Ázijské slon Fakty: Zvieratá z Ázie

Fyzický popis

Najväčšie suchozemské zvieratá v Ázii a druhé najväčšie druhy slonov na svete, ázijské slony ( Elephas maximus ) sa líšia od svojich afrických náprotivkov z hľadiska ich menšej veľkosti a kratších uší. Ich výška v ramenách sa pohybuje medzi 6 a 9, 8 stôp (2 až 3 metre) a ich hmotnosť je medzi 2, 25 a 5, 5 tonami (2 041 až 4 990 kilogramov). Tieto slony sú tmavo šedej až hnedej farby a majú ružové škvrny na ušiach, kmeňoch a niektorých ďalších oblastiach ich tiel. Najzaujímavejšou časťou fyzických vlastností týchto slonov sú vysoko funkčné a agilné kmene, ktoré sú vlastne predĺžením nosa a horného pery, končiac v nozdrách v spodnej časti kmeňa. Kmeň je možné použiť na rôzne účely, ako je dýchanie, pach, sanie vo vode, produkovanie ich charakteristických zvukov "trúbenie", ako aj na uchopenie a zdvihnutie predmetov. Na koncoch týchto kmeňov sú prstové štruktúry, ktoré sa primárne používajú na držanie predmetov s pevným uchopením. Ázijský slon má jednu takú prstovú projekciu na konci kmeňa, zatiaľ čo kmene afrických slonov majú ich pár. Samotný kmeň má asi 100 000 jednotlivých svalov, čo zodpovedá efektivite a pracovnej kapacite tohto jedinečného prívesku. V závislosti od poddruhu, mužské slony zvyčajne majú kly, ktoré sa používajú na vykopanie zeme, odkornenie stromov, alebo ako zbraň obrany. Niektoré populácie, podobne ako srílanskí sloni, majú iba 5% svojich mužov, ktorí sú „tuskermi“, v porovnaní s 90% v blízkych štátoch v južnej Indii. Takéto štatistiky vykazujú vzor, ​​ktorý je považovaný za zodpovedajúci prevahe lovu v ich príslušných oblastiach, pričom kly sú vyhľadávané najmä na Srí Lanke.

diéta

Ázijské slony môžu byť klasifikované ako "mega-bylinožravce", pretože sú úplne závislé na herbivore a konzumujú až 330 libier (150 kilogramov) vegetácie každý deň. Spotreba takýchto veľkých objemov potravín je rozhodujúca pre prežitie týchto slonov. Techniky kŕmenia týchto pachydermov zahŕňajú pasenie a prehliadanie a ich strava sa skladá z tráv, kôry, koreňov, stoniek a listov stromov, ako aj plodín pestovaných na pozemkoch kultivovaných človekom, ako sú banány a cukrová trstina. Výsledkom útokov na poľnohospodárske plodiny v chovoch slonov je často vážne konflikty medzi ľuďmi a zvieratami, ktoré môžu dokonca skončiť smrťou alebo zranením slonov alebo ľudí. Slony tiež pravidelne vyžadujú veľký príjem vody, ktorého objem sa pohybuje medzi 21 a 53 litrami vody (80 - 200 litrov) vody denne.

Lokalita a oblasť

V súčasnosti je ázijský slon kategorizovaný ako „ohrozený“ v Červenom zozname ohrozených druhov IUCN. S približne 100 000 týchto gigantov, ktoré existovali na začiatku 20. storočia, ich počet za posledné desaťročia prudko klesol na menej ako 50% tejto hodnoty. Dnes títo sloni, ktorí bývali v rozsiahlych častiach Ázie, zaberajú iba 15% pôvodného rozsahu. Krajiny indického subkontinentu, vrátane Indie, Bangladéša, Nepálu, Bhutánu, Srí Lanky a častí juhovýchodnej Ázie, ako sú Malajzia, Indonézia, Vietnam a Thajsko, sa považujú za krajiny s malými až veľkými ázijskými populáciami slonov. India má najrozšírenejšie prostredie pre slony, zatiaľ čo Srí Lanka má oveľa menšie populácie, ktoré sú veľmi obmedzené na roztrieštené obytné oblasti. Sumatranskí ázijskí sloni stratili 70% svojich pôvodných biotopov. Tropické a subtropické lesy v týchto krajinách slúžia ako ideálne biotopy pre tieto mega-bylinožravce. V súčasnosti sú populácie ázijských slonov ohrozené vykorisťovateľskými ľudskými činnosťami, ako je napríklad vytváranie rozvojových projektov v zalesnených oblastiach, odlesňovanie, šírenie ľudského obydlia na území slonov, fragmentácia biotopov a smrť slonov v dôsledku konfliktov medzi ľuďmi a zvieratami. Prípady pytliactva ázijských slonov sú nižšie ako prípady ich afrických náprotivkov, ale niektorí sloni sú stále zabití pre svoje kly, mäso a kožu. Divoké slony sú tiež zachytené na chov v zajatí, aby sa zvýšilo odvetvie cestovného ruchu v krajinách ako Thajsko, ktoré ďalej vyčerpáva divoké populácie tohto druhu.

