Buffalo Fakty: Zvieratá Severnej Ameriky

Fyzický popis

Americký bizón (Bison bison), alebo byvol, je považovaný za najväčšie suchozemské zviera žijúce v Severnej Amerike dnes. Mužský byvol môže rásť tak vysoko ako šesť stôp, merané od jeho kopyta k ramenu. Tieto „býky“ môžu vážiť od 1 000 do 2 000 libier. Na druhej strane, typický ženský bizón („krava“) môže dosiahnuť výšku až päť stôp a môže vážiť 800 až 1 000 libier. Kožušina amerického byvola je hnedá, dlhá a chlpatá a pod bradou má bradu a hrivu. Jeho dlhý chvost má na konci výrazný chlpy vlasov. Hlava zvieraťa je veľmi veľká, s dvoma krátkymi čiernymi rohmi a byvoli majú na ramenách veľký hrb.

diéta

Cez jeho hrozné pohľad, americký bizón je povinný bylinožravec. Buffalos sú plodní pasažieri, obyčajne stolovaní na širokej škále tráv, byliniek a ostriežov. Niekedy sú vidieť jesť bobule a lišajník rovnako. Oni regurgitate ich jedlo a potom žuť to ako cud pred konečným požitím, rovnako ako ostatné prežúvavce cicavcov. Počas zimy sa bizón zbaví snehu, aby dosiahol vegetáciu pomocou veľkých hláv a tvrdých kopýt.

Lokalita a oblasť

Americký Buffalo možno nájsť žijúci v rovinách, riečnych údoliach a prériách v celej časti Severnej Ameriky. Migrujú spoločne v skupinách známych ako stáda. Kedysi žili vo veľkom počte na Veľkej rovine Severnej Ameriky a boli veľmi dôležité pre indiánske spoločnosti, ktoré využívali každú časť svojich tiel na jedlo, oblečenie, nástroje, skladovacie nádoby a materiály na prístrešky. Bohužiaľ, asi 50 miliónov byvolov bolo zabitých pre šport, kožušiny a potraviny v priebehu storočí po európskej kolonizácii do ich rodnej oblasti, čím sa americkým Američanom popierali ich najvýznamnejšie zdroje potravy a väčšina ďalších potrieb každodenného života. Z tohto dôvodu sa počet zubra rýchlo zmenšil na niekoľko stoviek. V súčasnej dobe majú mierne odskočil, a asi 200.000 bizónov sú nažive, roztrúsené po ranči a zveri. Mnohé bizóny sú vychovávané na veľkom meradle pre svoje komerčne životaschopné vyhliadky na produkciu mäsa. Hybridné kríženia medzi americkým bizónom a hovädzím dobytkom sa označujú ako beefalo, zatiaľ čo hybridy hovädzieho dobytka a európsky bizón, čiže múdra, sa nazývajú „zubrón“.

správanie

Americký bizón spočíva počas teplých hodín počas dňa, žuvanie jeho bahna a špiny. Často je veľmi aktívna v skorých ranných hodinách av neskorých popoludňajších hodinách, keď sú teploty chladnejšie, ale svetlo je stále prítomné. Buffalo stáda nie sú jednotné, a rôzne oblasti 'populácie môžu byť zložené z výrazne odlišných zoskupení. Takéto kontrastné skupiny možno vidieť v zmiešanej skupine 20 žien a mladých mužov v jednej oblasti, zatiaľ čo v blízkosti môže žiť aj mužská skupina do 20 rokov. Častejšie však dospelé samce a samice zostávajú oddelené okrem obdobia rozmnožovania. Každá skupina mužského bizóna bude vedená alfa samcom, pričom dominantná samica bude viesť jednolistovú skupinu kráv.

rozmnožovanie

Akonáhle ženský byvol dosiahne vek od dvoch do troch rokov, budú pripravení na pár. Muži na druhej strane nemusia byť pripravení na párenie až do šiestich rokov. Obdobie párenia Bison začína v júli a končí v septembri. Počas sezóny párenia, samec Bison bude nasledovať ženské skupiny a vyberie párenie partnera, po ktorom muži "tendenciu" svoje vybrané ženy. Muž sa stará o samicu tým, že zostane medzi ženou a zvyškom jej stáda. Táto fáza môže trvať len niekoľko minút až niekoľko dní. Ak žena nechce spárovať s mužom, opustí ho. Muži sa budú zastrašiť a niekedy aj ublížiť iným mužom, ktorí sa pokúšajú priblížiť k žene, ktorá je v súčasnosti v starostlivosti. Boj v mužskom Bison môže zahŕňať uzamykanie rohov, opieranie hlavy a striekanie. Okolo deviatich mesiacov po úspešnom rozmnožovaní sa samica Bison zvyčajne narodí jedno teľa a zostane v izolovanej oblasti, aby porodila. Novonarodené teľa má červenohnedú farbu a po pôrode sa môže rýchlo postaviť a matka a jej dieťa zostanú úplne izolované niekoľko dní potom. Do dvoch mesiacov vyvinie teľa svoje rohy a ramenné hrboly a vo svojom siedmom mesiaci bude vo všeobecnosti odstavené teľa.

ohrozenie

Hlavnou hrozbou pre byvolov sú nepochybne nezodpovední ľudia. Prostredníctvom rôznych nepriamych a priamych spôsobov, ľudské aktivity, ktoré sa vyskytujú v domovských oblastiach Bisons 'často neumožňujú im žiť ako divoké zviera, a ísť o ich životne dôležité, prirodzené úlohy v rámci ich pastviny prostredia. Aj keď je malá šanca, že bizón dosiahne vyhynutie v dôsledku rozšírených farmárskych opatrení a opatrení na ochranu zvierat, sú považovaní za „ekologicky vyhynutý“, v tom, že dnes prakticky žiadny americký bizón v súčasnosti žije bez zábran ľudskou činnosťou na otvorenom priestranstve. Väčšina z ich známych dupanie krajiny sú už mimo limity kvôli opozícii zo strany hospodárskych zvierat. Je smutné, že by sa zdalo, že dni veľkých stád divokých bizónnych roamingu severoamerických Veľkých plání sú teraz preč.

Odporúčaná

Kde sídli Medzinárodný olympijský výbor?
2019
Preah Vihear Temple, Kambodža
2019
Aké sú najväčšie odvetvia v Severnej Kórei?
2019