Cape Buffalo Fakty: Zvieratá Afriky

Fyzický popis

Cape Buffalo, ktorý je charakteristický svojou veľkosťou a jedinečnými rohmi, je tiež známy ako buffalo južnej savany, najväčší zo štyroch poddruhov afrického buffalo a najväčší zo všetkých druhov hovädzieho dobytka v Afrike. "Bovid" označuje skupinu rozdelených kopytníkov, kde všetci muži majú rohy, ktoré prichádzajú v rôznych tvaroch a veľkostiach. Muži aj samice Cape buffalos majú rohy, ale majú aj niekoľko odlišných rozdielov, vrátane hrbolu za krkom muža, a občasné „laloky“ nachádzajúce sa pod ich bradami. S hmotnosťou do jednej tony (907 kilogramov) a dosahujúcou výšky až 170 cm (5 cm) by stačil jediný Cape buffalo na to, aby dal každému predátorovi dôvod na pozastavenie a prehodnotenie ich lovu.,

diéta

Ako bylinožravce sa obyčajne nájde pasúce sa buvolie papagáj na otvorených trávnych porastoch afrických savánov, kde zeleň nie vždy rastie v hojnosti na východe a na juhu Afriky. Cape buffalo majú tendenciu zostať v tesnej vzdialenosti od vodných zdrojov, pretože vyžadujú prístup k vode na udržanie hydratácie aspoň raz denne. Spôsob, akým sa buvoli vyhýbajú nadmernému spásaniu vo svojom biotope, spočíva v prijatí migračného vzoru, ktorý je niečo iné v savane, vrátane zebier a pakonožiek. Do bývalého miesta kŕmenia sa vrátia len vtedy, keď jeho vegetácia narastie na to, aby sa mohla znovu spásať.

Lokalita a oblasť

Cape buffalos sa nachádzajú v niekoľkých východoafrických krajinách a ich biotopy sa rozprestierajú až na juh ako Juhoafrická republika, aj keď sa typicky vyhýbajú púštnym a subdesertovým oblastiam v celom tomto pásme. Viac ako 670 000 obyvateľov dnes žije v chránených oblastiach, kde je lov obmedzený a prísne kontrolovaný. Napriek tomu, že žijú v chránených oblastiach, pytliactvo je aj naďalej problémom, pretože tieto byvoli sú cenení za svoje mäso, ako aj za rohy. Aj keď sú uvedené ako druh "Najmenej obavy" od IUCN Red List, zažili prudký pokles v ich populáciách v minulosti, z veľkej časti kvôli pytliactva, strata biotopov a prírodných chorôb. Patria sem choroby rozšírené na domáce zvieratá, ako je moru hovädzieho dobytka a antrax.

správanie

Zo štyroch poddruhov afrického byvolieho buka je Cape Buffalo považovaný za najagresívnejší. Bolo známe, že dokonca ukazujú agresiu voči africkým slonom, levom a ľuďom. Dospelí býci môžu prejavovať agresiu aj voči sebe, aby medzi sebou vytvorili hierarchiu. Napriek tomu, že nie sú teritoriálne tvory, stádo, väčšinou tvorené dospelými ženami, bude ľahko brániť svoje teľatá pred predátormi. Výsledkom je, že väčšina buvolov, na ktorých sa živia, sú tuláci alebo menšie skupiny samcov. Keď sú kapucíni pripravení znovu sa pohnúť, rozhodnú sa, ktorým smerom sa vydajú „demokratickým hlasovaním“. Títo buvolia čelia spôsobu, akým chcú ísť, a dominantná žena ich povedie tam, kde väčšina z nich poukázala.

rozmnožovanie

Hoci ženy sú polyestrózne a môžu sa spárovať a porodiť po celý rok, párenie vrcholov párenia nastáva na konci mokrého obdobia. Ako sa blíži obdobie párenia, menšie samce stáda sa spoja s väčšími, zmiešanými stádami, aby našli samice, s ktorými sa majú spárovať. Keď býk nájde ženu, bude ju "tendenciu" nasledovať ju okolo seba, a on to bude robiť tak dlho, kým sa nestane vnímavým, alebo prevezme dominantného muža. Potom, čo sa skopírujú, ďalší muž okamžite prevezme a pokračuje v starostlivosti o samicu. Priemerná doba tehotenstva pre Cape buffalos je 11 mesiacov. Ich teľatá sú normálne odstavené na približne 10 mesiacov a dosahujú plnú fyzickú zrelosť po približne piatich rokoch.

Odporúčaná

10 najväčších dovozcov ryže na svete
2019
Kto bol pápež Ján Pavol II.
2019
Petr Iljič Čajkovskij - Slávni skladatelia v dejinách
2019