American Mink Fakty: Zvieratá Severnej Ameriky

Fyzický popis

Americký norok je cicavec a člen rodiny lasičiek, Mustelidae . Vzhľadom k ich štíhle telá, ktoré zvyčajne meria približne dve stopy dlhé, toto zviera trochu podobá ich blízkych príbuzných, domácich fretiek. Ďalšie fyzikálne vlastnosti norky sú krátke nohy a malé oči a uši, rovnako ako webbed nohy. Minky majú hrubý chvost, ktorý tvorí asi jednu tretinu celej dĺžky tela zvieraťa. Kožušina zvieraťa je mäkká, ale mastná, čo je nevyhnutné na odpudzovanie vody. Americké norky majú tmavo sfarbenú kožušinu v rôznych odtieňoch čiernej alebo hnedej, spolu s bielymi škvrnami pod bradami a hrdlami. Minky boli tradične lovené pre svoju cennú kožušinu, ktorá sa používa na výrobu oblečenia.

diéta

Americký norek je mäsožravec a ako taký, jeho strava obsahuje rad malých suchozemských zvierat, ako aj rýb. Typické jedlo pre tieto zvieratá sa zvyčajne skladá z tvorov, ako sú hady, králiky, hmyz, žaby alebo myši. Minks sú apt lovci, ktorí zabíjajú svoju korisť tým, že sa dvíhajú na krku alebo hrdle. Hoci tieto agresívne zvieratá môžu byť aktívne počas dňa, norky sú prevažne nočné stvorenia, ktoré uprednostňujú lov pod krytom tmy. Vďaka ich silným plaveckým schopnostiam majú norky schopnosť potápať sa o 16 stôp pod hladinou, aby chytili ryby. Zaujímavé je, že sú tiež známe, že ušetrí viac potravy v cache v ich daniach, aby sa mohli zjesť o niečo neskôr, keď jedlo môže byť menej hojné.

Lokalita a oblasť

Americký norok je pôvodom zo Severnej Ameriky a možno ho nájsť v celej USA, ale aj v Kanade. Jedinými oblasťami, kde vo všeobecnosti neprospievajú v USA, sú Havaj a Arizona, ako aj časti Utahu, Texasu, Kalifornie a Nového Mexika. Kvôli snahám o presídlenie ľudí, americký norok sa teraz nachádza ako introdukovaný druh v častiach Európy a Ázie. Vzhľadom k tomu, že sú semi-vodné, americké norky prekvitajú v mokradiach a v blízkosti riek alebo iných vodných zdrojov. Tieto zvieratá uprednostňujú pobyt v blízkosti vody, kde stavajú svoje domovy hrabaním do stromov alebo pozdĺž brehov. Aj keď sa im nepáči, aby žili na jednom mieste po dlhú dobu, obyčajne si robia svoje domovy v opustených chatrčiach alebo v daniach iných polo-vodných živočíchov, ako sú muškáty a bobry.

správanie

Americký norok rozdeľuje svoj čas medzi pobytom na zemi a plávaním vo vode. Sú to osamelé tvory a párujú sa počas párenia. Minks sú veľmi teritoriálne a používajú svoje silné čuchy na to, aby mohli svoje tvrdenia zaujať. Samce a samice tohto druhu obyčajne zaberajú samostatné územia, ktoré sa môžu značne líšiť veľkosťou a niektoré úseky pokrývajú oblasti, ktoré sú dlhé niekoľko kilometrov. Podobne ako skunky, norky sa chránia postrekom svojich nepriateľov, keď sú konfrontovaní. Keď sa ocitne v boji, nie je hanblivé brániť sa alebo svoje územie. Prekvapivejšie je však to, že norka je tiež známa tým, že je schopná vydávať podobný zvuk, ktorý je podobný tým, ktoré sa vyrábajú z mačiek s obsahom.

rozmnožovanie

Vzhľadom na ich osamelý životný štýl, mužské a ženské americkí norkovníci sa zaoberajú iba reprodukčnými činnosťami počas presne definovaného obdobia párenia, ktoré sa koná od januára do apríla každého roka. Gesta zvyčajne trvá 40 až 75 dní, pričom samice rodia v pohodlných hniezdach lemovaných mäkkou kožušinou. Typický vrh pozostáva z troch až šiestich potomkov, ktoré sa tiež označujú ako "mláďatá" a "súpravy". Samice tohto druhu sú zodpovedné výlučne za starostlivosť o deti, ktoré sú odstavené vo veku približne päť až osem týždňov. Americké norky sa všeobecne považujú za osoby, ktoré dosiahli zrelosť približne po desiatich mesiacoch po narodení. Minky majú iba jeden vrh za rok. Z hľadiska dĺžky života bude americký norok žiť v zajatí v priemere osem rokov.

Odporúčaná

Aké sú hlavné prírodné zdroje Singapuru?
2019
Najväčší priemysel v Guatemale
2019
Zoznam štátov podľa dátumu prijatia
2019