správanie

Ázijskí sloni majú komplexnú, hierarchickú spoločenskú štruktúru, žijúcu vo veľkých skupinách vystavujúcich matriarchát. Muži opúšťajú svoje rodiny vo veku od 12 do 15 rokov a potom putujú samovoľne alebo inak tvoria malé, dočasné skupiny zložené z niekoľkých býčích slonov. Takéto skupiny sú vedené vpredu a vzadu najsilnejšími samcami a zostávajúci členovia konajú na stabilizáciu skupiny. Hierarchické úlohy týchto členov sa premenia zakaždým, keď nový muž vstúpi alebo keď opustí skupinu. Slon býka nemá preferenciu pre jednu rodinnú jednotku, ale namiesto toho putuje pri hľadaní kamarátov medzi rôznymi rodinnými jednotkami. To zvyšuje ich šance na párenie, a potenciálne umožňuje slonovi spárovať s asi 30 ženami v danom roku. To vedie k produkcii väčšieho počtu potomkov v jednom období párenia, ako keby zostali v jednotke jednej rodiny. Rodinná jednotka sa skladá z 3 až 25 členov a má stabilnú jadrovú skupinu pod vedením najstaršej a najskúsenejšej ženy nazývanej matriarch. Je sprevádzaná jej dospelými dcérami a ich kolektívnym potomstvom. Ženy sú zodpovedné za výchovu svojich potomkov a vyučovanie ich sociálnych, pátracích a obranných zručností. Šanca prežitia potomstva sa zvyšuje, ak je v skupine väčší počet dospelých žien. Rodinné jednotky sa môžu tiež viazať so súvisiacimi alebo nepríbuznými slonovými skupinami, označovanými ako "kinové" alebo "väzbové" skupiny. Elephants sú tiež hlásené k smútku pre svoje mŕtve spoločníci pozastavením na chvíľu, keď narazia na mŕtve telo zosnulého slona, ​​jemne hladil telo s ich kmeňmi, a niekedy dokonca aj niesť kus kel alebo kosť s nimi ako fond pamäte svojich spoločníkov.

Sloni tiež milujú kúpať sa a blázon. Budú obaľovať svoje telá bahnom a prachom, a potom sa trú o tvrdé povrchy, aby sa zbavili patogénov, ktoré sa prilepili na ich telá. Sloni spia asi štyri hodiny denne a počas hlbokého spánku budú ležať na bokoch a hlboko dýchať a niekedy dokonca aj chrápať. Tieto obrovské pachydermy (cicavce s hustou kožou) sú v prírode "krepuskulárne" a sú teda najaktívnejšie pri svitaní a súmraku.

rozmnožovanie

Rituál slonového párenia je fascinujúcou podívanou. Zvyčajne starší muži, približne 40 až 50 rokov, sú najvýhodnejšími samcami na párenie. Samice sú pripravené začať párenie vo veku asi 14 rokov. Fyzická agresia je sotva zapojená, keď muži navzájom súťažia o pozornosť ženy. Predpokladá sa, že mladší sa vrátili kvôli rešpektu a obdivu starším, skúsenejším mužom. Námestie je krátke, a zahŕňa muž beží v snahe o hravé ženy, nasleduje telo trenie a balenie kufra. Slony majú extrémne dlhé obdobie tehotenstva 22 mesiacov, čo je jeden z faktorov, ktoré sú zodpovedné za pomalý rast populácie slonov. Detské slony sa rodia slepí a bezmocní a najprv sa starajú o všetky ostatné samice v stáde. Je to preto, aby matka mala dostatok času na kŕmenie, aby mohla produkovať dostatok mlieka na kŕmenie svojho novorodenca.

Odporúčaná

Aká je mena Pobrežia Slonoviny?
2019
City Spotlight - Kapské mesto, Južná Afrika
2019
Odkiaľ pochádzajú borovicové orechy?
2019