Bighorn Sheep Facts: Zvieratá Severnej Ameriky

Fyzický popis

Hoci existuje mnoho poddruhov, ovce Bighorn sú jedným z dvoch druhov horských oviec, ktoré sa nachádzajú výlučne v Severnej Amerike. Ramia (muži) môžu rásť medzi 5 stôp, 3 palce a 6 stôp (160 a 180 centimetrov) v dĺžke od nosa po zadok, zatiaľ čo bahnice sú všeobecne menšie, približne 5 stôp (150 centimetrov) na dĺžku. Bighorn ovce muži môžu vážiť až 280 libier (127 kilogramov), s ich rohy sám váži až 31 libier (14 kilogramov). Obaja berani aj bahnice majú rohy, hoci rohy baranov sú väčšie a viac zakrivené, dosahujú dĺžky až 76 palcov (76 centimetrov), pričom obvod krivky je až 18 palcov (18 centimetrov). Roh barana môže slúžiť ako diagnostická funkcia na zistenie veku, poddruhu, zdravia a dokonca aj histórie života zvieraťa.

diéta

Bighorn ovce sú bylinožravce a denné, čo znamená, že sú väčšinou aktívne počas dňa. Ich diéta sa môže líšiť v závislosti od ročného obdobia, ako aj biotopu každého poddruhu. Počas sezóny s množstvom potravy sa ovce budú živiť trávami, forbami a ostriežmi. Potom, počas drsnejších ročných období, ako je zima, ovce strávia viac času prehliadaním a živia sa tvrdšími drevinami, ako je napríklad králičia kefa. V poddruhoch žijúcich v púšti budú ovce bighorn jesť ostré rastliny a kaktusy, a oni budú mať väčšinu svojej vlhkosti cez ich jedlo, aj keď budú stále cestovať na návštevu zavlažovacie otvory raz za niekoľko dní.

Lokalita a oblasť

Distribuované po celej Severnej Amerike, Bighorn ovce možno nájsť v západných provinciách Britskej Kolumbie a Alberty v Kanade, cez západné a centrálne štáty Spojených štátov, av severozápadných štátoch Mexika. Hoci Bighorn ovce sú považované za druh "Least Concern" Medzinárodný zväz pre ochranu prírody červeného zoznamu ohrozených druhov, existuje niekoľko populácií a poddruhov, ktoré sú v skutočnosti ohrozené, aj keď ich celková veľkosť populácie je stabilná, s viac ako 15, 000 jedincov v Kanade. Medzi ohrozeniami, ktorým ovce obyčajné často čelia, patrí lov (ktorý môže ublížiť obyvateľstvu ako celku, čo zvyčajne vedie k úmrtiu dominantných chovných samcov), stratám biotopov a domácim dobytkom, keďže títo konkurujú o svoje potraviny a šíria sa choroby, ako sú dýchacích chorôb.

správanie

Bighorn ovce sú spoločenské zvieratá, ktoré žijú v stádach. Bahnice a jahňatá majú tendenciu žiť vo väčších stádach až do 20 jedincov, zatiaľ čo barany žijú v menších skupinách od 2 do 5 rokov. Počas zimy sa bahnice môžu spojiť, aby vytvorili ešte väčšie stáda až do 100 jedincov. Berani a bahnice budú žiť oddelene po väčšinu roka, až príde obdobie párenia. Bighorn ovce môžu pohybovať až 15 míľ za hodinu (24 kilometrov za hodinu), zatiaľ čo vyliezť na horské svahy. S ich pozoruhodnou istotou, môžu použiť rímsy nie viac ako 5 palcov (5 centimetrov) ako oporný bod, z ktorého vyskočí z jednej rímsy na druhú, až do vzdialenosti 20 metrov (6 metrov), bez problémov.

rozmnožovanie

Na jeseň, berani začnú súťažiť proti sebe o práva na chov s bahnicami nabíjaním na sebe, často dosahuje rýchlosť viac ako 20 míľ za hodinu (32 kilometrov za hodinu) v procese. Tieto súťaže môžu trvať viac ako 24 hodín, kým jeden z mužov neuzná, čo je zvyčajne mladší muž s menšími rohmi. Bighorn ovce nie sú monogamné, a samica bude prijímať niekoľko baranov v danom cykle estrus (keď "v horúčave"). Tehotenské obdobie tehotenstva trvá od 5 do 6 mesiacov, po ktorom porodia 1 až 2 jahňatá na jar. Samice jahniat zostanú so stádami svojich matiek, zatiaľ čo samci opustia skupinu, keď sú medzi 2 a 4 rokmi, aby sa pripojili k stáde baranov.

Odporúčaná

Kde je Gibraltárska skala?
2019
Čo je Braillovo písmo?
2019
Čo je malý energetický štát?
2019