Adelie Penguin Fakty: Antarktídske zvieratá

Fyzický popis

Tučniak Adélie sa nachádza len pozdĺž pobrežia Antarktídy. Patrí k rôznym morským vtákom, ktoré sa nachádzajú rozmiestnené predovšetkým v chladných klimatických pásmach ďalekého juhu, spolu s južnou polárnou skuou, snežnou búrkou a tučniakom cisárom. Tučniak Adélie je typicky 18 až 28 palcov na dĺžku ako dospelí, a preto sa považujú za stredne veľké morské vtáky. Niektorí by však povedali, že majú dokonca nadváhu a široký pohľad na ne. Biele prstence obklopujúce každý z ich očí, spolu s ich čiernymi bankovkami s červenou špičkou, patria k najvýraznejším znakom týchto vtákov.

diéta

Žijúci v jednom z najchladnejších kontinentov na svete, tučniak Adélie trvá predovšetkým na malých zvieratách nachádzajúcich sa v sub-antarktickom prostredí, ako je napríklad ľadovcová chobotnica, Antarktída krill, antarktická striebristka, morský krill a ľadový krill. Tieto morské vtáky sú dokonalé plavci, a bolo známe, že sa ponoriť do hĺbok 575 stôp, keď hľadajú jedlo. V regiónoch, kde sú takéto potraviny hojnejšie, tieto tučniaky uprednostňujú lov v plytších vodách, zvyčajne nie klesajúcich pod hĺbkou približne 250 stôp. Tučniaky adélie sa ukázali ako účinné ťahače na ich lov a môžu cestovať na vzdialenosť až 185 míľ pri hľadaní dobrého jedla.

Lokalita a oblasť

Tučniaky adélie sa nachádzajú len v plážových frontoch, skalných skalných stenách a rímsach Antarktídy, kde sa teploty pohybujú veľmi nízko. V súčasnosti je v 251 chovných kolóniách tučniakov Adélie prítomných takmer 4 milióny párov. Tieto morské vtáky žijú v kolóniách, najmä počas obdobia párenia, kde sa zhromažďuje až 250 000 párov. Rozdiely vo veľkosti kolónií sú spôsobené najmä sezónnymi zmenami klímy špecifických oblastí antarktického kontinentu. Výkyvy klímy ohrozujú existenciu tučniakov Adélie spolu s rozsiahlou likvidáciou ich prirodzených biotopov. Podľa správ sa takmer 65% ich obyvateľov stratilo v dôsledku udalostí súvisiacich s globálnym otepľovaním a ničením morí, kde sa nachádza väčšina ich potravinových zdrojov. S touto alarmujúcou mierou poklesu IUCN uviedla tieto morské vtáky ako druh, ktorý je „Blízko ohrozený“, napriek miliónom, ktoré sú v Antarktíde stále prítomné.

správanie

Veľa ľudí si myslí, že tučniaky Adélie sú zábavnými milujúcimi bytosťami, pretože im zobrazujú snímky, ktoré skĺzajú po zasnežených kopcoch a ich vtipný štýl brouzdania. V skutočnosti, experti hovoria, že takéto aktivity nie sú považované za "hrací čas" aktivity pre tieto morské vtáky. Posúvajú sa, aby šetrili energiu, a zatiaľ čo sú veľmi schopní chodci, preplávajú sa, aby pokryli veľmi dlhé vzdialenosti pri hľadaní potravy pre seba, svojich kamarátov a ich mladých. Vzhľadom k tomu, že žijú v kolóniách, tučniaky Adélie sú veľmi spoločenské stvorenia, aj keď môžu prejavovať agresívne správanie vo forme takých aktivít, ako je Billovanie, strmhlavá hlava a striedavé pozeranie. Keď sa stresujú, títo vtáci klopú a mávajú krídlami okolo, a perie na chrbte ich krku sa postaví.

rozmnožovanie

Sexuálna zrelosť pre tučniaky Adélie sa dosahuje vo veku troch rokov, hoci mnohí v skutočnosti nezačnú spárovať až do ôsmich rokov. Muži sú tí, ktorí pripravujú hniezda, po ktorých sa budú chichotať a čakať, kým samice uznajú svoje hovory. Keď človek robí, obaja sa k sebe ukláňajú a potom samec pokračuje v pohybe kamienkov okolo hniezda, aby bol pre ženu pohodlnejší. Adélies sú skvele monogamné a mnohí zostávajú s rovnakými partnermi nielen počas jediného obdobia párenia, ale aj po zvyšok ich reprodukčného života.

Odporúčaná

Aké sú hlavné prírodné zdroje Singapuru?
2019
Najväčší priemysel v Guatemale
2019
Zoznam štátov podľa dátumu prijatia
2019