10 menej známych divokých mačiek

10. Oncilla

Oncilla spí v strome v Ekvádore.

Oncilla je malá škvrnitá mačka, ktorá sa tiež nazýva severná tiger mačka. Vyznačuje sa dlhými nohami, dlhým chvostom a štíhlym elegantným telom. Oncilla je vzácna mačka, ktorá sa bežne nachádza v lesoch v Strednej Amerike, najmä v Brazílii. Je to ohrozený druh, pretože je intenzívne lovený pre svoju kožušinu. Premena jeho biotopu na poľnohospodársku pôdu je tiež hrozbou pre populáciu oncilla cat.

9. Pampas cat

Životopis mačky je v Andách v Južnej Amerike. Mačka má päť poddruhov a žije v miestach s výškou 1800 až 5000 m. V noci väčšinou loví vtáky a hlodavce. Existujú tri varianty mačky pampas. Prvý typ je vo všeobecnosti sivastej farby so škvrnami na nohaviciach a hnedých pruhoch na nohách. Druhý typ tvoria veľké, červenohnedé boky, prstene na chvoste a tmavo hnedé pruhy na nohách. Tretí typ mačiek pampas má bledšiu farbu pozadia než druhú. Pampas mačka bola uvedená ako "Blízko ohrozené" od Červeného zoznamu IUCN.

8. Ocelot

Ocelot v Kostarike.

Ocelot je stredne veľká divá mačka s dlhými silnými nohami a elegantným telom. Má tiež hnedé oči, ktoré sa zafarbia, keď sú vystavené svetlu. Ocelot je nočný (aktívny v noci) a krepuskulárny (aktívny za súmraku). Je to osamelé zviera, ktoré je všeobecne teritoriálne. Ocelot sa nachádza v hustej džungli Latinskej Ameriky na miestach ako Mexiko a Južná Amerika. Bol uvedený na Červenom zozname IUCN ako "Najmenej obavy".

7. Pantanal cat

Pantanálna mačka je malá - o veľkosti mačky domácej. Má hnedé alebo žltkasté kožušiny a na bokoch tmavo hnedé škvrny. Pantanálna mačka má dva poddruhy, a to Leopardus braccatus braccatus a Leopardus braccatus munoa. Je známe, že obývajú lúky, savany, kroviny a listnaté lesy v Bolívii, Paraguaji a Argentíne v Južnej Amerike. Pantanálne mačky sú denné (aktívne počas dňa) a osamelé. Sú to aj mäsožravce, ktorí sa živia malými jaštericami, hadmi a dutinami medzi inými drobnými zvieratami.

6. Geoffroy's Cat

Geoffroyova mačka.

Geoffroyova mačka je podobná mačke domácej vo veľkosti. Má dĺžku asi 60 cm - samotný chvost je asi 31 cm. Mačka má čierne škvrny na niekoľkých častiach tela. Môže tiež stáť na zadných nohách, zatiaľ čo sa sníma okolo jeho biotopu. Nachádza sa hlavne v Argentíne. Môže sa však objaviť aj v Paraguaji, Bolívii a Brazílii. Geoffroyova mačka má lepšie videnie v noci a normálne korisť na zajace, hmyz, malé jašterice a ryby na jedlo. Mačka sa stáva sexuálne aktívna vo veku 24 mesiacov u mužov a 18 mesiacov u žien. Je uvedený na Červenom zozname IUCN ako "Najmenej obavy".

5. Kodkod

Kodkod je známe, že je najmenšia mačka v Amerike. Telo kodkod je tmavé škvrnité. Má tiež bledé brucho a chvost. Kodkods sú aktívne ako v deň, tak aj v noci. Ich obdobie tehotenstva trvá 72 až 78 dní. Tam sú dva poddruhy kodkods: Leopardus guigna guigna sa nachádza v južných Čile a Argentíne, zatiaľ čo Leopardus guigna tigrillo žije v centrálnom Čile. Kočky kodkod sú ohrozené šírením poľnohospodárstva a ťažbou jeho biotopov. Boli uvedené na Červenom zozname IUCN ako "Zraniteľné".

4. Serval

Servál v savane.

Serval je divoká mačka nachádzajúca sa v pasienkoch subsaharskej Afriky. Jeho názov je odvodený z portugalského slova „vlk-jeleň“. Serval je pôvabná mačka s rysmi ako dlhé nohy, krátky chvost a veľké zaoblené uši. Vo svojom prostredí veľmi dobre maskuje. Servály sú v prírode mäsožravé a tak lovia hlodavce, plazy, jeleňov a drobných vtákov na jedlo. Môžu skákať 12 stôp do vzduchu. Táto funkcia im pomáha chytiť prchavé vtáky uprostred vzduchu. Servals sa nachádzajú v blízkosti vody, močiarov a riečnych koryt. Sú uvedené na Červenom zozname IUCN ako "Najmenej obavy".

3. Bay cat

Bay mačka je veľmi tajomná divoká mačka. Má hrdzavočervenú srsť na tele a bielu kožušinu na bruchu. Má tiež pruhy na svojom tele. Je to veľkosť veľkej domácej mačky. Prvé štúdie na mačke boli vykonané v roku 1874 s použitím lebky a roztrhanej kože. Tieto artefakty poslal do Anglicka prírodovedec menom Alfred Russel Wallace. Až do roku 1992 bola živá mačka chovaná na štúdium. Bay mačky žijú len na ostrove Borneo. Obávajú sa, že sú ohrozenými druhmi.

2. Ázijská zlatá mačka

Ázijská zlatá mačka v zoo.

Ázijská zlatá mačka je nočná a nachádza sa v Číne, Nepále, niektorých častiach Indie, Sumatry, Malajzie a Thajska. Je stredne veľký a má dĺžku hlavy a tela 66-105 cm. Váži 9 až 16 kg, čo je dvakrát alebo trikrát hmotnosť domácej mačky. Ázijská zlatá mačka má tri poddruhy. Mačka loví plazov, hlodavcov, kopytníkov a mladých jeleňov sambarov na jedlo. Na Červenom zozname IUCN je uvedený ako "Blízko ohrozený". Je to spôsobené hrozbou odlesňovania a pytliactva pre kožušinu.

1. Mramorovaná mačka

Mramorovaná mačka sa vyznačuje dlhým chvostom, veľkými nohami a neobvykle veľkými psími zubami. Dĺžka jeho tela je medzi 45 a 62 cm a dĺžka chvosta je 35-55 cm. Väčšina mramorovaných mačiek váži 2-5 kg. Existujú dva poddruhy mramorovaných mačiek: Pardofelis marmorata charitoni a Pardofelis marmorata marmorata. Mrknuté mačky sa môžu rozmnožovať od veku 21-22 mesiacov. Ich obdobie tehotenstva je 66-82 dní. Vedci zistili, že väčšina mramorovaných mačiek sa nachádza v lesoch nachádzajúcich sa v Ázii na miestach ako sú Sumatra, Borneo a Malajzia. Lovia hlodavce, veveričky, plazy a vtáky. Hlavnou hrozbou, ktorej mačka čelí, je odlesňovanie. Mramorovaná mačka bola uvedená na zozname Červeného zoznamu IUCN, ktorý je takmer ohrozený.

Odporúčaná

Kde je Gibraltárska skala?
2019
Čo je Braillovo písmo?
2019
Čo je malý energetický štát?
2019