15-20 žien, aby sa spárovala s. Muž prestane jesť počas tejto doby a stráca veľkú časť svojich telesných rezerv. Samice sú pripravené porodiť v máji alebo júni a zvyčajne porodia jedno teľa. Okrem toho, karibu sú jedinými druhmi jeleňov, v ktorých samci aj samice pestujú parohy. Každý rok prelievajú parohy a budúci rok budú pestovať nové.

Odporúčaná

Čo je najvzácnejšie zviera na svete?
2019
Ktoré krajiny hranica viac ako jeden oceán?
2019
Čo znamenajú farby a symboly Vlajky Namíbie?
2019