Aké sú najväčšie druhy medveďov?

Medveď je cicavec pokrytý kožušinou, ktorý je všeobecne monogamný, teritoriálny a žije v osamote. Väčšina z nich je omnivores okrem ľadového medveďa, ktorý sa živí tuleňmi. Najväčšie medveďové druhy na svete zahŕňajú ľadové medvede, medvede hnedé a medvedíkov.

Ako mnohé iné druhy, aj medvede sú ohrozeným druhom. Rôzne medzinárodné organizácie, ako je Medzinárodná únia pre ochranu prírody (IUCN) a Svetový fond pre ochranu prírody (WWF), zaviedli opatrenia na ochranu ekosystému a radia príslušným národom, aby prijali legislatívne opatrenia na ochranu medveďov.

7. Malayan Sun Bear - 176 lb

Svoje meno odvodzuje od bielej značky na hrudi, ktorá sa podobá lúčom slnka, medvede malajského slnka sú lokálne známe ako medveď med. Sú najmenšie v medveďových druhoch s hmotnosťou od 27 do 80 kilogramov (176 libier) a rastú na dĺžku nepresahujúcu 60 palcov. Telo je pokryté čiernou, hladkou a uhladenou kožušinou s kruhovým vzorom, ktorý beží od ramien k zvyšku tela. Má predĺžený jazyk, malé uši a vnútorne sa otáčajúce labky. Medveď je obyčajný v hustých lesoch južne od Číny a východne od Indie. Nočné prírody majú robustné čeľuste, čuchový ken a dlhý jazyk, ktorý im umožňuje jesť rôzne lesné produkty, ako sú med, rastliny a malé zvieratá. Mladí dospelí dosahujú sexuálnu zrelosť vo veku 3-4 rokov. Je známe, že je monogamná, prasnica rodí jednu alebo dve slepé mláďatá, ktoré sú asi 18 mesiacov.

6. Obrie Panda - 220 lb

Pre ich použitie ako loga WWF od roku 1961 je panda pokladom v Číne a je ľahko rozpoznateľný pre svoju čiernu a bielu kožušinu. Dospelá panda váži 70-125 kilogramov (150-220 libier) a je dlhá 2 metre. Telo je pokryté silnou vrstvou kožušiny kvôli chladnému prostrediu. Potulujú sa osamotene a sú teritoriálne, hoci nezakladajú trvalé hniezda. Bežne sa vyskytujú v bambusovej vegetácii, kŕmia potravu za svitania a za súmraku. Hoci má tráviaci systém mäsožravca, živí sa väčšinou rastlinami. S nižšou rýchlosťou metabolizmu, musia jesť najmenej 26 libier bambusu denne na doplnenie energie. Pandy dosahujú sexuálnu zrelosť po štyroch rokoch a majú obdobie gravidity 95 až 160 dní. Porodia jednu alebo dve mláďatá s hmotnosťou 90 až 130 gramov (3-5 uncí). Umelé oplodnenie bolo úspešné.

5. Ázijský čierny medveď - 298 lb

Bežne sa vyskytuje v Ázii, ázijský čierny medveď sa tiež označuje ako medveď mesiac alebo medveď biely. Dospelá samica váži až 125 kilogramov (276 libier), zatiaľ čo samec môže byť ťažší na 200 kilogramov (440 libier). Dospelý je asi 72 palcov (180 centimetrov) bez chvosta. Telo je pokryté čiernou srsťou v tvare V bielej plochy na hrudi. Ďalšia biela škvrna sa nachádza v krku a brade. Uši sú obrovské a nohy sú mohutné so širokými labkami. Kvôli ich nočnej povahe sa živia hmyzom, hlodavcami a rastlinnou hmotou, najmä termitmi, včelami, vtákmi, hubami a zrnami. Doba gravidity je 7 až 8 mesiacov, čo vedie k 1-4 mláďatám, ktoré začínajú chodiť vo veku štyroch dní. Prasnice rodia v jaskyniach.

4. Lenivosť medveď - 310 libier

Medveď hnedý je známy ako hmyzožravý medveď. Dominantne sa nachádza v Indii a na Srí Lanke. Medveď má na svojom tele dlhú, voľne visiacu, chlpatú čiernu kožušinu, ktorá má tvár okolo tváre. Nohy sú silné s pazúrmi v tvare c. Ústa sú dlhé, s dlhými dolnými perami a slabými zubami. To produkuje grunting zvuky. Dospelý váži takmer 130 kilogramov (310 libier) a má výšku 2 metre (6 stôp). Ich základnou potravou je hmyz, hlavne termiti a mravce, ktoré vyhľadávajú pomocou svojho vynikajúceho čuchu a prístup kopaním pomocou kosáčikovitých pazúrov ich potom nasáva cez medzeru medzi zubami. Príležitostne sa živia rastlinami. Len 3-ročný medveď sa stáva sexuálne aktívnym. Samica normálne rodí po 210 dňoch v podzemnom hniezde. Unikátnou vlastnosťou je, že mladý je nesený matkou na chrbte.

3. Medveď hnedý - 340 lb

Medveď Spectacled sa nachádza len v lesoch Južnej Ameriky. Nazývajú sa to preto, že vyzerajú ako muž s okuliarmi alebo okuliarmi. Majú krátku tvár s bielymi krúžkami na očiach proti prevažne čiernohnedému telu. Samec je dvakrát väčší ako samica, čo znamená, že keď je dospelý samec 200 kilogramov (440 libier), samica je 100 kilogramov (185 libier). Ich dĺžka je 47-80 palcov (120-200 cm). Ich krátke, ale silné nohy im umožnia šplhať stromy veľmi rýchlo tam, kde stavajú hniezda a spia. Tento medveď môže byť aktívny ako v noci, tak aj počas dňa. Je to všežravec, ktorý sa živí širokým spektrom hlodavcov, plodov, plodov a listov. Sexuálna zrelosť nastáva medzi 4-7 rokmi. Aktívne párenie je svedkom medzi aprílom a júnom s obdobím tehotenstva od piatich do pol mesiaca až po deväť mesiacov. Mláďa váži asi 330 g (12 oz) s 2-3 mláďatami na vrh.

2. Medveď hnedý -1300 lb

Druhy medveďa hnedého môžu plávať a behať. Medveď bol kedysi trénovaný na tanec na určité rytmy v Európe. Oni sú široko nájdené po celom svete. Dospelý váži približne 1300 libier a môže narásť na 210 centimetrov (83 palcov). Medveď je pokrytý hnedou srsťou, ktorá sa v zime zosilňuje. Má silné nohy, ostré pazúry a široké labky, ktoré im umožňujú plávať alebo bežať veľmi rýchlo. Žravo žijúce, živia sa rastlinnými záležitosťami a drobnými zvieratami, hmyzom a dokonca aj rybami. Ich telo je schopné ukladať tuky, ktoré im pomáhajú prežiť v zime. Samica nesie tehotenstvo šesť až osem mesiacov. Vrh, väčšinou dvojčatá, váži asi 800 gramov pri narodení.

1. Ľadový medveď - 1600 lb

Ľadový medveď je mäsožravý medveď žijúci v Severnom ľadovom oceáne. Globálne otepľovanie predstavuje veľkú hrozbu pre ich prežitie. Polárne medvede sú zoskupené ako morské živočíchy, pretože trávia väčšinu svojho času vo vode. Ich telo je pokryté tukom, vďaka ktorému sa telo prispôsobuje stavu chladu. Ich silné labky im umožňujú loviť aj plávať. Lovia zvieratá, hlavne tulene, pomocou ostrých zubov. Ich koža je schopná skladovať tuky po dlhú dobu, a tým udržiavať teplo. Porodia jednu alebo dve mláďatá, ktoré sa narodili s kožušinou v dôsledku chladného podnebia.

Odporúčaná

Najlepšie mestá na návštevu v Európe
2019
Najsmrteľnejší človek-jesť Predators všetkých dôb
2019
Jordánsko rieka - unikátne miesta na Blízkom východe
2019